Nazi’s besmeuren pand The Black Archives in Amsterdam

Zoals eerder al gemeld, is het pand van The Black Archives in de Amsterdamse Dapperbuurt besmeurd door nazi’s. Muurschilderingen van Surinaamse helden, waaronder dat van de in april 1945 in een concentratiekamp overleden verzetsstrijder Anton de Kom, zijn witgeschilderd. Op de muur zijn stickers geplakt met de tekst ‘roetveegpiet is genocide’.


“Roetveegpiet is genocide” is een verwijzing naar de neonazistische “white genocide”-complottheorie.

Aanhangers van deze geschifte theorie denken dat (de niet bestaande) “massa-immigratie” zal leiden tot – en zelfs uitdrukkelijk als doel heeft – de witte bevolking van Europa en de VS te vernietigen, een idee dat ook in de kringen rond Baudet en Wilders populair is. Daar heet het overigens ‘omvolking’. Aanhangers hebben meerdere zware aanslagen gepleegd, met als meest beruchte die van de Noor Anders Breivik in 2011.

Uiteraard zijn ‘de Joden’ nooit ver weg. De inmiddels overleden neonazi David Lane beweert in zijn White Genocide Manifesto dat: “[…] all Western nations are ruled by a Zionist conspiracy to mix, overrun and exterminate the White race.[….] The inevitable result of racial integration is genocide for the White race through miscegenation”. 

Marginaal gedoe van een stel gekkies? Nou, nee:

Niet zo moeilijk te raden in welke hoek de daders gezocht moeten worden. De politie bekijkt momenteel de camerabeelden, dus hopelijk volgen er snel arrestaties.

Goede suggestie:

Uitgelichte afbeelding: Anton de Kom – Door Onbekende fotograaf – De Correspondent, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=66116417