Festival in Amsterdam.
3 en 4 mei zijn een weekend vol systeemkritiek, theorie en discussie over de belangrijkste vragen van het moment. Dit jaar zijn er veel bijeenkomsten over seksuele bevrijding en de strijd tegen racisme.
(socialisme.nu)
Ter herinnering: 130 jaar geleden publiceeerde Friedrich Engels De oorsprong van het gezin, van de particuliere eigendom en van de staat (1884). Engels begreep al vroeg dat positie van de vrouw samenhing met de ontwikkeling van de maatschappij. Als een feminist avant la lettre kan hij worden beschouwd.
Helaas voor de oude marxisten is John Stuart Mill feministischer om van de zogenaamde utopisten maar te zwijgen.
@Arnold: Bedoel je nou te zeggen dat ook de utopisten feministischer waren dan (of schaar je hen juist bij) de oude marxisten)? Misschien zit het ‘m in het woordje ‘zogenaamde’, maar voor zover ik weet zijn vrijwel alle utopieën nogal teleurstellend wat hun feministisch gehalte betreft.
@Joke
Wie ben ik dat ik (wijlen) mijn goede makster Saskia Poldervaart zou tegenspreken?
Goh, leeft ze niet meer? Ik moest inderdaad aan haar denken, vanwege haar dispuut met Hans Achterhuis hierover. Nou weet ik intussen wel dat Achterhuis nogal een hang-up heeft met utopieën, die volgens hem per definitie niet kunnen deugen. Maar zijn verwijt dat vrijwel alle utopieën die zij positief aanhaalt best wel seksistisch waren, snijdt dacht ik toch wel enigszins hout, aangezien ook Walter Benjamin geen linkse utopie wist te vinden die niet seksistisch was. Of zijn die er wel (misschien van latere datum)?
Eerlijk gezegd heb ik Poldervaart altijd gezien als een beetje burgerlijk soort feministe, sinds ze ivm het vrouwenkiesrecht sprak van ‘het verraad van Troelstra’. Maar weinig arbeidersvrouwen zullen dat zo gezien hebben.