Mythe ontkracht: Nederland is veilig en straffen zijn al streng

Dat wat populistische politici ons willen doen geloven, dat Nederland hartstikke onveilig is en dat iedere boef zo maar lachend weg kan lopen omdat die D66-rechters veel te soft zijn, is een mythe. Ik wist dat al, lees wel eens wat. Maar nu gaat het toch ook doordruppelen in de media. Er is een lijvig rapport geschreven en het Nederlands Juristenblad doet ook een poging om een en ander in perspectief te zetten.

Nederlanders voelen zich gewoon veilig en misdaad wordt bestraft, zo simpel is het in Nederland. Dat er genoeg mensen zijn die angst aanwakkeren weten we. Vanuit de politiek en vanuit de krant (Telegraaf of zo), ook mensen die alleen programma’s als Opsporing verzocht bekijken, schijnen banger te zijn dan anderen. Wat mij niet verbaast. Wat je aandacht geeft, groeit. Als je alleen maar bang zit te zijn en de wereld niet meer in durft, ja dan word je alleen maar banger.

Ook snap ik niet dat er nog mensen zijn die denken dat zwaarder straffen goed gaat werken. Ik heb daar al vaker wat over geschreven, dat werkt niet. Onderzoeken en rapporten genoeg over al, zwaarder straffen voorkomt geen misdaad. Zie de VS, daar hebben ze de doodstraf, is daar geen criminaliteit meer? Lost dus niks op.

10 gedachten over “Mythe ontkracht: Nederland is veilig en straffen zijn al streng”

 1. Tja, W.H. Nagel zei het een halve eeuw geleden al:

  “De journaliste vroeg hoe zijn studenten in het als conservatief bekend staande Leiden reageerden op de inhoud van zijn colleges. Hij antwoordde: ‘Dat valt over het algemeen erg mee. Maar laatst had ik een voordracht gehouden over de penitentiaire bejegening en toen zegt aan het eind één van die jongens die er kennelijk niets van had begrepen: professor, vertelt u nu eens, die psychopaten die ze steeds maar meer vrijheid geven, dat gaat maar door. Wat moeten we doen?’ ‘Weet u wat u moet doen’, zei ik na een ogenblik van stilte, ‘u moet een ander ochtendblad nemen’.”
  (http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/1031844/2010/10/09/U-moet-een-ander-ochtendblad-nemen.dhtml)

 2. Inderdaad prachtig Joke. Wat een voorbeeldfiguur is deze heer Nagel.

  “‘De mens is half engel, half beest’, rijmde hij, ‘maar dat laatste nog het meest’.

  Indien je de oorlogsvandalisme heb meegemaakt kun je niet anders beoordelen.
  De heren die uit hun luie stoelen de meeste oorlogen veroorzaken zijn de grootste beesten.

  Dit kan alleen op bodem van angst, bangmakerij en onzekerheid gebeuren.

 3. @3 wat een suf gelul allemaal

  “Dan ben je blijkbaar geen Slachtoffer van de gangbangs de klopjachten van de allochtonen op kinderen in Buurten van de heroinenaalden in je nek de plunderingen en huisuitzettingen van de Armst en meest Weerloos geroofden en het geweld of onleefbaarheden van de Buurten?”

  Godzijdank woon ik in een Allochtone buurt met weinig autochteringleiers met racistische leugens van jouw type ..

 4. jelul, ik snap niet waar je het over hebt en twijfel of je het stuk wel hebt gelezen. En je hoofdlettergebruik nodigt niet uit tot lezen, dus jammer van al je geschrijf. Ik lees het niet, vind het niet de moeite waard. Je geraaskal en je onderbuikgevoelens geven wel precies mijn punt weer. Plaatsen waar niet een buitenlander woont herbergen de grootste aanhang van bang rechts. Hoezo, men is bang en wordt steeds banger gemaakt? Bevestigt alleen maar mij bewering.

 5. #4 Wel pervers dat u Slachtoffers van uw rascistische mis en terreurdaden ook nog eens “autochteringleiers” noemen durft! Dat de Hel u Haalt!

 6. Die teksten jelul zijn ook veel te lang. Ik hoop niet als ik er straks eentje lees dat er dan iets in staat dat tegen de REGELS is.

 7. @ U gaat er vanuit dat ik Allochtoon ben ??? en als dusdanig collectief verantwoordelijk voor in uw paranoide wanen gepleegde misdaden ?? vooroordeeltjes vooroordeeltjes , ik ben een Autochtoon die heel tevereden en zonder enige problemen in een “zwarte ” wijk woont .. Vandaar dat ik weet dat uw verhalen gelul zijn … voor iemand die dat soort verhaaltjes verspreid zijn er maar twee termen , 1) zielige gek 2) autochteringleier … ik koos de laatste ..

  En ach ja uw krant ( telegraaf waarschijnlijk ) verkoopt zichzelf graag met horrorverhalen over allochtonen , net als ze vroeger graag horrorverhalen over joden verspreidde …

Reacties zijn gesloten.