Studenten in Groningen hebben donderdag 6 september met een korte bezettingsactie toezeggingen losgekregen van het bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). De eisen van de bezettende studenten draaiden om huisvesting, iets wat ernstig tekortschiet terwijl universiteiten uitpuilen. De eisen richtten zich ook tegen dat uitpuilen, tegen de groei van studentenaantallen als beleidsdoel terwijl adequate huisvesting veelal ontbreekt. Het heeft er veel van weg dat de studenten met hun actie doodgewoon een overwinning hebben behaald. Dat dit maar besmettelijk mag wezen, dit soort actie en dit soort resultaat.
Eerder op de dag hielden studenten een demonstratie “voor een beter huisvestingsbeleid van buitenlandse studenten.” Daaraan deden, althans volgens de Groningse oproep OOG TV, “enkele tientallen mensen” mee (1). Het was niet de eerste demonstratie rond dit thema. “Maandag was er ook al een demonstratie tegen de kamernood bij de opening van het academisch jaar”, lees ik in het Dagblad van het Noorden (DVHN) (2). Demonstranten gingen vervolgens naar het Academiegebouw en bezetten daar de toegang en de trappen. De NOS vat hun eisen samen: “De actievoerders willen dat alle noodhuisvesting gratis wordt, de groeiambities van de universiteit naar beneden worden bijgesteld, en van lege kantoren studentenflats worden gemaakt. Ook moet de universiteit zich publiekelijk uitspreken tegen het groei-geörieënteerde model in het hoger onderwijs.” (3)
Dat groeimodel, dat draait er onder meer om dat door meer internationale studenten naar de universiteit te halen, de universiteit ook geld binnensleept. Een spandoek, goed zichtbaar op het NOS-artikel, zegt het zo: “International students are not a business model”. In de optiek van universiteiten en het achterliggende beleid zijn internationale studenten dat maar al te vaak juist wel: een verdienmodel. Terecht willen actievoerders dat anders zien. “Daarnaast willen ze af van het beleid dat scholen geld krijgen per student. Daardoor zouden er teveel studenten naar Groningen gehaald worden”, zo legt OOG TV uit, in het stuk waar voetnoot 1 naar verwees.
Die huisvesting, dat is een schandaal. Actievoerders eisten bijvoorbeeld “een einde aan de tenten als noodopvang”, zo bericht het Dagblad van het Noorden.(4) Je leest het goed. Studenten die geen kamer vinden worden zolang in tenten neergezet. Een actievoerder zegt over die tentopvang wat droogjes: “Dat vinden we niet fatsoenlijk.” Dat lijkt me zacht uitgedrukt.
De bezetting duurde niet zo lang. Er kwam een wethouder om de actievoerders toe te spreken, er kwam een universiteitsbestuurder die riep hoezeer hij het met de eisen eens was. Actievoerders waren sceptisch, en terecht. Mooie woorden zijn nog geen daden. Mensen tijdens de bezetting: “What do we want?” “Housing!” “When do we want it?” “Now!”
Rond tien uur ’s avonds deed de universiteit de deur op slot: er konden zich geen nieuwe actievoerders meer aansluiten bij de tachtig die er waren. Ja, de politie was er ook. Maar er kwam geen ontruiming. Er kwam een statement van de universiteit. DAG, naast SP-jongerenorganisatie Rood een van de organisaties die de actie mede droegen, schreef: “De Jeu ondertekende. Hij willigde de eis in om een publieke verklaring af te leggen over de perverse prikkels in overheidsfinanciering om meer en meer studenten aan te trekken!” (5) De Jeu is de universiteitsbestuurder die de actievoerders eerder toesprak.
Het DVHN, waar dit te lezen valt, schrijft ook nog: “Daarnaast komt er een convenant vanuit de gemeente om met alle betrokken partijen het huisvestingsprobleem te lijf te gaan. Tot slot mogen de studenten die nu in een van de tenten op het Zernikeplein slapen gratis verkassen naar opvang in een voormalige school in de Metaallaan.” Dat convenant, en die verklaring: woorden, intentieverklaringen, eerst zien, dan geloven. Die gratis opvang is een echte, materiële concessie.
Al met al is het resultaat wel degelijk een teken dat het loont om met zo direct mogelijke actie druk op de ketel te zetten. Natuurlijk: het universiteitsbestuur had kennelijk maar een klein zetje nodig, want dat voelde allang dat de huidige situatie onhoudbaar was. Dat duwtje diende echter wel even gegeven te worden. Intussen zal het alerte studenten vergen, met bereidheid om de actie onmiddellijk te hervatten en zo nodig te te escaleren, om ervoor te zorgen dat de toegezegde concessies ook worden waargemaakt, en meer. Maar voor het moment geldt: gefeliciteerd, actievoerders!
Noten:
3 NOS, “Studenten bezetten universiteit Groningen om gebrek ana woningen”, 6 september 2018, NOS, “Studenten bezetten universiteit Groningen om gebrek aan woningen”, 6 september 2018
Overgenomen van: https://www.ravotr.nl/2018/09/07/na-studentenbezetting-groningen-gefeliciteerd-actievoerders/