Mislukte ontruiming van de ZAD en sociale onrust in Frankrijk

Op 9 april begon de ontruiming van de ZAD (Zone à Défendre) in Notre-Dame-des-Landes, net ten noorden van de Franse stad Nantes. Dit natuurgebied dat al meer dan tien jaar door honderden activisten en boeren wordt bezet, is een proeftuin geworden voor collectieven om zelfvoorzienend samen te leven. ZAD begon als een actie tegen de ontwikkeling van een luchthaven, groeide uit tot een symbool voor de strijd tegen megalomane projecten. Niet alleen de ZAD maar verschillende andere protesten worden hardhandig aangepakt. Wat is er aan de hand?

Ruim 2500 manschappen van de Franse gendarmerie, de beruchte oproerpolitie CRS, verschillende pantserwagens en helikopters belegerden en bestormden de collectieven en nederzettingen van de ‘zadisten’ in het autonome gebied van ruim 1600 hectare in de Loire-Atlantique.

Naar schatting raakten vorige week ongeveer 150 mensen gewond tijdens de confrontaties, waarvan minstens enkele zwaargewonden. In onze contreien is de jarenlange strijd van de zadisten zo goed als onbekend. In Frankrijk beheerst het debat al lange tijd de nationale politiek en verdeelt de publieke opinie in vurige voor- en tegenstanders.

De ontruiming van de ZAD valt ook samen met een vastberaden en aanhoudende stakingsbeweging bij de cheminotsvan de Franse nationale spoorwegmaatschappij (SNCF) en de bezetting van tientallen universitaire faculteiten door studenten en scholieren verspreid over heel Frankrijk, uit protest tegen hervormingen in het universitair onderwijs. Zijn referenties naar mei 68 op hun plaats?

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be