Nieuwe WW-regeling rampzalig voor jongeren

Misschien had u wel al gehoord van die verkorting van de maximale WW-duur van 38 naar 24 maanden, maar wat mijn insziens nog veel harder gaat inslaan is de veel tragere opbouw ervan. Vooral jongere werknemers gaan dit heel hard voelen, zoals Marc Limmen van het CNV vaststelt:

In het regeerakkoord staat dat een werknemer in de eerste 10 jaar één maand WW-recht opbouwt per gewerkt jaar. Daarna wordt dat een halve maand per gewerkt jaar.

Limmen heeft berekend dat iemand die op zijn 25e begint te werken in het nieuwe systeem op zijn vroegst op zijn 63e voldoende arbeidsverleden heeft opgebouwd om recht te hebben op een maximale WW-duur van 2 jaar.

Op dit moment heeft iemand die werkloos wordt nog recht op 3 maanden WW als hij in de 36 weken voor hij werkloos werd 26 weken heeft gewerkt. Maar deze nieuwe regeling betekent eenvoudigweg dat mensen zeker tot hun dertigste in zeer grote inkomensonzekerheid zullen verkeren, vooral ook gecombineerd met het almaar versoepelende ontslagrecht. Na ontslag val je immers binnen luttele maanden alweer terug op bijstandsniveau. Pas na zo’n tien jaar heb je iets van een overbruggingsperiode, maar in tijden van crisis zijn tien maanden werkloosheid ook zo voorbij.

Ja mensen, op naar Amerikaanse toestanden met onze neo-(sociaal)-liberalen in de regering, op naar een permanente consumentencrisis, want op die manier durft niemand ook nog maar ergens substantieel geld aan uit te geven vóór zijn 35e levensjaar.

4 gedachten over “Nieuwe WW-regeling rampzalig voor jongeren”

 1. Durft én kan niet uitgeven, als je niks hebt, kun je ook niks uitgeven. Maar ja, dat zal degene die hebben een zorg zijn. Armoede is een keuze, toch?

 2. Werknemers die in 2014 in de WW belanden, krijgen te maken met een zeer groot koopkrachtverlies. Bij inkomens net boven het minimum gaat het om ruim 12 procent. Mensen met een modaal salaris leveren dan de helft van hun inkomen in. Bij inkomens vanaf 4200 euro per maand kan de achteruitgang oplopen tot 65 procent.

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/11698/Kabinet-Rutte-II/article/detail/3346806/2012/11/12/FNV-WW-ingreep-leidt-tot-65-procent-koopkrachtverlies.dhtml

 3. ff wakker worden de zg.nannystate is voorby met instemming van rechts. wat ons niet verbaast maar ook alternatief groenig links etc wat my teleurstelt.

  ik kan intemmen met neo lib maar wel basisinkomen en halvering overheid en halvering topsalarissen in de zorg,
  en beperking macht multiconcerns en banken.

  de grote leugen is dit==== het superkapitaal hft europa leeggetrokken en bouwt nu in azie miljoenen hotels en appartementen.

  het kapitaal rent rond wat A.Hitler al beweerde(hele foute man ) maar helaas dit klopt wel.
  voor verdere info zie bilderberg.

 4. En dan ben je van je 18e tot je 23e al genaaid met het “jeugdloon ” waarmee je hetzelfde werk als je collega’s doet voor minder geld ….

Reacties zijn gesloten.