Michael Cohen veroordeeld tot drie jaar cel

Michael Cohen die zo’n tien jaar officieel advocaat, maar in de praktijk gewoon ritselaar van dubieuze zaken, voor Donald Trump is geweest, is veroordeeld tot drie jaar cel en terugbetaling van een miljoen dollar. Hij werd onder andere veroordeeld voor liegen tegen het Congres over mogelijke zakelijke belangen van Trump in Moskou en het afkopen van het zwijgen van Karen McDougal en Stormy Daniels.

Cohen bepleitte met betraande ogen dat hij dit alles slechts gedaan had vanwege zijn blinde loyaliteit aan Trump. Ook al aanvaardde hij zijn verantwoordelijkheid, de rechter leek niet erg aangedaan en stelde dat Cohen als advocaat beter had moeten weten, en dat hij ook in zijn medewerking met de aanklagers en Speciale Aanklager Mueller bewust een selectie heeft gemaakt uit wat hij hen vertelde en wat niet.

Het team van Mueller is meer te spreken over Cohen dan de aanklagers van de staat New York. De eersten vinden dat hij wel degelijk zeer behulpzaam is geweest, maar de staat New York valt vooral over het feit dat Cohen miljoenen dollars achtergehouden heeft voor de belastingen. Het kan lang duren, maar als je officiële instanties in de Verenigde Staten financieel een oor aannaait ben je uiteindelijk vaak zeer zwaar de lul. Dat begon met Al Capone, maar vraag het ook maar eens aan de voormalige managers van Enron en Worldcom.

Het belooft niet veel goeds voor Trump zelf, tegen wie ook zaken lopen op staatsniveau, waarvoor hij overigens niet gepardonneerd kan worden door een eventuele president Pence.