Martin Schulz pleit voor een ‘Verenigde Staten van Europa’

SPD-leider Martin Schulz ontketende vandaag een storm van verontwaardiging met een pleidooi voor de vorming van een ‘Verenigde Staten van Europa’.

Landen die niet mee willen werken aan wat in feite een Europese Grondwet zou zijn, moeten dus volgens Schulz uit de EU geschopt worden. Hoe dat zou moeten is een raadsel, de EU kent geen mechanisme waarmee onwilligen uit de Unie gezet kunnen worden. Nog los daarvan: stel dat de Fransen het voorstel in een nieuw referendum afwijzen, moet Frankrijk dan uit de EU gegooid worden?

Zelfs Schulz’ (potentiële) medestanders distantieerden zich opmerkelijk snel van deze serie tweets. Persoonlijk juich ik alles toe wat de vernietiging van de klassieke Europese natiestaten dichterbij brengt, maar dit voorstel lijkt me niet bijzonder handig – voorzichtig uitgedrukt. Wanneer je niet beter wist zou je bijna denken dat Schulz erop uit is het Europese project de nek om te draaien. Bij Die Zeit betitelt Mark Schieritz het voorstel als ‘een rondje Russische roulette’. Schieritz ziet het als een poging de SPD te verenigen achter Schulz. Indien dat juist is, betreft het een zeldzaam staaltje politiek cynisme waarmee Schulz de EU – en uiteindelijk ook de SPD – een slechte dienst bewijst.

1 gedachte over “Martin Schulz pleit voor een ‘Verenigde Staten van Europa’”

  1. Pingback: Wil Martin Schulz volwassen worden? | Krapuul

Reacties zijn gesloten.