Maak de studiebeurs toekomstinkomensafhankelijk

Moet elke student zijn/haar studiebeurs terug betalen in de toekomst? Nee, vind ik. Als iemand door een studie een flink inkomen kan genereren, dan wel. Als het een ‘gewoon’ inkomen is, dan niet. Als iemand studeert en een hulpverlenend beroep gaat uitoefenen en daar geen exorbitant salaris mee verdient, dan hoeft de studie niet terugbetaald.

Maar gaat iemand carrière maken en een smak geld verdienen, waarom moet ik dan èn hoge tarieven betalen voor diensten èn de studie betaald hebben? Dan betaal ik zo’n figuur twee maal. Eerst geef ik de gelegenheid om een hoog inkomen te krijgen en dan moet ik betalen omdat hij/zij een hoog inkomen heeft. Vind ik als betalende niet eerlijk.

Iedereen met hersens moet de kans hebben om zijn maximale potentieel te benutten, als ze willen. Daar moet geld voor beschikbaar blijven. Maar er moet wel gevolgd worden hoe het met de afgestudeerde gaat en of er een mogelijkheid is om de gemaakte kosten te verhalen. Ik vind niet dat ik hoef te betalen voor de studie van iemand die een paar ton per jaar gaat verdienen en in een huis van een paar miljoen woont. Die kan best zelf de studie betalen waardoor dit inkomen is gehaald. Het moet niet zo worden dat kinderen met ouders die het niet breed hebben niet meer kunnen gaan studeren, dan gaan we terug in die slechte oude tijd, waarin studeren alleen voor de happy few was.

2 gedachten over “Maak de studiebeurs toekomstinkomensafhankelijk”

  1. Maar Keira, dat is juist het Plan van de VVD: studeren alleen voor de rijken, en de massa dom houden! De VVD, de PVV, het CDA en D’66 willen daarmee per se hun neo-liberale onzin aan iedereen opleggen!

Reacties zijn gesloten.