Nieuwe technologie voor detectie van afwijkenden op straat: HIT

Onderstaand stuk verscheen eerder op Anarchiel.com, deelnemer aan de Krapuul Creative Commons Pool:

Nederland wordt constant bedreigd door vijanden van buiten en binnen. De terroristen. De meeste zelfs landgenoten, veelal met een moslim achtergrond, zoals het journaal ons verzekert. Het zijn de Semieten*; Islamieten zijn immers de schuld van alle terreur oreren politici, NRC, Volkskrant en Telegraaf al tien jaar. Maar nu zijn er ook andere landgenoten waar we met z’n allen beter op moeten letten. U kent ze wel; uw alleenstaande buurman Teun met bretels, jampotglasbril en natte plekken onder zijn oksels. Hoewel hij u altijd vriendelijk groet zegt u daarom liever niets terug.

Of bent u soms ook afwijkend? Maakt u bijvoorbeeld graag foto’s? Gesticuleert u veel wanneer u praat? Draagt u een hoofddoek of zelfs een verhullende terroristen-niqaab? Neemt u deel aan demonstraties voor burgerrechten? Hebt u een korte ontmoeting op straat met een groepje mensen? Draagt u een dikke jas in de zomer? Dan bent u raar. En rare mensen deugen niet. Zo is dat. Maar gelukkig is de oplossing nabij.

TNO’s Vijandige Voornemens Technologie
TNO lanceert een techniek waarbij de computer voor u bepaalt of u soms snode plannen smeedt terwijl u aan het winkelen bent of een sigaretje rookt bij de verplichte rookpaal. Dus nog vóór u van plan bent de bom te gooien. De dreiging van het terrorisme wordt immers met de dag sterker.

Psychologen hebben voor u besloten wanneer u niet in het gareel loopt en dus vreemd bent. Dan bent u waarschijnlijk een terrorist die met vijandige bedoelingen de Hollandsche Heimat bedreigt. Hun kennis is gebruikt door TNO voor een geheel nieuwe techniek die het onderzoeksbedrijf binnenkort als redding voor de wereld hoopt te presenteren. Hij heet, ja het klinkt voor u misschien te zot om waar te zijn: De Vijandige Voornemens Technologie (Hostile Intent Technology; HIT = Engels voor toeslaan). Hebt u soms Vijandige Voornemens voor het nieuwe jaar? 

Ook als u zich daar niet van bewust bent kunnen machines dat gelukkig voor u bepalen en doorgeven aan de staatsbeschermers. Wees dus gewaarschuwd. Deze technologie gaat namelijk véél verder dan de ‘slimme’ camera’s die enkel uw gezicht kunnen herkennen op basis van een gezichtsprofiel en vervolgens vergelijken met de aangezichtsscan in de centrale ID-database. Dat was slechts gefröbel in de marge. De kracht zit net als bij het persoonsnummer (BSN-NSB) in de koppeling van verschillende technologieën en gegevensbestanden.

Machines bepalen uw vreemdheidsgehalte
De Vijandige Voornemens Technologie bestaat uit een configuratie van camera’s, sensoren (stereoradar) en software in de openbare ruimte die tezamen gaan bepalen of uw gedrag zódanig afwijkt dat u als mogelijk terrorist van straat gesleurd dient te worden. Gezichtsherkennende camera’s scannen minutieus de straten en pleinen, terwijl sensoren uw bewegingen vergelijken op afwijkende patronen en gespecialiseerde software uw vreemdheidsgehalte bepalen. Zodra machines Vijandige Voornemens bij u hebben vastgesteld brengen de staatsbeschermers onmiddellijk een slag toe (‘HIT’) om uw kwaadwillende intenties de kop in te drukken. U wordt afgevoerd. U bent staatsvijandig. Bye, bye; zwaai, zwaai…

De nette massa is gelukkig weer beschermd tegen Entarteten als u en kan zich ‘s avonds weer met een gerust hart laten drogeren door Goede Tijden Slechte Tijden en het journaal.

Met HIT is inmiddels uitgebreid geoefend door de beschermers van uw heersers; de politie, de Marechaussee en particuliere bewakingsdiensten (en u weet dat de Polizei graag zaken doet met kwaliteitsfirma’s als Blackwater).

Uw Hollandsche Heimat helpt de wereld graag verbeteren. Eerder leverde Philips de ID-chips die als eerste ter wereld voldeden aan de internationale standaard voor elektronische persoonsbewijzen, terwijl Sdu mede aan de basis staat van de wereldwijde invoer hiervan. Jacobus Lentz mag tevreden zijn.

Een veilig gevoel.

They came first for the Communists,
and I didn’t speak up because I wasn’t a Communist.
Then they came for the trade unionists,
and I didn’t speak up because I wasn’t a trade unionist.
Then they came for the Jews,
and I didn’t speak up because I wasn’t a Jew.
Then they came for me,
and by that time no one was left to speak up.
(Martin Niemöller (1892–1984) over de inactiviteit van zijn medeburgers toen de nazi’s aan de macht kwamen). 

*Semieten = Arabische volken.

24 gedachten over “Nieuwe technologie voor detectie van afwijkenden op straat: HIT”

 1. Het klinkt mij gewoon weer in de oren als een staaltje gedachtenpolitie. Je mag denken en zeggen wat je wilt zolang je maar geen oproepen tot geweld doet of mensen met leugens in gevaar brengt door onterecht “brand” in een vol theater te roepen bijvoorbeeld.

  Sommige mensen kunnen niet wachten voor 1984 en/of Minority Report een realiteit zijn.

 2. Gesticuleert u veel wanneer u praat?

  Gein, nog niet heel lang geleden werd dit juist gezien als een “joodse’ specialiteit…

 3. Ik weet nu dat foto’s maken op een treinstation verdacht gedrag is. Zal ik me toch een andere bezigheid moeten zoeken als ik me daar weer eens kapot sta te vervelen.

 4. Ik heb hier zodanig genoeg van dat ik denk “mooi de politiestaat is nog niet compleet” als er ergens wat gebeurd. Dan maar wat minder veiligheid. Ik wil niet nog meer repressie.

  Als de politie elke vorm van opstand kan voorkomen dan heb je ook geen kans meer om van een dictatuur af te komen. Je hebt in Nederland als verdachte al minder rechten dan in andere landen. Ze kunnen je verhoren zonder je advocaat en zonder dat er geluids- of beeldopnamen worden gemaakt. Niet alles wat is gezegd komt altijd in de uitgetypte verslagen van politieverhoren. De verdachte die tekent kan zich niet altijd alles herinneren. De politie zorgt er ook wel eens voor dat mensen niet genoeg slaap krijgen om ze plooibaarder te maken.

  De Zaanse verhoormethode was heel populair voor dat deze terecht werd verboden.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Zaanse_verhoormethode

  Je kan al in dit land al voor het minste of geringste worden afgeluisterd en een huiszoeking op je dak krijgen. Een huiszoeking komt vaak neer op een legale inbraak waar de politie je inboedel vernield in de hoop illegale waar of terroristische plannen te vinden. Tenzij je kan aantonen dat er geen reële verdenking bestond, is de schade voor jouw rekening. Een telefoontje naar een tiplijn kan voldoende zijn. Tiplijnen worden regelmatig gebruikt om wraak te nemen. Denk daar maar eens over na.

 5. er zijn veels te veel zielen die een veels te goede boterham verdienen met de dreiging, hele politieke partijen drijven er op…..en dat het onzin is zie je aan dit soort shit. En om de dreiging op het gewenste peil te houden trommel je af en toe een paar Somaliers uit hun bed….wat moet je anders als anti terreurgroep en geen terrorist te bekennen, terwijl je politieke leiding er minstens een miljoen kan benoemen…. 😎

 6. Hoeveel mensen sterven ieder jaar in het verkeer en aan medische fouten? Duizenden.

  Hoeveel aan terrorisme? In Nederland als jarenlang 0. In de afgelopen 10 jaar 2 mensen als je Van Gogh en Fortuyn meerekent en zelfs daar valt over te twisten.

  Waarom wordt er niet meer geld en middelen uitgetrokken om het aantal verkeers- en medische foutendoden met een paar honderd omlaag te brengen? Zijn die mensenlevens minder bijzonder of zo?

 7. #7 ja voor hen in de politiek wel, want daar kunnen ze geen voordeel bij verkiezingen uit halen en niet meer macht. 😥

 8. Lees ik het bovenste stukje nu wel goed? “Islamieten zijn immers de schuld” van alle terreur oreren NRC Handelsblad en de Volkskrant!
  Is het werkelijk waar dat deze twee respectabele kranten dat vinden? ik krijg het er warm van :oops Hoe komen zij erbij?

 9. Dat hangt ervan af hoe je terrorisme definieert. Daar is rechts heel vaag over. Al naar gelang je definitie is Islamistische terrorisme in de minderheid of zwaar in de minderheid.

  Terrorisme heeft doorgaans betrekking op etnische conflicten. In Europa zijn de IRA en de ETA de bekendste groepen. Beiden vertegenwoordigen etnische groepen van mening zijn dat ze worden onderdrukt en bezet. De IRA wilde Noord-Ierland verenigen met de Ierse Republiek en de ETA wilde een eigen Baskische staat.

  Er zijn ook groepen die met geweld politieke doelen wilden bereiken zonder dat er sprake is van etnische onderdrukking. Diverse Rechts en Links extremistische groepen hebben door heel Europa heen de afgelopen tientallen jaren vernielingen, explosies en erger hun ongenoegen over van alles en nog wat laten blijken. Daar valt Islamistische terrorisme bij in het niet. Dat maakt de paar aanslagen niet minder erg want elke gewonde en dode is er een te veel maar je moet wel eerlijk naar de omvang van het probleem kijken.

 10. Ik ben zo langzamerhand van mening dat het vernielen van camera’s een goede vorm van verzet is. Ze hadden er nooit moeten komen. Als het te duur wordt om ze telkens terug te plaatsen houdt het misschien op.

 11. Sofia van der Linde Schreef:

  Ik ben zo langzamerhand van mening dat het vernielen van camera’s een goede vorm van verzet is. Ze hadden er nooit moeten komen. Als het te duur wordt om ze telkens terug te plaatsen houdt het misschien op.

  Waarom moet je ze vernielen? Dikke verf om het glas is al voldoende, denk ik. En dan weer.

 12. #15 Nexus 👿 beetje dikke klodder verf over camera, kan camera ook niet tegen, als het in het kastje met chippie komt. Dus is dan subtiel buiten gebruik stellen. 😀

 13. sorry beste cameraslopers , maar alles wat een kloddertje verf doet op een moderne kamera is het koepeltje vies maken , koepeltje vervangen is 5 inuten werk , als je cameras weg wil hebben voor langere tijd is een busje met een agregaat en een goeie slijptol onmisbaar 😉

 14. @#18
  Of iets dat een afdoende elektromagnetisch veld kan opwekken om alle elektronica in zo’n ding te slopen. Dat heeft helaas wel een vrij grote accu nodig, vrees ik. Hm.

 15. Er zijn zat manieren te bedenken om camera’s blind te maken, plastic pistooltjes met zuignappijlen waar secondenlijm op zit, of legale paintballproppenschieters bv., maar de apparatuur wordt steeds slinkser en meer buiten bereik opgesteld. Bovendien vind ik deze methode te bruut en te hooliganachtig.
  Na het zien van het filmpje, best creepy, denk ik dat men bij deze zg. `slimme’ camera’s’ van TNO het beste slim terug kan reageren. Hoe?
  Door per activistencollectief en internet tips en trainingen te verstrekken om middels onvoorspelbaar `afwijkend gedrag’ de software van slag te maken, vooropgesteld dat men weet waar deze `slimme’ camera’s zich bevinden: flashmobs op gezette tijden, waarbij men bv. paraplu’s snel open en dichtklapt in groep, men
  onvoorspelbare niet-burgerlijke bewegingen maakt, men als individu een bepaald loopje doet, en men als duo of trio tekens en gebaren naar elkaar maakt die vooraf zijn afgesproken en die elke week wisselen. Nu de software voor `anomalieregistratie’ nog in de kinderschoenen staat, valt deze makkelijk te laten crashen omdat die een teveel aan abnormaliteiten niet aankan.

  Overigens vraag ik me af of deze camera’s hooligangedrag na een wedstrijd in een kuip als afwijkend zien. Ik denk eerder dat degene die niet meedoet tussen zo’n brallende bende als verdacht wordt gezien.

 16. @#21
  Er moet gewoon een maatschappelijke discussie op gang komen. Al deze maatregelen om zogenaamd gevaar te bestrijden zijn disproportioneel en vaak ook nog effectief.

  Die camera’s zijn er gekomen na de dood van Meindert Tjoelker en Joes van Kloppenburg maar zij werden gedood door dronken mannen. Een camera helpt alleen voor bewijsvoering achteraf en zelfs dat vaak niet zonder problemen als je naar Opsporing Verzocht kijkt. Slimme camera systemen zijn een leuk speeltje maar waardeloos als je niet binnen een paar minuten politie ter plekke kunt hebben als er wat wordt gezien. Dan mag de foutmarge niet te groot zijn want dat demotiveert.

  Als deze mannen eerst omstanders hadden gemobiliseerd en dan die dronken eikels hadden aangesproken als grote groep dan was het heel anders gegaan. Als er twee of meer agenten te voet waren langsgelopen waarschijnlijk ook. Camera’s beschermen ons niet tegen impuls geweld. Aangezien ze niks doen tegen de kwaal waartegen ze zijn ingesteld moeten ze weg.

  Winkeliers moeten hun bezittingen in de gaten kunnen laten houden. Dat is een andere zaak. Camera’s puur op straat helpt niet tegen uitgaansgeweld. Ze hebben in Nederland ook nog nooit een terroristische aanslag voorkomen.

 17. @20Abdul, wat ik het meest verdacht vind in het hele verhaal zijn de hersenen die de software zitten te bedenken.

 18. @#22 Correctie: De middelen zijn disproportioneel en vaak nog volslagen ineffectief.

  Belangrijkste punt blijft: Gevaarlijke voornemens is Gedachtenpolitie. Weg ermee! 😥

Reacties zijn gesloten.