Maagzuur

Gezondheidszorg+geldJe zult er maar last van hebben, brandend maagzuur. Mijn vrouw was helaas langere tijd de klos omdat ze een aantal jaren vrijwel dagelijks pijnstillers gebruikte die deze klacht veroorzaakten. Gelukkig gaat het de laatste tijd veel beter, en die omstandigheid legde onverwachts een buitengewoon kromme, onbegrijpelijke regeling bloot met betrekking tot de medicijnverstrekking en –vergoeding. Wat wil het geval? Tot voor enige tijd geleden gebruikte mijn vrouw dus vrijwel iedere dag maagbeschermers, die ze kreeg voorgeschreven als gevolg van de eerder genoemde bijwerkingen van haar pijnstillers. Toen het beter begon te gaan en ze de maagzuurremmers steeds minder vaak nodig had, heeft ze de apotheker verzocht om tot nader order geen nieuwe doosjes meer te bezorgen (dat ging altijd automatisch), omdat ze er nog genoeg had en het is toch zonde om al die ongebruikte medicijnen later te moeten weggooien, nietwaar.

Onlangs had mijn vrouw er weer eens een nodig, maar we vonden in het medicijnkastje alleen nog maagzuurremmers die over de datum waren, dus mijn vrouw belde naar de apotheek om een nieuw doosje te bestellen. Ze werd teruggebeld door de apotheek met de vraag hoe het precies zat, omdat de laatste keer dat ze ze had besteld al anderhalf jaar geleden was, en mijn vrouw legde uit dat ze de maagbeschermers tegenwoordig nog maar weinig gebruikte en dus ook weinig bestelde.

Een doosje met twintig stuks pillen werd nog dezelfde avond bezorgd. Maar daarbij zat een onverwachte verrassing: een rekening van 15 euro zoveel. Kosten voor de medicijnen en voor uitgevoerde handelingen door de apotheek. Dat was vreemd, want vroeger hoefde mijn vrouw ze nooit te betalen.

Dus belde ze met de apotheek, die tot onze verbijstering uitlegde dat de pilletjes alleen vergoed worden als je ze dagelijks gebruikt. Dus omdat wij het zonde vonden van de vele medicijnen die we anders moesten weggooien, worden we gestraft met een rekening van 15 euro zoveel. Je kunt wel raden wat het gevolg is van een dergelijk vergoedingenbeleid, namelijk dat hele volksstammen gewoon zeggen dat ze de medicijnen iedere dag gebruiken, want dan hoef je immers niks te betalen. Je bent een dief van je eigen portemonnee als je als burger een klein steentje probeert bij te dragen aan het bestrijden van verspilling. En zo worden waarschijnlijk grote hoeveelheden medicijnen ongebruikt rondgepompt en tenslotte weggegooid. En maar bezuinigen op die handen aan het bed. Totaal van de pot gerukt beleid dat ongetwijfeld uit de koker van de farmaceutische industrie komt, die er belang bij heeft om zoveel mogelijk pilletjes te produceren en te verkopen. Hoezo besparen in de zorg?

Een bittere pil voor goedwillende burgers, dit beleid. Je zou er brandend maagzuur van krijgen.

17 gedachten over “Maagzuur”

  1. Bekend verhaal en volgens mij zijn de maagzuurremmers van een B merk bij een drogist net zo effectief en 10x zo goedkoop. Of een glaasje baking soda. 2 euro bij de Toko en doe je 2 jaar mee en kan je ook je badkamer mee schoonhouden je was mee doen en nog veel meer.

  2. @Jan Z.

    Zou de bovenstaande redenatie van jouw en je vrouw om dan maar méér pillen dan je nodig hebt te bestellen iets te maken kunnen hebben met de noodzaak van bezuinigingen op handen aan bed denk je? Als iedereen maar meer pillen bestelt wordt het allemaal snel onbetaalbaar en moet elders bezuinigd worden, bijvoorbeeld op handjes. Eerlijk gezegd vind ik 15 Euro voor die thuisbezorgde (!) pillen helemaal niet zo gek. Als je vrouw ze inderdaad maar sporadisch gebruikt lijkt het me ook financieel niet echt een probleem.

    Ik hoop dat mensen inzien dat ze ook een persoonlijke verantwoordelijkheid hebben om de maatschappelijke kosten van de gezondheidszorg binnen de perken te houden. En zoals K. ’t Jong hierboven al zegt zijn er bij de drogist veel goedkopere en net zo werkzame alternatieven verkrijgbaar voor verschillende gangbare medicijnen.

  3. Je kan ook je tanden bleken met baking soda als je veel rookt bijvoorbeeld.

    @Jan:
    [ Ik hoop dat mensen inzien dat ze ook een persoonlijke verantwoordelijkheid hebben om de maatschappelijke kosten van de gezondheidszorg binnen de perken te houden ]

    Leg eens uit? en hoeveel zou dat dan zou schelen? Leg ik er een verhaal naast van pillenboeren en directeuren en andere flauwekullen.

  4. @Jan: het gaat mij natuurlijk niet om die vijftien rottige euri eens in de paar maanden en het gaat me er ook niet om of die 15 euri een goeie deal is voor 20 pillen die thuisbezorgd worden, maar om het principe dat het mensen geen geld kost als ze een hoop onnodige pillen bestellen en dat ze moeten betalen als je er spaarzaam mee omgaat. Een beetje vreemde prikkel, vind ik. En natuurlijk ben ik het helemaal met je eens dat mensen ook een eigen verantwoordelijkheid hebben etc., maar dan is het natuurlijk wel een beetje vreemd dat, als je die verantwoordelijkheid als burger neemt, er financieel voor wordt gestraft. Dat helpt niet erg mee, schat ik zo in.

  5. O ja, en die Omeprazolpillen kunnen je ook nog een magnesiumtekort geven met alle ellende van dien.

    http://www.ru.nl/@931621/pagina/

    En het is waar want nu slik ik magnesium en slaap weer goed en nog 100 dingen meer die verbeterd zijn, misschien word ik nu wel 100. Als het fijnstof en de kerncentrales ook weg zouden kunnen.

  6. @K. ’t Jong: de pilletjes zelf kosten 2,95 of zoiets en de rest is apothekerskosten. Kortom, we gaan volgende keer wel bij de drogist kijken, bedankt voor de tip. (Ik weet niet of mijn vrouw die baking soda ziet zitten).

  7. @Laurent: Huh, meen je dat nou? Daar krijg ik juist een gevoel van of mijn maag gaat ontploffen. Ik zou eerder denken aan iets met calcium – dat zit immers in van die Rennies.

  8. Dit artikel legt vooral bloot wie de grootste verdieners op dit moment in de Gezondheidszorg zijn:

    1) de pillenproducenten oftewel netjes gezondheidsmiddelen producenten genoemd en

    2) de verzekeraars.

    Beide partijen moeten zich ervan verzekeren dat ze voldoende klanten hebben die regelmatig zorg/pillen consumeren om de jaarlijkse miljarden aan winst te kunnen waarborgen. De prijs van de pillen wordt enorm opgedreven en vervolgens op de consumenten verhaald.

    Neoliberalisme puur vorm.

    Niettemin heeft @K. ’t Jong zeker een punt door te beweren dat er gespreid over de maanden is dit bedrag niet zo groot, men zou tevens het middel goedkoper zelf kunnen aanschaffen en ten tweede volgens de neoliberale gedachte heden moet iedereen de boel bekostigen. “It’s about the money stupid”. ( laatste is zeker niet voor J.Z. bedoeld- het is gewoon de beste mogelijke omschrijving van de Gezondheidszorg)

    Neoliberalisme puur vorm.

  9. Zou ik de apothekers niet willen goedpraten doch ben ik zeker dat net als iedereen in de zorg worden zij ook per wet door de huidige neoliberalen van Rutte gedwongen WINSTGEVEND te werken. Anders worden ze eruit geschopt. De pillen moeten winstgevend geld kosten. Punt.
    Voorbeelden hoe het op dit moment in de totalitaire neoliberale corporatieve gezondheidszorg eraan toe gaat zijn er te veel.

    Tevens heb ik veel medeleven met Jan, zijn echtgenote en iedereen die door de huidige neoliberale systeem belazerd word, daarom hier mijn voorstel:

    Bel even Rutte en vertel hem persoonlijk wat je van zijn Gezondheidszorg vindt. Hij moet het toch aanhoren omdat hij het zo leuk allemaal vindt. (hahahahaha, volstrekt normaal, weetjewel)

    Laat iedereen die de pineut is van de huidige totalitaire neoliberale corporatieve zorgsysteem Rutte telefonisch gaan bellen en hem persoonlijk gaan vertellen wat ze over de Gezondheidszorg van Rutte vinden.

    Ik zou zeggen, gewoon doen!

  10. Misschien zijn er ook sommigen die zullen zeggen: ” Kijk, hij ziet zo erg uit dat ik hem niet durf op te bellen of aan te spreken”.
    Mensen zijn soms angstig.

    Probeer dan maar Schippers op te bellen om je verhaal kwijt te raken, deze mensen zijn daarvoor gekozen. Schippers die toch een vrouwtje is, zal een sigaretje aansteken en zal zeker meer willen luisteren.

Reacties zijn gesloten.