Liberalisering zorg: ziekenhuizen mogen winst gaan uitkeren

Na de werkelijk fantastische successen die geboekt zijn met de liberalisering van de telefoonmarkt (compleet onoverzichtelijk met regelmatig hemelschrijend slechte service), de ziektekostenverzekeringen (nul concurrentie, vrijwel gelijke tarieven), de energiemarkt (gewoon verkocht aan buitenlandse overheden) en natuurlijk niet te vergeten het spoor, kondigt minister Edith Schippers (VVD) nu onverdroten een volgende stap aan in de liberalisering van de zorg: ziekenhuizen mogen ook winst gaan uitkeren.

Dus of u voortaan wel een beetje winstgevende ziektes wilt krijgen, anders beginnen we er niet meer aan hoor.

Eeke van der Veen (PvdA) wil geen winstuitkering in de zorg. Hij vindt dat Schippers met haar volgens hem ,,volstrekt overbodige” plan de kat op het spek bindt. ,,De zorg is geen markt. Ziekenhuiszorg wordt betaald met premiegeld, de overheid is dus verantwoordelijk voor kwalitatief goede en betaalbare zorg.”

En: ,,Als dit de oplossing is die dit kabinet kiest om de stijgende zorgkosten op te vangen, getuigt dat van weinig interesse in de gevolgen voor de patiënt. Het kan niet zo zijn dat aandeelhouders straks zullen bepalen welke vormen van zorg een ziekenhuis gaat bieden.” Ziekenhuizen moeten zich richten op het beter maken van patiënten en niet op het tevreden houden van aandeelhouders, vindt Van der Veen.

6 gedachten over “Liberalisering zorg: ziekenhuizen mogen winst gaan uitkeren”

 1. “Ik ben ervan overtuigd dat de patiënt hierdoor betere service en zorg krijgt. Als dat niet gebeurt, krijgt het ziekenhuis een slecht imago en dat wil niemand.” Het is werkelijk om ziek van te worden!
  Sinds wanneer maakt dit kabinet zich druk om imago. Sinds wanneer is imago van het bedrijf belangrijk voor aandeelhouders.

 2. Heb ik het volgende incomplete zin gevonden:

  ” Het kan niet zo zijn dat aandeelhouders straks zullen bepalen welke vormen van zorg een ziekenhuis gaat bieden.”

  Het zou naar waarheid moeten: ” Het kan niet zo zijn dat aandeelhouders en bedrijfsaccountants van Verzekeraars straks zullen bepalen welke vormen van zorg een ziekenhuis gaat bieden.”

  Want dit is de zorg die ons door dit regering aangeboden is – medische specialisten zijn in wezen vervangen door bedrijfsaccountmanagers die bepalen of u ziek bent of niet.

 3. joey verwacht dat AL HET ZIEKENHUISPERSONEEL nu met HOOGLIJK VERBAASDE MINACHTING bij de gezondheidsheks op de stoep zal staan als dit plan realiteit wordt!

 4. Ach, het is natuurlijk vreselijk. Helaas is het wel een logische vervolgstap op een pad, dat dit land al jaren geleden – tegen beter weten in – ingeslagen is. Misschien moet het allemaal maar gewoon nog veel erger worden, voordat het weer beter wordt. En hopelijk beleven we die ontwikkeling dan ook nog…
  😉

 5. ’t zal druk worden in de thuiszorg als al die efficient uitgevoerde operaties weer thuis komen.
  Wat een onzalig idee van een naar mens, bah!

Reacties zijn gesloten.