Meerderheid Nederlanders zegt kwaliteit te willen in een krant *proest*

Nieuwsmedia moeten financieel aansprakelijk worden gesteld voor de schade die slechte berichtgeving veroorzaakt en ook moet er een onafhankelijk keurmerk komen voor media die goede kwaliteit leveren. Dat blijkt uit een representatieve steekproef onder ruim 3000 Nederlanders, uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam in opdracht van de landelijke Stichting Mediaombudsman. (Parool)

Degenen die aan de steekproef meededen vinden dat een krant hoor en wederhoor moet toepassen. Er moet een keurmerk komen voor journalisten. Tja. En dat zegt een volk dat de journalistiek in Nederland een 7 geeft. In een land waar de Telegraaf en het AD de grootste zijn, over kwaliteit gesproken,pffffffffff. Ze zouden het nog niet herkennen als ze erdoor in de neus werden gebeten.

3 gedachten over “Meerderheid Nederlanders zegt kwaliteit te willen in een krant *proest*”

 1. Ja, wat is een kwaliteits-krant. In ieder geval niet de telegraaf en het ad. Deze kranten schrijven alleen maar
  wat de meerderheid van de NLers graag wil horen. Veel sport op maandag en verder elke dag met vette
  letters op de voorpagina het nieuws, waarmee ze alleen die lezers aan zich weten tebinden die niet al te veel
  willen nadenken. Zo in het kort gezegd voor elk wat wils, of anders gezegd …..hapklare-brokken.

 2. Het gaat hier over een algemeen trend in de consumentisme.
  Overal komen “keurmerken” en “maatregelen” om “kwaliteit” te waarborgen, oftewel bepaalde gevoel voor zekerheid die de consument verwacht te mogen scheppen, volgens bepaalde keurslijf.

  Nu is de nieuwsconsumentisme aan de beurt.
  Dit grenst aan het absurde want het impliceert oorspronkelijk de mogelijkheid en het aanleg tot enige denkvermogen of logische redenering mbt het nieuws vergaren. De nodige capaciteit ertoe capaciteiten ontbreekt bij de hersenspoelde zombies. Daarom roepen ze zo hard om een keurmerk die de nood aan gezond verstand zou doen wegnemen.
  Dan hebben ze het bewijs gekregen dat ze zeker niet hoeven te denken.

  Dan hoef je niet over zaken na te denken maar kun je gewoon hard roepen – zie je Henk, dit hier is allemaal met een keurmerk, snap je, dan zou het zeker waar moeten zijn.

 3. De ins & outs (o.a. het rapport zelf) zijn hier te vinden: http://www.denieuwereporter.nl/2012/07/nederlandse-burger-wil-professionalisering-van-de-journalistiek/.

  @2: Ik zie het eerder als reactie op het consumentisme (maar het zou idd. best een van haar vele vermommingen kunnen zijn). In elk geval is er al een tijdje een discussie gaande (o.a. op DNR) van bezorgde journalisten die tegenwicht willen bieden aan de commercialisering d.m.v. kwaliteit. De opties die ze de respondenten van het onderzoek hebben voorgelegd, zijn een echo van wat in dat debat naar voren is gekomen. Je kan dan ook stellen dat ze die mensen woorden in de mond hebben gelegd (een verwijt dat op het gros van alle onderzoeken van toepassing is). Ik vind het echter vooral interessant dat die journalisten zo serieus bezig zijn om steun te verwerven voor hun standpunt.

Reacties zijn gesloten.