Liveblog Pegida in Enschede

16.35

De manifestatie van Pegida is beëindigd, de nazi’s vertrekken. Het lijkt allemaal zonder incidenten te verlopen. Al met al is het nog niet eens zo slecht gegaan: de opkomst bij Pegida was magertjes en helemáál ongehinderd hebben de fascisten niet door Enschede kunnen marcheren. Pegida is een aflopende zaak: de prijs die Wagensveld betaalt voor zijn openlijke samenwerking met nazi’s.

16.20

Het is bijna afgelopen, de Engelse sprekers zijn niet op komen dagen. Wagensveld sluit af met een toespraak. Hij is – je verwacht het niet – een groot fan van Baudet.

15.42

De nazi’s zijn na hun korte wandeling weer op hun uitgangspunt teruggekeerd. Vrij veel antifascisten wisten hen ondanks de aanwezigheid van de politie toch nog te benaderen, maar het bleef allemaal beperkt tot het schreeuwen van wat leuzen.

15.22

De nazidemo is eindelijk vertrokken. Een zitblokkade wordt omzeild:

Gelukkig hebben we RTV Oost voor de komische noot:

15.15

De nazi’s zijn begonnen met hun wandeling van 900 meter demo:

15.00 Fryslân boppe!

14.55

Na het gemeentebestuur, laat nu ook de politie er geen twijfel over bestaan naar wie de sympathie uitgaat:

14.00
Engelse kreten, want wie heeft de oorlog tenslotte verloren, nietwaar. En enorm medeleven tegen het rituele slachten: “Nooit meer dierenleed”. Het illustreert wel hoe politiek onverantwoord het is zoveel aandacht aan dat slachten te besteden.
Er zijn zo’n zeventig nazi’s op het veld in Enschede.

13.30
Gisteren was de Mother of All Rallies (MOAR) van nazi’s voor Trump in Washington DC een treurig niks vergeleken met de uitgelaten tegendemonstratie.
Hoewel er steeds berichten komen over arrestaties van antifascisten zou je kunnen zeggen: de foto in deze twiet herinnert sterk aan het beeld van die MOAR.

Update 13.00:
De eerste Duitse nazi’s zijn gearriveerd op het station:

Update 12.50:

De politie voert controles uit op de toegangswegen tot de stad. Mensen die geen identiteitsbewijs bij zich hebben, worden aangehouden. In de stad zelf is een groepje antifascisten omsingeld door de politie. Dezelfde procedure: geen ID=arrestatie. Mensen die volgens de politie herkenbaar zijn als antifascist wordt de toegang tot het station ontzegd.

Ondertussen worden de stellingen voor de nazimanifestatie opgebouwd:

Update:

Update:

Eerste actie afgelopen nacht:

Slot om hek bedrijfsterrein rechtsextremist en podiumleverancier Pegida

Gisterenavond hebben Rotterdamse antifascisten een slot gelegd om het toegangshek van het bedrijfsterrein van Hoogstra Montage, het steigerbouwbedrijf van rechtsextremist Marcel Hoogstra aan de Fokkerstraat 496 in Schiedam. Dit bedrijf levert al sinds de eerste demo’s van Pegida Nederland hun podium, via Hoogstra-medewerker Florens van der Kooij. Van der Kooij is de leider van de Nederlandse afdeling van de extreemrechtse groep Voorpost.

Hoogstra zelf was vroeger lijsttrekker voor de nazipartij CP86 en richtte de NNP op. Ook probeert hij in de jaren ’90 een Nederlandse afdeling van de KKK op te richten.

Met de actie willen we een klein steentje bijdragen aan de acties tegen de internationale nazidemonstratie die Pegida vandaag samen met neo-nazi’s in Enschede organiseert.

No Pasarán!