Sergej Stanisjev – wie kent hem niet? – is tot nieuwe voorzitter van de Europese sociaaldemocratische partij (PES) gekozen. Ik moet bekennen tot voor kort nog nooit van de man te hebben gehoord. Hij was echter al premier van Bulgarije in de periode 2005-2009. Het meest bekend werd hij destijds door een resem corruptieschandalen die zijn ambtstermijn ontsierden.
Is de benoeming van Stanisjev een felicitatie voor de sociaaldemocraten waard? Misschien wel, daar hij de eerste leider van de PES uit een vroeger communistisch land is. De politici uit die contreien krijgen ook een kans. Aan de andere kant lijkt hij een zeer twijfelachtig figuur. Temeer aangezien hij zijn Europese voorzitterschap vooral ziet als steun voor zijn activiteiten in Bulgarije.
De indruk die de benoeming maakt past wellicht in het beeld van de sociaaldemocratie in het deemsterende avondrood. Dat een voorlopig dieptepunt bereikte toen de sociaaldemocraten in 2009 geen alternatief hadden voor de kandidatuur van José Manuel Barroso als voorzitter van de Europese Commissie.
Ondanks de ietwat mistroostige toonzetting tot nu toe valt een lichtpuntje te bespeuren. Tenslotte lijkt Stanisjev slechts een tussenpaus. Voor de keuze van kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie in 2014 wil de PES heuse verkiezingen organiseren. Primaries, vergelijkbaar met die van de Amerikaanse presidentskandidaten, zullen plaatsvinden in de EU-lidstaten in 2013. In februari 2014 zal een buitengewoon congres van de PES vervolgens besluiten wie de kandidaat-voorzitter wordt. De transparantie van verkiezingen valt toe te juichen. Het voordeel van de openheid en de daarmee gepaard gaande aandacht zullen de sociaaldemocraten een voorsprong geven op de andere partijen, waar schimmige benoemingen gebruikelijk zijn.
De aangekondigde verkiezingen hebben een lange voorgeschiedenis. In augustus 2010 lanceerden de Ier Desmond O’Toole en de Portugees José Reis dos Santos het idee van primaries. Het plan sluimerde een tijdlang. In december 2010 besloot een slecht bezocht – weinig vooraanstaande sociaaldemocratische leiders waren aanwezig – congres van de PES in Warschau tot de instelling van een commissie ‘Kandidaat 2014’ die zich over het plan zou buigen. Blijkbaar hebben steunbetuigingen van onderop voldoende druk kunnen uitoefenen om het primaries plan tot uitvoering te laten komen.
Met de instelling van de verkiezingen van de kandidaat voorzitter van de Europese Commissie wil ik de sociaaldemocraten in ieder geval wel feliciteren. Zo’n figuur krijgt een krachtig mandaat van onderop om de sociaaldemocratie een eenduidige richting op te sturen.
Bulgarije. Ik begrijp ook niet wat de PES bezield kan hebben om Stanishev tot voorzitter te kiezen. Samen met de nu aftredende president Purvanov van Bulgarije heeft deze ex-communist er jarenlang een puinhoop van gemaakt. Privatisering betekende maar al te vaak, dat interessante bedrijven en bezittingen voor een peuleschil werden doorverkocht aan vrienden en familieleden. Vele ex-geheime-dienst agenten vormen maffia’s.
Daar wordt door de populistische premier (sinds 2009) Boyko Borisov, met Europese steun langzamerhand een eind aan gemaakt. Te langzaam. Nu Purvanov verdwijnt, komt er misschien een stroomversnelling ten goede.
Over de PES verder niets dan goeds.
Huib Schreef:
Oei, dodelijk.
Maar wat vind je van het primaries plan?
Ik vind het Primaries plan een goed idee. Ik hoop dat ’t lukt. Waarom? Ondat ik denk dat het beter is om een Europese begrotingsdiscipline in te voeren onder een democratische controle. gekozen president, gekozen (regios-) senaaat, versterkt parlement. Onvermijdelijk, als je goed nadenkt. Maar de EU kan ook heel goed zonder NL. Zoek het maar uit met Dennis de Jong. 🙁
Huib Schreef:
Dennis de Jong is een van de laatsten der
Mohikanensocialisten. Kartika Liotard is hem als steun al ontvallen (https://krapuul.nl/blog/59172/bloemetjes-bijtjes-en-al-dan-niet-sexy-kartika/)Ook Jan Marijnissen vindt de SP een sociaaldemocratische partij (http://www.depers.nl/binnenland/609410/Socialisme-is-bezoedeld.html).
Einzelgänger De Jong zal blij zijn met een Nederlandse Einzelgang.
Sjaak Scheele Schreef:
En dat vind ik dom.
NL kan zich niet een positie als die van Zwitserland of Noorwegen veroorloven.
Ik ben het ook met 70 à 80% van wat het kabinet Bruin I wil, NIET eens. Ga ik daarom voor een stadstaat “Amsterdam”? Nee, ik probeer te knokken voor een betere regering. Dat doet de SP in NL ook.
Waarom niet hetzelfde toepassen op de EU?
Demagogie tegen de EU, daar wint de PVV het op alle fronten van de SP, tegenwoordig.
Weinig of niks meer mee te halen. Dus, terug naar de realiteit, kameraden! 🙂
Ik ken Dennis als een Rotterdammer die met 2 benen op de grond staat.
Hij zou best een goede en doeltreffende socialistische opposant in het EP kunnen zijn. Constructief.
En als de SP eindelijk besluit, om onze belangen in Europa even zakelijk en competent te behartigen als ze dat in Den Haag doet, dan kan ze een nieuw lid inschrijven. Raad eens hoe die heten zal?
(En over Katinka Liotard zijn we het eens, in elk geval. Meegenomen, toch?)
En vertel eens, makkers, wat jullie willen weten over Bulgarije, mijn derde (gedeeltelijke) vaderland?
– Positief: De werkelijk wonderbaarlijke renaissance (verlichting) van een gebied dat eeuwenlang als Ottomaanse achtertuin gold. (1860-1940)
– Negatief: De onopgeloste problemen met Roma, met Griekse- en Turkse minderheden en met Pomakken, Bulgaren die al eeuwenlang moslim zijn. (1945-nu)
En verder zijn er nog de zware problemen van alle post-communistische (stalinistische) staten: Maffias, overlevende nomenklatura (zie boven: Stanishev), passieve bevolking.
Je kunt ze aan hun lot overlaten, zoals Wilders wil.
Dan zal het van Rusland, de USA of Turkije afhangen, wie er wint. De Russen proberen ze te kopen met olie en gas. De Amerikanen hebben belangrijke militaire bases (niet onder NATO-controle) in b.v. Blagojevgrad bij het drielandenpunt BU, GR en Macedonië, niet ver van Servië. De economie van Turkije groeit dermate snel, dat steeds meer Bulgaren gaan werken in Istanbul en omgeving. Turkije subsidieert al wegenaanleg, moskeebouw en pijpleidingen in Bulgarije. Koopt hotels (Dedeman) en andere infrastructuur.
Wat ik dagelijks in Bulgarije zie, is, dat alleen de EU aandacht heeft voor versterking van de democratie en voor behoorlijke sociale voorzieningen. Het gaat niet altijd allemaal goed. Maar de intentie is er. En resultaten zijn soms te begroeten.
De huidige regering van Borissov mikt op Europa. Ze willen vrij blijven van Russische, Amerikaanse of Turks-Griekse* dictaten.
Een Purvanov en een Stanishev hebben laten zien dat ze niets van die steun uit Europa hebben weten te maken.
Daarom hoort Stanishev niet op de plek van PES-voorzitter thuis.
Ook bij de PES moeten ze kiezen. Ofwel, ze gaan voor een sociaal Europa met grote bevoegdheden om tussen te komen in zwakke staten. Ofwel, ze laten het blauw-blauw. Dan wordt de EU teruggebracht tot een gezellige markt, waar de grootste bek en de grootste portmonnee wint.
NL kan misschien wel soms een grote bek opzetten, maar de portemonnee is niet groot genoeg om te voorkomen dat men de schreeuwerd geïrriteerd terzijde schuift.
Nou ja, het komt er op neer, of je Wilderse inteelt – of intelligente klassiek NL koopmansnuchterheid (Oldenbarnevelt, De Witt, Thorbecke, Multatuli, Drees, enz.) wilt in Europa.