Next checkt: ‘Europa’ kost 230 euro per persoon per jaar, maar levert 1.500 tot 2.000 euro op’

En zou het waar zijn?

D66-leider Alexander Pechtold was afgelopen zondag te gast bij het tv-programma Buitenhof. Daarin wees presentatrice  Clairy Polak hem op de euroscepsis die leeft onder veel Nederlanders. Pechtold antwoordde daarop: „Tegenover de gevoelens die u terecht agendeert, zet ik de feiten. Nederland draagt per persoon ongeveer 230 euro bij aan Europa, maar krijgt daar aan welvaart 1.500 tot 2.000 euro per jaar voor terug.” Klopt dit, wilden diverse lezers weten (nrcnext).

2 gedachten over “Next checkt: ‘Europa’ kost 230 euro per persoon per jaar, maar levert 1.500 tot 2.000 euro op’”

  1. Nu begrijp ik waarom zijn de Zuidelijke landen armer geworden. Als we minder erin stoppen dat we eruit krijgen zou iemand het verschil steeds moeten ophoesten.

    Dus is de crisis inderdaad structureel.

  2. Pechtold kent de feiten niet. Het TARGET2 systeem voor onderlinge bankbetalingen in de EU heeft NL 150 miljard gekost (per persoon E9000 geloof ik). In ruil daarvoor hebben we schuldpapieren gekregen van andere landen, maar dit betekend niet dat we het ook daadwerkelijk krijgen. Want stel een land gaat failliet. . . ?

    Dus de kosten kloppen al niet, en het best zijn dat we die schuldpapieren terug gewisseld krijgen in geld, maar dat is geen garantie. In het hier en nu heeft ons de Euro dus wel wat meer gekost. Dat is een feit. En het bedrag dat we krijgen kan dus ook veel hoger worden dan die 1500/2000. Met de nadruk op KAN, we hebben het nog niet.

    http://aadverbaast.wordpress.com/2012/03/08/het-monetaire-massagraf-als-de-euro-bom-barst-target2/

Reacties zijn gesloten.