Links-zijn is iets in de hersenen

joelJoel de Ceulaer is een Belgische wetenschapper die het gebied tussen atheïsme en religie onderzoekt. Zelf atheïst (geworden) is hij ervan overtuigd dat de mens een religieus beestje is. En daar zal hij wel gelijk in hebben.

Ieder zijn religie, maar God bestaat alleen als iedereen slaapt.

Zoals ieder mens in deze tijd vond hij het nodig aan de lopende band zijn meningen kenbaar te maken. Meningen doen ertoe, nietwaar? Hij schreef altijd al, voor Knack, de Standaard, hij maakte documentaires voor Canvas over diverse filosofen, schrijvers, altijd dicht bij huis. En hij twitterde zich een slag in de rondte.

Dan breekt er iets. Wat weten we niet. Moe van zichzelf geworden waarschijnlijk.

In juni bedenkt hij dat het zin heeft voortaan te zwijgen. Zeker Wittgenstein gelezen… Hij besluit de honderdduizend meningen die hij heeft niet meer te openbaren. Het is genoeg geweest. Al die meningen, je wordt er gek van.

Hoe herkenbaar.

Maar De Ceulaer houdt niet vol. In plaats van in de tuin te gaan werken, begint hij op 8 september weer te twitteren en hij is bezeten van het onderwerp ‘een mening geven’. ‘Ik bezwijk onder de meningen’ zegt hij in De Afspraak, een serieus Canvas-programma, met een interviewer die een gesprek voert in plaats van op de klok te kijken. Daar leutert De Ceulaer nog even verder over ‘meningen’. Hij was fel voor roken, maar sinds hij niet meer rookt is hij voorstander van een rookverbod op terrassen. Hij baseert zijn mening op eigenbelang. De ratio is niet de basis van onze meningen.

Interessant is ook dat hij heeft gevonden dat diep in de hersenen van rechtse mensen iets van emotie en angst zit, dat heeft hij laten onderzoeken. En linkse mensen hebben iets voorin de hersenen dat verbreed is, iets meer ruimhartigheid. Tja,tja, ‘linkse en rechtse mensen hebben een ander psychologisch profiel’.

Mensen denken argumenten uit te wisselen, zegt de twitteraar maar in feite zijn we de eigen ploeg aan het verdedigen. In tegenstelling tot wat wij denken zijn wij geen rationele wezens, intuïtie en emotie bepalen onze mening.

Poehpoeh. De man heeft een punt.

Maar dat onderzoekje van hem kun je skippen. Prutswerk. Als er specifieke eigenschappen kunnen worden verbonden aan linkse en rechtse mensen heb ik lopen slapen. Ik ken rechtse mensen (met wie ik heftig van mening verschil) die nergens bang voor zijn en iedere vluchteling uit de sloot zouden trekken en thuis opvangen en linkse mensen vol angst die eerst even moeten overleggen of die vluchteling wel volgens de regels uit de sloot kan worden getrokken en hoe dat dan vervolgens moet thuis.

De Ceulaer zei nog: dat kun je niet veralgemeniseren. Maar ondertussen heb ik toevallig wel last van plotselinge angstgevoelens. Dan denk ik dat iemand aan de macht komt die bepaalt dat ik geen piano meer mag spelen of roken in de tuin. Of vluchtelingen uit de sloot trekken. Of zuipen in een kast. Of neuken op de overloop.

Zal wel iets in mijn hersenen zijn.

Of misschien ben ik wel gewoon rechts. Of midden. Wat hebben die lui in het midden in hun hersens eigenlijk? Een gat?

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.