Ico Mally maakt een analyse van de huidige crisis en geeft een uitweg voor links. Hij bevestigt veel van wat ik hier op Krapuul al vaak heb geschreven. Een deel van de analyse luidt:
De democratische keuze van de burger heeft geen invloed op de economische politiek, want de hefbomen van die politiek zitten niet meer op nationaal niveau. De macht van multinationals is globaal van aard en de politiek–economische beslissingen worden genomen op Europees niveau of in ondemocratische clubjes als het IMF en de Wereldbank. Wanneer we een democratische analyse maken van onze eigen positie dan blijkt dat we politiek gezien wel mogen stemmen, maar dat dit op economisch vlak weinig verandert. In die zin zijn we met zijn allen overgeleverd aan de grillen van ‘de economie’.(DeWereldMorgen)
Hij concludeert:
“Het mag duidelijk zijn: onze democratie moet een schaalvergroting kennen. Ze moet uitgebreid worden naar Europa en uiteindelijk zelfs de wereld.”
Had ik recentelijk ergens niet al iets soortgelijks gelezen? Oh ja, in mijn profiel.
Misschien is schaalverkleining van de (internationale) bedrijven ook een oplossing, een betere zelfs! Democratie hoort de baas te zijn; niet de economie —–> De wan-economie als het kapitalisme.
heheh ik moest aan sjaak denken toen ik dat ENORME stuk zag.
De Politiek bestaat niet meer omdat de neoliberalisme met bijhorende maffia/clubdenken heeft het vermoordt.
Nu mag je bij een lobby horen of je telt niet mee = neoliberalisme puur vorm.
Het corporatisme heeft de rol van de politiek overgenomen en stelt gewoon eisen aan de heren en dames politici die de rol van gewone facilitatoren voor de corporatieve kapitaal spelen en dus niet meer in dienst van het volk zijn die ze gekozen heeft. Er is niemand die de interessen van het volk vertegenwoordigt.
Dit is ook wat onze regering doet op dit moment.
We hebben geen Poitiek meer – we hebben facilitatoren van het groot kapitaal die mede extreem-rechts ook dienen.
Op een of andere manier corporatisme en fascisme treffen elkaar altijd graag.
Zodra Rutte op een podium met een microfoon in zijn hand loopt te rappen, heeft hij het niet over de politiek maar wel over de eisen van de corporaties en groot financieel kapitaal. Hij biedt dus geen oplossingen voor de democratie en voor de kiezers.
“Centraal in die strijd staat het idee dat we allemaal vrij en gelijk geboren worden met onvervreemdbare rechten. Die strijd is onvermijdelijk een strijd die vertrekt van een universeel perspectief en per definitie antinationalistisch”
We kunnen niet de corporaties bijbenen want ze zijn allang Internationale meesters. Wel kunnen we (internationaal) werken dat progressieve mensen elkaar treffen en samenwerken voor het terugkeren naar duurzame economie die de gekke Supergroei die door de corporaties wordt geëist uitsluiten gaat.
Het begint met bestrijden van het heersende fascisme.
@1 Dré,
It’s the economy, stupid. (Bill Clinton in navolging van de analyses van Karl Marx)
@2 jvdheuvel,
Ja, vervelend zijn die ellenlange verhalen.
Daarom schrijf ik op Krapuul alleen korte stukjes. 🙂
@3 nexus,
Oké, maar wat voor volk? Werkvolk?
@5, hiermee probeer ik duidelijk te maken dat de Democratie dood is op het moment dat corporatisme, bvb middels zijn lobbyisme de politiek daadwerkelijk overneemt.
Er is geen Democratie meer, gewoon een schijnspel en als gevolg hiervan is er geen Politiek meer, weer een schijnspel die de interessen van het corporatisme boven deze van de kiezers plaatst. (het is een breed veld , maar ik houd het hier bewust heel kort)
Dit is het geval in ons land. Alles wat vervolgens “de politiek”, in dit geval Rutte en consorten ( en de querulanten, noem ze maar gewoon meelopers voor vergoeding) uitkramen, past gewoon binnen het kader van het bedrijfsvoering van het corporatisme.
Dit is toch zeker wat anders dan politiek bedrijven vanuit de burgers die hun vertrouwen inde politicus/partij middels stemmen en votes hebben geplaatst.
Dit verschijnsel verklaart mede de populariteit van rechtse populisten als Wilders (linkse zijn er niet in Nederland met alle negatieve gevolgen van dien aard voor de positionering van de politiek in een bepaalde middenpunt) die vervolgens bepaalde groepen aan de hand van dit weten, kan doen bespelen.
Ergo, Sjaak, wie de politiek opnieuw wil doen herleven moet het met politieke middelen tegen de corporatisme en diens denk- en handelframe opnemen.
Ik denk bij dezes je voldoende te hebben ingelicht.