NAVO geeft Turkije groen licht voor bombardementen op Koerden

De Westerse terreurorganisatie NAVO heeft de Turkse president Erdoğan het groene licht gegeven voor zijn aanvallen op de Koerden en de linkse oppositie in eigen land. Naar verluid waren niet alle Europese landen even verguld met het Turkse optreden, maar de Amerikanen – altijd bereid de democratie elders om zeep te helpen – zijn dolenthousiast. Aangezien de rest van de NAVO de functie van bijwagen vervult, is daarmee binnen de NAVO het pleit beslecht.

240px-Merasîma_Oxirkirina_Qurbanîyên_Êrîşa_Pirsûsê_7
Demonstratie met portretten van de mensen die bij de aanslag in Suruç om het leven kwamen.

Na de aanslag van ISIS op een groep linkse activisten in Suruç, greep president Erdoğan de kans met de binnenlandse oppositie af te rekenen met beide handen aan. Stellingen van de PKK in het oosten van Turkije en in het noorden van Irak werden door de Turkse luchtmacht gebombardeerd en stellingen van de aan de PKK gelieerde YPG in de Syrische regio Kobane werden door Turkse artillerie beschoten.

De Turkse regering heeft – voorzichtig uitgedrukt – nooit veel moeite gedaan de bevoorrading van ISIS via het grensgebied met Turkije tegen te gaan. Het conflict in Syrië, dat begon als een authentieke volksopstand tegen het bewind van president Assad, heeft inmiddels de trekken aangenomen van een war by proxy tussen Iran, Turkije en Saoedi-Arabië. Iran steunt Assad, terwijl SA en Turkije openlijk streven naar de val van de Syrische president. De jihadistische groepen konden daarbij lange tijd rekenen op de steun van Turkije en de Golfstaten. Rekruten voor ISIS en andere jihadistische groepen konden vrijwel ongehinderd de grens tussen Turkije en Syrië oversteken en in de Golfstaten keek men maar wat graag de andere kant op wanneer rijke families in SA of Qatar forse bedragen doneerden aan jihadistische groepen in Syrië en Irak.

1 gedachte over “NAVO geeft Turkije groen licht voor bombardementen op Koerden”

  1. Pingback: Dader bomaanslag in Suruç was bekende van de Turkse veiligheidsdienst | Krapuul

Reacties zijn gesloten.