Meerderheid Nederlanders wil geen verlaging standaarden door TTIP en CETA

Nederlanders maken zich zorgen over de kenmerkende eigenschappen van handelsverdragen TTIP en CETA. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Ipsos in opdracht van foodwatch. Het merendeel van de tweeduizend ondervraagden vindt het geen goed idee om bedrijven meer inspraak te geven bij het opstellen van nieuwe wetten en regels zoals CETA en TTIP voorstellen. Bovendien wil men niet dat Europese standaarden onder druk worden gezet om handel te stimuleren. De Tweede Kamer debatteerde gisteren over de goedkeuring van CETA, het verdrag met Canada. foodwatch roept op om het verdrag niet te tekenen.

foodwatch-1 foodwatch-2

Kritiek op kern van TTIP en CETA
Waar traditionele handelsverdragen zich vooral richten op zaken als het verlagen van tarieven en douanecontroles, gaat het bij TTIP en CETA vooral om het wegnemen van handelsbarrières die ontstaan door verschillen in wet- en regelgeving. Meer inspraak van bedrijven bij het opstellen van nieuwe regels moet deze barrières wegnemen.
“Dat gaat ten koste van regels die bedoeld zijn om de voedselveiligheid en het milieu te beschermen. Dat ziet de Nederlandse burger niet zitten blijkt uit dit onderzoek” aldus Jurjen de Waal van foodwatch. “Denk bijvoorbeeld aan het Europese voorzorgsbeginsel, dat consumenten beschermt als er vermoedens bestaan dat stoffen of ingrediënten schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Dit principe bestaat in de Verenigde Staten en Canada niet, daar mogen producten pas verboden worden als volledig bewezen is dat er een gevaar bestaat. Het voorzorgsbeginsel is niet voldoende beschermd in CETA. Met het tekenen van CETA komen toekomstige standaarden in Nederland daardoor onder druk te staan.”

Weerstand tegen TTIP, CETA onbekend
Uit het onderzoek blijkt ook dat een meerderheid van de Nederlanders die bekend is met TTIP, tegen het sluiten van het verdrag is. Van het verdrag met Canada, CETA, heeft 66% van de Nederlanders nog nooit gehoord. “Dat gebrek aan bekendheid is een groot probleem” aldus De Waal, “Vandaag geeft de Tweede Kamer haar goedkeuring voor CETA. Maar CETA is TTIP via de achterdeur. 80% van de grote Amerikaanse bedrijven heeft bijvoorbeeld een vestiging in Canada en kan zich straks op CETA beroepen. Net als TTIP zal CETA de standaarden in de EU onder druk zetten en meer invloed geven aan het bedrijfsleven. Precies waar de Nederlandse burger niet op zit te wachten.”

Manifestatie voor Duurzame en Eerlijke handel
Op 22 oktober organiseert foodwatch samen met een breed front van maatschappelijke organisaties waaronder de FNV, Milieudefensie, Greenpeace, de Consumentenbond, SOMO en TNI een manifestatie in Amsterdam tegen handelsverdragen TTIP en CETA.