Nee, bedankt

oxi-545x330Vandaag gaan de Grieken stemmen. De vraag wordt door de regering aan de bevolking voorgelegd of men voor het pakket van maatregelen en bezuinigingen van de Eurogroep o.l.v Jeroen Dijsselbloem kiest of niet. Wat de consequenties zijn van een keuze is onderwerp van veel speculatie in politiek en media. Volgens velen betekent een Nee een stem tegen de EU, ook al heeft Tsipras duidelijk gezegd dat Nee geen stem is tegen de EU. De NOS ging zelfs zover in de berichtgeving over de laatste demonstraties in Athene, dat zij niet vermeldden dat het Nee-kamp veel meer mensen op de been had gebracht dan het Ja-kamp, maar wel te berichten dat de demonstranten in het Ja-kamp ordentelijker gekleed waren. Het IMF had gerapporteerd dat het geen goed idee was met nog meer bezuinigen en uithollen van de staat, de schuldenlast af te bouwen en pleitte voor een gedeeltelijke kwijtschelding en spreiding van de betalingen. De Eurogroep trachtte tevergeefs de publicatie te verhinderen.

Ook vanuit de Nederlandse politiek werd er van alles geroepen — het gaat immers om onze centen die de Grieken opmaken aan ouzo drinken, zo denken veel Nederlanders. Geert Wilders twittert vrijwel elke dag dat er geen zuiver Nederlandsche cent naar Griekenland mag en niet alleen Griekenland, maar ook Nederland de Euro moet opgeven. De grenzen moeten dicht, de vluchtelingen en moslims eruit, gevolgd door de laatste aankondigingen van vertoningen van ‘Mohammedcartoons’ via de geboden zendtijd voor Politieke Partijen. Collega-kamerlid Jacques Monasch (PvdA) verwees nadrukkelijk naar een stukje in de Volkskrant van een economieredacteur, die gelooft dat Wilders gelijk heeft en we de Euro moeten afschaffen. Sinds de PvdA met de VVD de samenleving kapot bezuinigt onder de neoliberale noemer ‘snoeien om te bloeien’, is solidariteit iets dat je moet verdienen. Met beperkte denkruimte en idem financiële speelruimte moet je immers heldere keuzes maken, zal Monasch gedacht hebben.

Buitenstaander en cultuurcriticus Slavoj Žižek zag in Vrij Nederland in de opstelling van de Troika (EC, ECB, IMF) en met name Dijsselbloem, een illustratie van de ontmenselijking van de politiek en het bankroet van de sociaaldemocratie. Het gaat niet langer om mensen, de toon wordt gezet door gewetenloze boekhouders die niet gehinderd door enig moreel besef ervoor zorgen dat de crediteuren, de banken, er niet onder lijden. Nederlands rijkdom is namelijk grotendeels gebouwd op schuld die wordt beheerd door banken en die deels is gekoppeld aan wat we in Griekenland en andere landen hebben uitstaan. Het rendement over onze pensioenplannen is grotendeels gebaseerd op de verwachting dat we bijvoorbeeld Griekenland belachelijk hoge rentes laten betalen voor leningen voor bijvoorbeeld defensie-uitgaven. Die leningen werden net als in alle decennia hiervoor, uitgegeven aan personen en ondernemingen die vervolgens kapitalen via bijvoorbeeld de Zuid-As in Amsterdam, Luxemburg en Zwitserland fiscaal voordelig konden wegsluizen.

Griekenland wil dat spelletje niet langer meespelen en dus roept de Eurogroep dat Griekenland de EU of tenminste hun lidmaatschap ondermijnt. Tsipras krijgt bijval van economen als Krugman en Stiglitz, die in de onredelijke voorstellen een vorm van chantage zien. Volgens Stiglitz wordt Griekenland door de schuldeisers moedwillig een depressie ingeduwd en is een Nee en het heft in eigen hand nemen beter dan doorgaan met jezelf onderwerpen aan de monetaire marteling door de Troika en hun instellingen. Krugman stelt dat het laatste bod van de Troika een poging is om de regering tot aftreden te dwingen en het beleid van voor de laatste verkiezingen voort te zetten. In het, volgens de ING innovatiefste land ter wereld – want er wordt nergens zoveel geappt als hier -, is de keuze waarop te stemmen bepaald door of men naar Nederlandse normen en waarden keurig gekleed gaat en braaf de centjes aan de woekeraars terugbetaalt.

In andere delen van Nederland werd het nieuws de afgelopen dagen beheerst door de hittegolf en of er al dan niet een record zou worden gebroken. En natuurlijk de Tour de France die gisteren in Utrecht van start ging. Aan de rand van dit alles waren er nog opiniemakers die dagenlang uitingen van vermeend antisemitisme aan het turven waren in de naweeën van de rellen in de Schilderswijk van afgelopen week, die uitbraken nadat een Arubaanse toerist door vijf agenten dusdanig werd mishandeld, dat hij de verstikkingsdood stierf. De analyses van het tellen van hoofddoekjes en uitdrukkingen van antisemitisme, werden door opiniemakers in hun opiniestukken en op sociale media gedeeld met aanvullende vermelding van de vijanden van het volk die geblockt moesten worden, daarmee doelend op hen die twijfelen aan het eigen gelijk van opiniemakers die zichzelf als onderzoekers camoufleren.

Net als op het afgelegen platteland in de VS is het in Nederland deze zomer helemaal hip niet-blanken voor racist uit te maken, als die aanspraak durven te maken op gelijkwaardige behandeling. Er zijn namelijk bleekscheten die vinden dat juist zij onderdrukt worden door minderwaardige andersgekleurde mensen die hier volgens hen niet thuishoren. Iedereen die vervolgens vraagtekens plaatst bij zulke uitdrukkingen, wordt dan uitgemaakt voor bijvoorbeeld handlangers van een vreemde mogendheid die ons wil onderdrukken, of ‘bruinhemden’ die ons willen onderwerpen aan Ouzo-drinkende Grieken, multiculturalisme, islam, nazisme en communisme tegelijk. In zo’n contextuele verwarring met zoveel pseudo-deskundigheid is het natuurlijk lastig heldere keuzes te maken. De Grieken zouden alleen al vanwege de Nederlandse houding Nee moeten stemmen. Daar wil je als Europeaan niet bij horen.

1 gedachte over “Nee, bedankt”

  1. Pingback: Nee, bedankt | wltrrr

Reacties zijn gesloten.