Nazi’s marcheren opnieuw in Chemnitz

Ook gisteren kon een groep van enkele duizenden nazi’s vrijwel ongehinderd door de Saksische stad Chemnitz marcheren. De politie keek toe, maar deed niets. In de praktijk was de binnenstad van Chemnitz gisteren in handen van de nazi’s, die dan ook van de gelegenheid gebruik maakten om de jacht te openen op mensen met een buitenlands uiterlijk. Zeker 18 mensen zijn gisteren gewond geraakt.

Naast ‘buitenlanders’ waren ook journalisten een geliefd doelwit van de fascistische lynchmob. Journalisten werden bedreigd en in een aantal gevallen ook fysiek belaagd.


Voor vanmiddag hebben de nazi’s een nieuwe demo aangekondigd, dit keer bij het stadhuis in Dresden. Diverse groepen, waaronder de jeugdorganisatie van de Grünen in Saksen, hebben opgeroepen tot een tegendemo.

De gebeurtenissen in Chemnitz hebben voor de zoveelste keer aangetoond dat het zinloos – en zelfs gevaarlijk – is te vertrouwen op de politie of de ‘rechtsstaat’ voor bescherming tegen het oprukkende fascisme. De gebeurtenissen tonen echter óók aan dat de antifascistische beweging in Chemnitz slecht voorbereid en georganiseerd was. Tegen 2000 nazi’s stonden maximaal 1000 antifascisten, die bij een fysieke confrontatie kansloos waren geweest.

Duidelijk is wél dat de straat in een deel van Saksen inmiddels wordt beheerst door nazi’s. Tijd voor de antifascistische beweging eens kritisch naar het eigen functioneren te kijken, en niet alleen in Saksen. Vandaag werd daar op Indymedia gelukkig al een eerste aanzet toe gegeven.

Aanleiding tot de nazidemo’s was een steekpartij in Chemnitz, afgelopen zondag. Daarbij kwam een 35-jarige Duitser van Cubaanse afkomst om het leven. De aanleiding tot de steekpartij is nog steeds niet duidelijk, maar de politie heeft inmiddels een 23-jarige Syriër en een 24-jarige Irakees gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de steekpartij. De ironie wil overigens dat het slachtoffer zich uitdrukkelijk op de linkervleugel van het politieke spectrum bevond. Hij stemde blijkbaar op die Linke en  was lid van een Facebookgroep die ‘Fuck Nazi’s’ heet.

De AfD riep op zondag op tot een ‘vreedzame demonstratie’, waarop – volstrekt voorspelbaar – alle nazi’s uit de wijde omgeving acte de presence gaven:


Vermoedelijk zal het hier niet bij blijven. Op extreemrechtse media en Telegram circuleren diverse oproepen om ook de komende dagen in Chemnitz de straat op te gaan.

1 gedachte over “Nazi’s marcheren opnieuw in Chemnitz”

  1. Pingback: Nazi’s marcheren opnieuw in Chemnitz – Comparama

Reacties zijn gesloten.