Misselijkmakende beschuldigingen

Deze week besteedde “Eenvandaag” in een korte reportage aandacht aan het feit dat de Italiaanse Justitie een onderzoek is gestart naar enkele hulporganisaties die drenkelingen oppikken uit de Middellandse Zee, wanneer deze bij hun oversteek in de problemen zijn geraakt.
Frontex, de organisatie die de Europese grenzen bewaakt, uit al langer beschuldigingen dat reddingsorganisaties en mensensmokkelaars samenwerken. Frontex vindt dat door drenkelingen te redden uit zee de hulporganisaties mensensmokkelaars in de kaart spelen. En daardoor zouden deze hulporganisaties bijdragen aan de problemen rondom het beheersen van de vluchtelingenstromen.

Dit is een doortrapte omkering van oorzaak en gevolg. Indien vluchtelingen op een legale en veilige manier Europa zouden kunnen bereiken dan hadden de mensensmokkelaars het nakijken. Het profijt van de mensensmokkelaars is gevolg van het inhumane migratiebeleid.

De talloze mannen, vrouwen en kinderen die afgelopen jaren in de Middellandse en Egeïsche Zee verdronken zijn, zijn verdronken als gevolg van beleid van de Europese bestuurders.

Wat nodig is voor een beheersing van de problemen rondom opvang van vluchtelingen en migranten:
mensenrechten in ere houden en medeleven;
veilige vluchtroutes;
veilige opvang en bescherming van de allerzwaksten en kwetsbaren.

1 gedachte over “Misselijkmakende beschuldigingen”

  1. Pingback: Schaam u diep | Krapuul

Reacties zijn gesloten.