Macron winnaar eerste ronde Franse presidentsverkiezingen

De exitpolls lijken het gisteren voor de verandering eens goed gezien te hebben. Met 97% van de stemmen geteld gaat Emmanuel Macron aan de leiding in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Macron kan rekenen op 23,9% van de stemmen. Marine Le Pen volgt op geringe afstand met 21,4%, een verschil van zo’n 870.000 stemmen. Le Pen heeft vooral goed gescoord in de verarmde industriegebieden in het noorden van het land en in het traditioneel conservatieve zuidoosten. Ook de linkse kandidaat Mélenchon deed het goed in de noordelijke industriegebieden.

Macron (23.9%) lead over Le Pen (21.4%) now 870k. (PS for tinfoilers on here saying MLP won – these are actual results after 97% counted) pic.twitter.com/FprQOik3ad

— Faisal Islam (@faisalislam) April 24, 2017

Macron was de sterkste in de grote steden in het midden en het westen van het land, waar Le Pen het slecht deed. In Parijs kwam Le Pen zelfs niet verder dan een schamele 5%.

Opmerkelijk genoeg lijkt de aanslag in Parijs afgelopen vrijdag nauwelijks invloed te hebben uitgeoefend op de verkiezingen. De tweede ronde van de presidentsverkiezingen vindt plaats op 7 mei. In die tweede ronde lijkt Le Pen kansloos. In de peilingen schommelt de fascistische kandidate tussen de 32 en 38% van de stemmen. De verliezers van de eerste ronde hebben hun kiezers inmiddels opgeroepen in de tweede ronde op Macron te stemmen.