Iets waar Nederlanders heel goed trots op kunnen zijn, maar dat vanwege hun calvinistische roots niet durven, is op het redden van Joden tijdens WO-2. Dat is namelijk op grote schaal gebeurd. Nederlanders hebben daardoor een kwart van alle officiële Israëlische onderscheidingen daarvoor ontvangen. Tsja – denk je dan, als je zo’n zin hebt geschreven…. zou ’t werken? Zou de ‘verzetsmythe’ eindelijk verdwijnen? Natuurlijk – we hadden altijd meer kunnen doen.
Vorig jaar heeft de Israëlische staat in ieder geval aan 76 Nederlanders postuum de hoogste Israëlische onderscheiding uitgereikt, ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’. De documentatie geschiedt door het Israëlische holocaustcentrum Yad Vashem in Jeruzalem. Een onderzoek van de redders duurt vaak ruim een jaar. Het totaal aantal erkende Jodenredders zal dit jaar uitkomen op ongeveer 29.000.
Eén groep die ook al lang door Yad Vashem geëerd is, dat zijn de Februaristakers. Zij zijn collectief onderscheiden, ook omdat hun namen lang niet allemaal bekend zijn, op enkele honderden na dan.
In totaal waren het er echter tegen de 300.000, omdat niet alleen in Amsterdam de dokwerkers, de trambestuurders en – conducteurs, allerlei andere gemeentewerkers, veel middelbare scholen plus de hele winkelnering van de binnenstad – de Bijenkorf en de HEMA – staakten.
Maar ook de Hoogovens, bedrijven in Haarlem, vele bedrijven in de Zaanstreek, idem in Muiden, Weesp (Van Houtens Cacao), Bussum (Van Meurs karton) en Hilversum (Philips e.a.) tot en met Utrecht (Demka Staal). Als je dat plaatst naast de andere stakingen, in november 1940 aan de TH in Delft en daarna de uni van Leiden, ook tegen de Jodenvervolging, en de April-meistaking van 1943 en de enorme onderduik met 300.000 mensen – dan wordt het duidelijk dat Nederland een héél aparte en eervolle plaats heeft ingenomen qua verzet in WO-2.
En toch vonden veel verzetsmensen zelf dat ze te weinig gedaan hadden, zoals tante Truus Wijsmuller-Meijer, die in één jaar maar liefst 10.000 Joodse kinderen uit Nazi-Duitsland en -Oostenrijk redde. Ze wilde het er ’t liefst niet meer over hebben… ze vond dat ze er te weinig had gered.
Bij de onderscheidingen vallen dit jaar twee namen op: verzetsman Mathieu Smedts, de oud- hoofdredacteur van Vrij Nederland, en mgr Johannes de Jong, aartsbisschop van Utrecht en later kardinaal.
Mgr De Jong was tijdens de oorlog met zijn ambtswoning (‘paleis’) aan de Maliebaan zo ongeveer de buurman van de NSB, terwijl de SS verderop zat. Toch bewaarde hij daar in zijn kluis adresgegevens van ondergedoken Joodse kinderen. Die kreeg hij o.m. van het Utrechts Kindercomité van Jan Meulenbelt (oom van Anja), Rut Matthijsen en Geert Lubberhuizen (latere directeur van de Bezige Bij). Mgr De Jong sprak zich ook al vóór de oorlog in het openbaar tegen het nazisme en de NSB uit, dat hij onverenigbaar achtte met het katholicisme.
Mathieu Smedts was voor de oorlog reisredacteur voor de Volkskrant, toen nog katholiek. In de oorlog ging hij verzetswerk doen en verleende hulp aan ondergedoken Joden en neergeschoten geallieerde piloten, onder meer in zijn geboortestreek Noord-Limburg. De nazi’s arresteerden hem en hij kwam in een kamp in Brandenburg terecht, waar de Sovjets hem bevrijdden.
Na de oorlog werkte Smedts nog tot 1954 bij de krant, maar vertrok toen naar Vrij Nederland, waar hij tot 1968 hoofdredacteur bleef. Daarna schreef hij o.m. columns voor dat weekblad en een boek vol kritiek op de verzetsgeschiedenis van zijn mede-Limburger Bert Poels, die hij vele leugens verweet.
Ook opvallend is de naam Rachmad Kusumobroto, een Indonesiër die in Nederland studeerde. Hij wordt dan de vierde Indonesiër die geëerd wordt wegens het redden van Joden. Vrijwel alle Indonesiërs waren toen moslims. Er is overigens documentatie over meer verzetswerk door Indonesiërs in Nederland, m.n. door studenten aan de TH Delft.
Door de nieuwe groep geëerden is het totaal aantal Nederlandse Jodenredders gestegen van 5.982 tot 6.057. Daarmee behoudt Nederland verreweg het grootste aantal onderscheiden Jodenredders, namelijk 1 geredde op 1.500 inwoners. De Polen voeren de lijst aan met totaal 7.200, maar op een bevolking van 30 miljoen blijft dat per hoofd 1 geredde op de 4.000 inwoners. Toch spanden vele katholieke Polen zich erg in voor deze hulp, vooral kloosters.
Hier de lijst van namen van in 2022 onderscheiden Jodenredders. Ik heb de namen van de echtparen – meestal op een regel met ‘&’ertussen – gescheiden om het juiste aantal redders te kunnen bepalen. Vaak zijn het echtparen – hun vermelding begint met de mannennaam en na de vrouw staat er een komma – en ook vaak andere familieleden.
1. Mgr Johannes de Jong, aartsbisschop van Utrecht
2. Frederik
3. & Sophia Martina Keijzer-Bink,
4. Anton &
5. Bernardina Wilhelmina Rook-Aal,
6. en hun zoon Anton,
7. Barend
8. & Willempje Aarts-Ravesloot,
9. Aalt Johannes van den Berg,
10. Gerrit Makinje,
11. Helena Maria van Weering-Mulder,
12. Hendrika Elisabeth Beneker-Wille,
13. Philipus Jacobus Beneker,
14. Tobias Johan
15. & Catriena Taalkea-Diekmann,
16. Dr. Jan Marie Henri Antoine Martens,
17. Matheus Johannes
18. & Maria Godefrida Beatrix Kersten- van Nienhuijs,
19. Hantje Tjeerd
20. & Minke Zijlstra-Zijlstra,
21. Albertus Hendrikus Johannes
22. & Cornelia Petronella Clara Johanna Budel-Fok,
23. Gerrit Hendrik
24. & Trijntje Flim-Wynne,
25. Nicolaas
26. & Murkje Westerink-Jaarsma,
27. Adriaan Christiaan
28. & Johanna Zijdel-Kamphuis,
29. IJmke Westra-Zijlstra,
30. Rachmad Kusumobroto,
31. Jacobus
32. & Cornelia van den Boom-Geers,
33. Marinus
34. & Paulina van den Boom-Withagen,
35. Kors
36. & Helena van der Veer-Jansz,
37. Catharina Cornelia Jacoba de Groot-Verheij,
38. Jacob
39. & Jansje Molenaar-Tuininga,
40. Christiaan
41. & Anna Molenaar-de Groot Fenta,
42. Paulus Bernardus Johannes
43. & Maria Petronella Josephina van den Bercken-Korsten,
44. Franciscus Antonius Hubertus
45. & Maria Catharina Geurts-van den Munckhof,
46. Mathieu Smedts,
47. Peter Smedts
48. & Anna Smedts- Geurts
49. Marietje van Heijster-Smedts,
50. Gerrit Willem Bollen
51. & Janna Gesina Bollen-te Kloeze,
52. Berend
53. & Berendina Catharina Brester-Gietelink,
54. Gerrit
55. & Antoinetta Gerharda Brester-Bakkerweerd,
56. Johannes Franciscus
57. & Everdina Aaltjen Demmink-Luimers,
58. Hendrik
59. & Helena Geertruida Elzenaar-Haust,
60. Gerrit Frederik
61. & Derkje Hammers-Kolkman,
62. Wouter
63. & Hendrika van der Hilst- Battermann,
64. Wilhelmina van Hulst,
65. Pieter Dirk
66. & Trijntje Pool- van der Veen,
67. Teunis Johan &
68. Gerritdina Schut-Nales,
69. Ambrosius Thomas Johannes
70. & Maria Magdalena Adelheid Verberne-Feijen,
71. Hendrik Jacob Wytema,
72. Cornelis
73. & Antje Pietronella Zegers-Oostenveld,
74. Marinus
75. & Paulina Zegers-de Bruin,
76. Arie Jan Jacob Zegers
– Uitgelichte afbeelding: De originele uploader was P.H. Louw op de Nederlandstalige Wikipedia – Verplaatst vanaf nl.wikipedia naar Commons., CC BY 2.5 nl, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3074157