Nederland kweekt steeds meer watjes

Een opiniestuk over de betutteling door onze volksvertegenwoordigers:

Vroeger scheurde een broek op straat – nu gebeurt dat in de fabriek. Bij een ouderwetse vechtpartij gaf bloed het eindsein – tegenwoordig is dat een taakstraf bij Bureau Halt. Moeten jongeren straks ook hun ID-kaart laten zien bij het kopen van een zak snoep, of gaan we fietshelmpjes verplichten? Het gaat om het idee: Nederland kweekt steeds meer watjes (bruine bode).

4 gedachten over “Nederland kweekt steeds meer watjes”

 1. “Watjes” is een corpsballenuitdrukking, iets voor luitjes die zo’n echt mannenvak als bedrijfskunde hebben gestudeerd – een vak waarvoor je niets hoeft te kennen of te kunnen..
  O dit is een politicologiestudent. Tja.
  Waar het om gaat: de overheid maakt steeds meer gedrag strafbaar. Ik kon op mijn zestiende zonder probleem wijn kopen en drinken. Dit lijkt nu heel erg zondig. Dat is het nu net zo min als het toen was maar de Overheid maakt een Probleem en bovendien een Strafrechtelijk Vergrijp.
  Het zal de aantrekkelijkheid alleen vergroten. Misschien moeten net als in Iran de Handhavers een behoorlijke vergoeding-bij-voorbaat toegeschoven krijgen om invallen waarbij Strafbare Handelingen worden geconstateerd te voorkomen.

 2. @1: Het heeft een vrij hoog ‘daar word je hard van’-gehalte, ja. Maar voor de rest niet onaardig, m.n. de vaststelling dat de gemiddelde comazuiper 15,3 jaar oud is en het beleid dus voor een groot deel zijn doel voorbij schiet. Wat Haersma wil (met al die ngo’s in zijn kielzog) is nog niet zo lang geleden door de 2e Kamer afgeketst. Wat er wel gaat komen (met de nieuwe Drank- en Horecawet) is dit:

  Vroeger uitgaan
  Met de nieuwe wet kunnen gemeenten de toegangsleeftijden voor de horeca koppelen aan de sluitingstijd. Doel is dat jongeren eerder naar de kroeg gaan, waardoor het indrinken wordt tegengegaan. Zo kan bijvoorbeeld worden afgesproken dat jongeren onder de 18 jaar niet na middernacht nog een horecagelegenheid kunnen binnenkomen.
  Nu gaan veel jongeren pas na middernacht stappen waarbij vaak vroeg in de avond thuis al is begonnen met alcoholgebruik.

  Briljant! Dat wordt dus nòg vroeger en/of sneller indrinken…. maar daar word je wel hard van, volgens de logica van onze politicoloog.

 3. Ooh leuk we slepen Fietshelmen verplichten er bij in. Ja daar ben ik voor, nee ik ben het niet eens met het bureau halt and andere dingen. Maar ls een Fietser, zeker een kind, word aangereden door een auto kan zo’n ding levend reddende zijn. Heeft niks te maken met geen watjes plegen. Want Duitsland heeft zeker geen “Watjes” toch is een Fietshelm voor kinders daar verplicht.

  Maar goed daar is het de Telegraaf voor, alles was vroeger beter. Volgens hun dan…

Reacties zijn gesloten.