Nederlandse cultuur bestaat wel

Hoewel ik de laatste tijd altijd geroepen heb, dat Nederlandse cultuur niet bestaat, ben ik alweer gedraaid. Ik moest plotseling terug denken aan een ingezonden stuk van een immigrant uit Turkije dacht ik, die aan surprises moest doen op school. Volgens mij zijn er zo heel veel gebruiken, die Nederlands zijn. Als je uit het buitenland komt zal je er ongetwijfeld veel kunnen noemen. De gebruiken hoeven niet eens typisch Nederlands te zijn, want ze komen waarschijnlijk ergens anders ook wel voor. Maar alle gebruiken bij elkaar maken volgens mij de Nederlandse cultuur tot wat hij is.

Cultuur in het algemeen verwijst naar het patroon van menselijke activiteit en de symbolische structuren, die deze activiteiten een zekere betekenis geven.

Mooie Hollandse cultuur
Eens kijken of ik iets kan verzinnen:
Drop eten.
Haring eten.
Sinterklaas vieren en de buren moeten op de deur bonzen.
Fietsen.
Humor.
Onze grenzeloze liefde voor huisdieren.
De koopman en de dominee.
Overal je mening over geven en daarbij niet gehinderd worden door een gebrek aan kennis.
Vele politieke stromingen.
Vele kerkelijke stromingen.
Voor alles een club en een vereniging oprichten.
Vele mediastromingen.
Winkels vol met tijdschriften over van alles en nog wat.
Een klotenummer naar het Eurovisiesongfestival sturen en er in de halve finale uitvliegen en dan Oost Europa beschuldigen dat ze samenzweren tegen Nederland, terwijl die het juist gewoon serieus nemen.
Onze liefde voor Israël.
Ministers die dol zijn op Israël, maar als ze klaar zijn, Gaza gaan bezoeken en dan helemaal van mening veranderen.
Zeiken over het weer. Te warm, te koud, te droog of te nat.
Op verjaardagen bij elkaar in een kring lulverhalen vertellen.
Profiteren van de multiculturele samenleving en zeiken over de nadelen.
Vijf kookprogramma’s per dag kijken en ’s avonds de aardappelen opzetten.
Een klein beetje militair ingrijpen. (Zeiken over de kleur van het uniform, wel overvliegen en hopen dat ze schrikken).
Polonaise lopen. Ook als je net terug bent uit Srebrenica.
De kleur Oranje.
Nooit naar de voetbal gaan, maar als het Nederlands elftal speelt, de hele straat oranje schilderen.
Aan het buitenland laten zien, dat we er zijn.
Met zijn allen naar Spanje rijden om daar een broodje kroket met een patatje te eten.
Onze voorliefde voor programma’s met asocialen.
Net zolang vergaderen tot je eruit bent met elkaar.
Als je als kind jarig bent, mag je voor de klas met een muts op je kop voor lul staan en dan gaat iedereen voor je zingen. Als je daarna maar trakteert.
Schaatsen.
Elfstedenkoorts.
Dierenpolitie.
Familie die toneelstukjes opvoeren als je net getrouwd bent, terwijl jij het juist gezellig wilt maken.
De waarheid verdoezelen. (Is onderdeel van de cultuur, maar gebeurt natuurlijk overal).
Vlag ophangen met je boekentas als je geslaagd bent.
Iedereen in de maling nemen op 1 April.
Koninginnedag vieren en je oude troep proberen te verkopen. Wat je niet kan verkopen, pleur je in de gracht.
De stukken van Prinsjesdag laten uitlekken.

Nou ja, zo kan ik nog heel lang doorgaan. Waarschijnlijk weten jullie er ook nog wel een paar. Zeker als je uit het buitenland komt. Dan moet je toch heel vreemd staan te kijken, als je in Nederland rond gaat lopen.

27 gedachten over “Nederlandse cultuur bestaat wel”

  1. Ik vind het een mooie samenvatting en inderdaad kan een heleboel bij.

    Dit doet me nog altijd denken aan een kennis van mij – de Nederlandse zakenman die een fabriek in China bezit (want hij vond de arbeiders hier met hun Nederlandse cultuur te duur), paar huizen en appartementen in verschillende landen gekocht heeft (zijn winsten op tijd belastingvrij naar paradijzen gestuurd) en die altijd steeds herhaalde dat hij weinig tot niets met bovenstaande cultuur te maken heeft, doch hield hij altijd trouw de Nederlandse vlag op zijn bureau.

    Het is maar altijd hoe je de zaken bekijkt, weetjewel.

  2. Of de mooie huizen van Nederlandse pensionado’s in Spanje of andere zuidelijke landen waar het klimaat niet zo mooi Nederlands vochtig is maar toch is het eten wat lekkerder.
    Nooit met plaatselijke bevolking inmengen, nooit maar iets ermee te maken hebben want ze hebben onze gewoonten zeker niet en dat is inderdaad altijd minder.
    Hoge muren eromheen, beveiliging eraan en allen met echte Nederlandse buren omgaan.
    Zo ga je je cultuur altijd zuiver en orde houden, toch?

  3. Bomans noemde de merkwaardige gewoonte de gordijnen open te houden als het ’s avonds donker is.
    Voordringen en net doen of je degene die je opzijduwt niet gezien hebt. (Rentes de Carvalho)

  4. Arnold J. van der Kluft Schreef:

    Bomans noemde de merkwaardige gewoonte de gordijnen open te houden als het ‘s avonds donker is.

    Ja, daar hebben dorpsbewoners op een vorige woonstek me op aangesproken.
    Heel raar! Op het platteland in Friesland stoor je de gemeenschap als je vanaf schemering de gordijnen dicht doet. Onnodig luxaflexen overdag op half vinden ze ook erg. Wie zulks doet wordt op een gegeven moment stilzwijgend weggepest uit zo’n gat.
    Dat heeft volgens mij te maken met sociale controle van oudsher, mijn beppe (oma) vond het best met z’n allen een borrel te drinken op een verjaardag, mits de fles buitenaf maar niet was te zien. Gordijnen dichtdoen was taboe, want je hoort de mededorpeling een inkijk in je woonkamer ten gunnen.

  5. Al die kenmerken, wat is daar nu typisch Nederlands aan? Veel van die eigenschappen zijn in grotere mate in het buitenland aan te treffen. Als het ’totaalpakket’ van die opsomming aan eigenschappen hierboven ‘Nederlands’ genoemd wordt, kan ik mij in de verte er nog iets bij voorstellen, maar los van elkaar zijn die eigenschappen niet exclkusief Nederlands. Voeg er trouwens ook aan toe:
    – Voor iedere scheet zich verzekeren.
    – Denken dat ze overal op de wereld jouw toeristen-Engels begrijpen.
    – Niet neuken, maar over seks giechelen en zeggen dat je ‘geemancipeerd’ bent.
    – Vissen en de vis vervolgens weer terugzetten om de visstand op peil te houden.
    – Frikandellen eten en zeggen dat je tegen de bio-industrie bent.
    Trouwens… Nederlanders en humor???? Is mensen in de zeik zetten grappig?

  6. Denken dat ze overal op de wereld jouw toeristen-Engels begrijpen.

    Die is erg ja. Ik heb in een reisboekhandel gewerkt – mensen gingen naar Mali. Destijds had je daar alleen een Franse gids voor.”Frans, dat ken ik niet.” Ik: “Dan kunt u het maar beter wel gaan leren want het is de Europese taal die men daar spreekt.” Zij: “Ze verstaan toch wel Engels?”
    Tossers, om er ook iets Engels tegenaan te gooien.
    Inmiddels zal het trouwens wel het geval zijn, vrees ik.

  7. De gordijnen open houden is volgens een van mijn beste vrienden een eigenschap van nog toen ze lijfeigenen hadden. Net iets als slaven maar op z’n Europees, landarbeiders die je als eigendom heb.

    Toentertijd wou de landeigenaar altijd weten wat zijn lijfeigenen telkens weer deden en daarom moesten de ramen eigenlijk geen gordijnen hebben zodat als hij s’avonds langs liep, kon hij rustig observeren de taferelen van het lijfeigene volk.
    Volgens mijn vriend was het ook de goede recht voor bruiloft ook van de landeigenaar, maar dat is weer een ander verhaal.

  8. Klaas Schreef:

    Je bedoelt dat je zelf je talen wel spreekt ? Jammer he, van dat plebs.

    Heb je ook nog iets aan meerwaarde te leveren aan het topic of is het weer zuur trollengezeik van een rechtse meelezer die dat doet voor zijn baas of uit een persoonlijke neiging tot masochisme?

  9. Dat gordijnen open en alles aan iedereen te showen was omdat je vooral niks hebt, eenvoudig bent en ook niks te verbergen hebt.
    Vandaar vroeger in Amsterdamse huizen de kleine voorkamertjes waarin jenever gedronken werd uit theekopjes. Met achter de kleine voorkamertjes vaak een pronkkamer.
    (vrij naar wat ik mij herinner van Geert Maks boeken over Amsterdam)
    Het oorspronkelijke idee zit er tegenwoordig geloof ik niet meer zo achter:
    WIJ HEBBEN EEN PLASMA TV VAN 2 BIJ 3 METER EN HEBBEN ER BOVENDIEN SCHIJT AAN DAT IEDEREEN KAN ZIEN DAT WIJ ELKE AVOND RTL KIJKEN!!!

  10. # Farah12. Inderdaad, de oorspronkelijke ouderwetse gedachtengang van ramen als etalages bij donker is geen drijfveer meer.
    Dat Henk & Ingrid de gordijnen `s avonds wijdwagen open hebben is inderdaad om met hun plasmaplatbeeld-tv te pronken, want anders weet niemand in de buurt dat ze er een hebben.
    Maar ook om aan naar binnen glurende passanten op de stoep te tonen dat ze correcte burgers zijn wiens beeldscherm RTL, Veronica of SBS laat zien.
    Maar vooral ook gordijnen open omdat het zó hoort natuurlijk, anders zou een ander van buiten de buurt kunnen denken dat ze Turk of Pool zijn. Of men zou kunnen denken dat ze iets te verbergen hebben, wat volgens hen een verkeerde indruk kan verschaffen op meerderen, gevoed door de vrees daar later door autoriteiten op aangesproken te worden. Want H & I blijven aartsconformistische angsthazen uiteraard.

  11. Klaas Schreef:

    @ 11: Beetje allergisch voor snobbime, das alles

    Wat jij snobisme noemt, heet bij anderen cultuur.
    We moeten opletten dat onze meest begaafde jongeren dan niet allemaal naar Amerika gaan verhuizen.

  12. Voor mij is de Nederlandse cultuur vooral duidelijk geworden na 3 weken in een militair hospitaal in Turkije te hebben gelegen. Geschoffeerd en genegeerd door de verpleegsters en artsen, een uitzondering daar gelaten. Achteraf viel me op dat in die 3 weken niemand me een hand had gegeven of zich had voorgesteld. Kort na terugkomst moest ik met mn zoontje naar het AMC. Op een gegeven ogenblik wilde mn zoontje met mij tafeltennissen op de gang, alleen kon hij geen tafeltennisbal vinden. Met nog steeds te Turkse verpleegsters in mn hoofd durfde ik bijna niet aan de aanwezige verpleegster te vragen of zij mischien een bal had voor ons. Toen ik het toch vroeg was ze heel behulpzaam. Vanzelfsprekende dingen zoals een hand geven, behulpzaamheid, zelfs gewoon aardig zijn valt je na zon ervaring heel erg op. Dat is voor mij de Nederlandse cultuur. En of we nou willen of niet, en of we nou bruin, zwart of wit zijn, wat dit betreft zijn we allemaal Nederlanders.

    En om niet te slijmerig over te komen, een iets mindere kant van de Nederlandse cultuur wat zelfs voor mij na 38 jaar nog steeds wennen is : Onlangs kreeg ik een uitnodiging voor een verjaardag, Het luidde ongeveer als volgt : Maandag voor de familie van moeders kant, vanaf 17 uur. Zaterdag voor de familie van vaderskant, vanaf 16 uur. Zondag voor de kinderen en aanhang vanaf 15 uur.

    Om dit te missen moet je 3 jaar gefolterd en mishandeld worden op Guantanamo Bay vrees ik !

  13. Snap niet wat je talen spreken met snobisme te maken heeft? Als handelsland is het van levensbelang dat je je talen spreekt. Heb op lagere school al engelse en franse les gevolgd. In een dorp. Niks stad.
    Dat er Nederlanders zijn die nog steeds denken dat als je maar Nederlands gaat schreeuwen ze je wel gaan begrijpen in het buitenland, heeft mij menig maal doen besluiten om van schaamte weg te lopen. Want wat zijn er horken onder de Nederlanders. Schaam me soms kapot.

  14. Gisteren las in nog ’s een keertje deze stukje van Salonliberaal en ik moest gelijk denken aan het mooie liedje “Land van 16 miljoen mensen..”. Prachtig gezongen en mooie lyriek.

    Toen besefte ik ook dat deze samenvatting van Salonliberaal mij niet vreemd is maar ik ken voldoende veel mensen die aan een of andere onderdeel ervan of op het geheel gewoon de pest aan hebben. want ze hebben gewon andere voorkeuren of gewoontes. Dat maakt ze niet minder Nederlanders.

    Ze zijn een vast onderdeel van deze “16 miljoen” en het geheel heet multiculturele samenleving waar nog steeds een of andere zuil-restant te herkennen is.

    Jou lijstje hierboven is toch geen plicht, hé Salonliberaal?

  15. Correct: Want ze hebben gewoon andere voorkeuren of gewoontes.

    En ik kan net niet nalaten om je erop te wijzen dat je lijst over de “Nederlandse cultuur bestaat wel/ Mooie Hollandse cultuur” nooit kompleet kan zijn zonder de meest wezenlijke element van de Nederlandse cultuur op dit moment:

    “Wilders: ”Ze mogen van mij de boom in”
    donderdag 22 september 2011 10:57

    Of je het wil of niet – op dit moment is dit de visitekaartje van Nederland geworden.
    Je zou iets eraan moeten doen, denk ik.

  16. In dit aandoenlijke stuk vraagt een Zwitser die sinds 1989 in Nederland woont wat hij in vredesnaam nog meer kan doen om echt ingeburgerd c.q. geaccepteerd te raken: http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1412230/2007/05/11/Wie-helpt-me-in-te-burgeren-opinie.dhtml.
    Hij geeft een onderhoudende opsomming van wat hij allemaal aan Nederlandse gewoontes heeft opgepikt. Zo schijnen wij een ‘8’ anders te schrijven dan de rest van de wereld – nooit geweten… De arme man was zelfs overgegaan tot de aanschaf van een porceleinen eend voor in de vensterbank. Van die dingen. Tja, het is allemaal eerder geschikt voor een lachspiegel dan voor een nominatie op de lijst van werelderfgoed.

  17. Keira Schreef:

    Snap niet wat je talen spreken met snobisme te maken heeft?

    Helemaal niets. Snobisme wordt het als je zegt dat je vreest dat je in Mali tegenwoordig ook met Engels terecht kan (waardoor zelfs het plebs in Mali uit de voeten kan?).
    Keira Schreef:

    Dat er Nederlanders zijn die nog steeds denken dat als je maar Nederlands gaat schreeuwen ze je wel gaan begrijpen in het buitenland,

    Dit past meer op Fransen, Engelsen, Italianen, Spanjaarden, Duitsers, zeker niet op Nederlanders. Nederlanders proberen zelf Duitsers in Nederland in het Duits aan te spreken.

  18. Joke Mizée Schreef:

    In dit aandoenlijke stuk vraagt een Zwitser die sinds 1989 in Nederland woont wat hij in vredesnaam nog meer kan doen om echt ingeburgerd c.q. geaccepteerd te raken: http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1412230/2007/05/11/Wie-helpt-me-in-te-burgeren-opinie.dhtml.
    Hij geeft een onderhoudende opsomming van wat hij allemaal aan Nederlandse gewoontes heeft opgepikt. Zo schijnen wij een ’8′ anders te schrijven dan de rest van de wereld – nooit geweten… De arme man was zelfs overgegaan tot de aanschaf van een porceleinen eend voor in de vensterbank. Van die dingen. Tja, het is allemaal eerder geschikt voor een lachspiegel dan voor een nominatie op de lijst van werelderfgoed.

    Grappig en kompleet waar.
    Het zegt een heleboel over degene die altijd hem vragen waar hij vandaan komt.

    Voor mij is Wilders nog altijd het RESULTAAT van het bodem waarop hij floreert.
    ( En niemand die hem vraagt – waar kom jij vandaan met die rare kapsel? Want het is reeds ruim voldoende dat hij op buitenlanders/moslims afgeeft).

  19. Hoe je het ook bekijkt, de Nederlandse cultuur is niet uniek en van een identiteit is ook haast niet te spreken.
    De buitenlanders in dit land komen van veel grotere culturen, rara hoe kan dat? Ik weet het antwoord wel..

  20. De Nederlandse cultuur in een notedop :

    Als de zon schijnt moet het gaan regenen.
    Regent het dan moet de zon gaan schijnen.

    Als er maar wat te zeuren valt.

  21. Ik zou niet van een Nederlandse cultuur willen spreken, eerder van een regionale- en provinciale cultuur. Een Fries is anders en beleeft zijn identiteit ook anders dan een Limburger.Maar over identiteit gesproken: Oranje in combinatie met sport is de overall identiteit van Nederland.Een exclusief blanke identiteit? An me neus, tijdens W.K. en E.K. ’s juichen ook allochtonen en 2e en 3e generatie Marokkanen en Turken voor Oranje.Zeg je dit tegen een diehard PVV er dan word je uitgescholden voor landverrajer en meer van dat fraais.

  22. Pingback: Top 25 meest gelezen berichten in 2016 | Krapuul

Reacties zijn gesloten.