Macron passeert Le Pen in peiling

Emmanuel_Macron_par_Claude_Truong-Ngoc_avril_2015
Emmanuel Macron

De ‘sociaal-liberale’  Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron is Marine Le Pen voor het eerst gepasseerd in de peilingen. Volgens een poll van Odoxa zou Macron in de eerste ronde kunnen rekenen op 27% van de stemmen. Le Pen komt op 25,5% en de rechtse (en tot op het bot corrupte) kandidaat Fillon komt niet verder dan 19%.

Indien Fillon zich terugtrekt en zijn rol wordt overgenomen door Alain Juppé, ziet het er voor Macron wat minder gunstig uit. Juppé zou dan uitkomen op 26,5%, Macron op 25% en Le Pen op 24%.

Fillon wordt ervan beschuldigd zijn vrouw Penelope uit publieke middelen 900.000 euro betaald te hebben voor het vervullen van fictieve functies. Ook zijn kinderen zouden flink gevangen hebben voor werk dat in de praktijk niks voorstelde. Tegen Fillon loopt inmiddels een strafrechtelijk onderzoek.

Uiteraard hebben deze onthullingen zijn positie in de peilingen geen goed gedaan, maar Fillon – voor wie er inmiddels meer op het spel staat dan alleen zijn politieke overleven – gaf eerder deze week te kennen er niet aan te denken zich terug te zullen trekken uit de race. Inmiddels brokkelt echter ook zijn campagneteam af. Vanochtend gaf een van zijn woordvoerders er de brui aan:

Juppé heeft inmiddels door laten schemeren bereid te zijn de fakkel van Fillon over te nemen.  Dat overdragen van de fakkel moet dan wél snel gebeuren. De eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen vindt al op 23 april plaats.