Nederlander die streed aan zijde YPG vocht eerder voor extreemrechtse militie in Oekraïne

De Nederlander Sjoerd Heeger, die in Syrië aan de zijde van de Koerdische militie YPG vocht, is om het leven gekomen bij een bomaanslag.

Een verwoeste buurt in Raqqa. Foto: Wikipedia

Heeger’s biografie wekt de nodige twijfel aan het beoordelingsvermogen van de YPG bij het recruteren van strijders. Voordat hij naar Syrië afreisde vocht Heeger in de Donbass (Oost-Oekraïne) aan de zijde van de fascistische militie Pravyi Sektor (Rechtse Sector) tegen pro-Russische separatisten (overigens ook niet vies van wat extreemrechts vlagvertoon). Bij Rechtse Sector was men allesbehalve onder de indruk van Heeger: hij werd beschouwd als een typische oorlogstoerist.

Heeger wekt de indruk  een warhoofdige avonturier met racistische trekjes te zijn geweest. In het verleden was hij actief op obscure, ‘spirituele’ websites waar veel werd gediscussieerd over het ‘pure Europa’. Volgens een van zijn toenmalige mede-auteurs was hij ‘een echte strijder-dichter'(!) die het overigens weinig interesseerde aan wiens zijde hij vocht: “Het maakte hem niet zoveel uit aan welke kant hij vocht, hij wilde simpelweg naar de oorlog. Wilde een ‘echte’ oorlog vinden”. Waarschijnlijk moeten we Heeger ideologisch ergens in de buurt van het Noorse warhoofd Varg Vikernes plaatsen. Het bombastische, quasi-mystieke gezwam over ‘ons bloed’ en ‘onze cultuur’, gecombineerd met de obsessie voor ‘strijd’, kan voor een jonge man die op zoek is naar zingeving en ‘betekenis’ heel aantrekkelijk zijn.

In het voorjaar van 2017 vertrok Heeger naar Syrië, waar hij zich onder de naam Baran Sason aansloot bij de YPG. Blijkbaar was men bij de YPG óf niet op de hoogte van zijn verleden óf het interesseerde niemand wat. Dat men niet van iedere recruut tot in details de politieke doopceel kan lichten valt best te begrijpen. Heeger’s verleden (en zijn politieke opvattingen) moeten ook de YPG na verloop van tijd echter duidelijk zijn geworden, zeker na publicaties en interviews in buitenlandse media. Dat men daarin geen reden zag Heeger vriendelijk te bedanken voor zijn diensten en per ommegaande terug te sturen naar Nederland roept de nodige vraagtekens op. Blijkbaar is elke avonturier die zijn leven betekenis probeert te geven door soldaatje te spelen welkom bij de YPG.