Nederland heeft probleem als mensen als Zakir geen werk vinden

Dinsdag schreef ik over Mohammed Zakir, een jonge afgestudeerde bedrijfseconoom, die al twee jaar naar werk zoekt en nergens wordt aangenomen. Dit zal vast wel het gevolg zijn van discriminatie. Want iemand met een buitenlandse naam, neigend naar Marokkaans, tja, die willen ze niet hè?

Al heel lang zijn er allerlei maatregelen om minderheden aan het werk te helpen, vrouwen (worden overigens nog steeds achtergesteld), allochtonen, jongeren. Onder de koude bruine wind van kabinet Rutte zijn deze maatregelen allemaal afgeschaft. Willen is kunnen, dus als je maar hard genoeg wilt, krijg je vanzelf een baan. Helaas heeft niet iedereen een blanke huid en ook niet het netwerk van een VVD-politicus, dus valt wel erg tegen als je er dan buiten staat.

Maar als we jongeren, die heel graag willen werken, eindeloos blijven afwijzen, kan dat nare gevolgen hebben voor Nederland. VVD’ers schijnen zich dat niet te realiseren. Maar ja, kun je ze dat wel kwalijk nemen? Die leven op een andere planeet.

Als je eindeloos mensen af blijft wijzen omdat ze een kleurtje hebben, dan komt de dag dat ze dat niet meer accepteren en er grote onrust ontstaat. En terecht! Ik vind het schandalig dat er niet gekeken wordt naar hoe iemand is, maar naar zijn afkomst en zijn huidskleur. Dat is discriminatie in zijn puurste vorm. En dat gelul van de Tweede Kamer dat er een boete moet komen op discriminerende werkgevers, ach, die zijn ook niet van deze wereld. Mensen als Zakir zullen echt geen brief krijgen waarin staat dat ze zijn afgewezen omdat ze Marokkaan zijn of een bruine tint hebben. Die werkgevers kijken wel link uit.

4 gedachten over “Nederland heeft probleem als mensen als Zakir geen werk vinden”

 1. Hier is de clou omtrent de discriminatie in Nederland:
  “Mensen als Zakir zullen echt geen brief krijgen waarin staat dat ze zijn afgewezen omdat ze Marokkaan zijn of een bruine tint hebben. ”

  Dit is wat het fenomeen discriminatie verborgen houdt en gretig door de PVV,VVD en deels CDA steeds als argument wordt aangevoerd – er is niets aan de hand,hoor (want we laten of proberen tenminste nooit bewijzen achter te laten). Ben je gek?

  Ten tweede en helemaal niet minder belangrijk is dat Nederland in wezen een gesloten maatschappij is waarin alles binnen zuilen of gesloten kringen gebeurt. Zoals een heleboel verenigingen functioneren.

  Probeer maar eens als “buitenlander/allochtoon” binnen een Nederlandse kring te komen.
  (Je moet connecties/netwerk opbouwen, weetjewel)
  Onmogelijk!
  Alles binnenin is alleen voor eigen kring gemaakt en dient allen het groepje “ons kent ons”.
  Geen democratie.
  Alles binnen een typische Nederlandse vereniging gebeurt volgens voorschriften van de capo’s en iedereen onderaan weet dat-ie trouw zijn fiets moet trappen.
  Jahoor, nieuwkomer? Kom onder aan dat ik je beter kan trappen.

  Deze structuur stamt uit geen democratie maar wel direct uit de slavernij en de Middel-Eeuwen.

 2. Zit donderdag s’avonds op een biljart-club. Eerst wordt er echt gespeeld, maar na een uurtje gaat iedereen
  richting de bar. Daar wordt eerst over voetballen gesproken en andere sport. Daar na komt steevast de
  politiek aan de beurt.
  Geloof het of niet…..het eindigt altijd op het onderwerp ”’ de buitenlanders ”’
  Mijn ervaring is, dat de meningen van rechts denkende personen over dit onderwerp voor 90 procent over
  eenkomt met links denkenden……namelijk niet al te-best

 3. @#2 Slecht onderwerp voor aan de bar, een sprankje nuance levert je in zo’n omgeving hooguit een holschop of een aftocht met pek en veren op.

Reacties zijn gesloten.