Leger Israel roept rechtse bloggers te hulp om leugens te verspreiden over dood demonstrante

Bijgaand artikeltje is van Abu Pessoptimist die deelneemt aan de Krapuul Creative Commons Pool en is ook te lezen op zijn site en dan staan er ook afbeeldingen bij.

Wie herinnert zich niet de geschiedenis van de 12-jarige Mohammed al-Durra uit Gaza? Hij werd tien jaar geleden gedood, tijdens de tweede intifada, in een vuurgevecht tussen Israëli’s en Palestijnen. Mohammed werd een cause célèbre doordat een Palestijnse cameraman van France2 erbij stond en het filmde. Het beeld van de stervende Mohammed ging de wereld over en kreeg de waarde van een icoon van het Palestijnse lijden. Daarom spendeerde Israël (en gestaalde Israël-getrouwen) veel tijd en geld om te bewijzen dat Mohammed niet dood was, dan wel door Palestijnse en niet door Israëlische kogels was gedood. Er werden films gemaakt, de naam Pallywood werd uitgevonden voor wat een systeem van leugenachtige reportages zou zijn waar Palestijnse cameralieden en andere Palestijnen verantwoordelijk voor zouden zijn. Het geval Al-Durra heeft een schier eindeloze entry in Wikipedea. De harde kern van de Israël-getrouwen gelooft in het verhaal dat Mohammed’s dood in scène was gezet om Israël te belasteren.

De Israëlische aanval op de Free Gaza Flotilla en meer in het bijzonder op het schip de Mavi Marmara op 31 mei verleden jaar, was weer zo’n gelegenheid. Hoewel Israël de aanvaller was, werd het verhaal de wereld in gebracht dat de Gaza-hulpverleners gewapend waren – ja zelfs hadden geschoten – en de arme, onschuldig  aanvallende Israëlische soldaten met de dood hadden bedreigd. Tapes van de gesprekken tussen de marineschepen en de Free Gaza schepen werden vervalst, bewijsmateriaal verdonkeremaand. Wat niet wegneemt dat het harde deel van de Israël-getrouwen, de hasbaristen zogezegd, nog steeds geloven in het verhaal dat de mensen aan boord van de Mavi Marmara de echte geweldplegers waren.   

Nu is er weer een ‘case’. Het Israëlische leger heeft een persconferentie geven waarbij kennelijk alleen betrouwbare rechtse bloggers en hasbaristen welkom waren, want ‘gewone journalisten’ waren niet uitgenodigd. Op de bijeenkomst werd een verhaal afgestoken waaruit zou moeten blijken dat Jawaher Abu Rahmah, de 36-jarige vrouw die zaterdag stierf als gevolg van een overdosis traangas, opgelopen tijdens de demonstratie in Bil’in tegen de Muur, helemaal niet aan traangasvergiftiging was overleden. Dat was natuurlijk gewoon een verzinsel dat in scène was gezet door kwaadwillende Palestijnen en mensen die Israël willen delegitimeren.

Volgens de versie van het Israëlische leger was Jawaher 1) tijdens de demonstratie 500 meter verwijderd van de plek waar die plaatsvond, 2) was er een laboratoriumrapport betreffende haar dat was uitgegeven een uur voordat ze in het ziekenhuis was opgenomen, 3) nam ze regelmatig medicijnen tegen kanker, 4) was ze astmatisch en  5) was het uitermate verdacht dat er geen autopsierapport was en dat de Palestijnse Autoriteit niet wilde samenwerken met het Israelische leger bij een onderzoek.
Israel wist het zeker, het was allemaal doorgestoken kaart, zie bijvoorbeeld deze tweet van het Regeringspersbureau:

@GPOIsrael Gov’t Press Office
 Demonstrator from Bil’in apparently died from cancer.

1 hour ago via CoTweet Favorite Retweet Reply

De visie van de legerwoordvoerders werd dan ook gisteren en vandaag trouw verspreid door een aantal van hun betrouwbare vazallen. Zo schreef The Muqata, een van de bekendere hard-rechtse Israëlische blogs:

We believe there are many unsolved questions – and our assumptions are:
1. Abu Rahma wasn’t even at the riot
2. Abu Rahma died at her home
3. Abu Rahma was chronically ill
Additionally, the IDF buys this tear gas/riot-dispersal method from companies abroad, and this is the same non-lethal tear gas used by riot control forces around the Western world.

Ook een hasbarist uit Nederland was van de partij: onze eigen tot het jodendom bekeerde en sindsdien in de nederzetting Efrat woonachtige – geen-leugen gaat me-te-hoog-als-het-in-het-belang-van-Israël-is –  Yochanan Visser. Hij was zo attent zijn Israëische masters prompt te bedienen met een stukje in het tamelijk voddige, PVV-angehauchte blog  ‘Het Vrije Volk’. Hij schreef onder meer:

Betrouwbare bronnen in het Israëlische leger verklaarden verder het volgende over de omstandigheden waaronder de vrouw stierf: Een document van een labtest die op Abu Rahma werd uitgevoerd laat zien dat deze test werd uitgevoerd ruim een half uur voordat het opname formulier in het ziekenhuis werd uitgevoerd. Verder gebruikte de vrouw medicijnen die in de behandeling van kanker worden gebruikt. Tien dagen voor haar dood bezocht Jewaher Abu Rahma het ziekenhuis in Ramallah, waar ze ook overleed. Er waren meerdere bezoeken aan het zelfde ziekenhuis de maanden ervoor.De officiële doodsverklaring van het ziekenhuis luidde dat ze overleed na inademing van traangas (aldus de familie). Dit is een zeer onprofessionele en ongebruikelijke doodsverklaring.

Visser, die een clubje leidt dat ‘The Missing Peace’ heet en dat zich inzet om Israël van minuut tot minuut van elke mogelijke blaam of smet dan ook te zuiveren, wist ook:

Uit mediareportages over de protesten in Bi’ilin is genoeglijk (sic!) gebleken dat de IDF traangas op dezelfde wijze gebruikt als bijvoorbeeld de ME in Nederland. De IDF reageerde op onze vragen over het gebruik van traangas in Bi’ilin met een verklaring dat de IDF slechts traangas gebruikt van het type CS.
Dit gas komt uit de VS en is in gebruik bij alle westerse legers, aldus een woordvoerder van IDF Spokesmen Office.

Op dat CS-gas kom ik in een stukje dat later hieronder verschijnt nog terug. Nu volsta ik met de opmerking dat het gebruik in Nederland (en ook Engeland en meerder Europese landen) aan strikte regels is onderworpen, omdat de risico’s ervan zeer groot worden geacht. Visser had dit makkelijk kunnen nagaan als hij ook nog wat anders had gedaan dan de spokesman van de IDF napraten. 

Vanzelfsprekend is het hele verhaal van het leger dan ook kletskoek. Het overkoepelende ‘Popular Struggle Coordination Committee’ van het Palestijnse verzet tegen de Muur  heeft een gedetailleerde verklaring uitgegeven waarin de beweringen van de legerwoordvoerders punt voor punt worden tegengesproken. De moeder van Jawaher, een buurvrouw en een nicht bevestigen dat ze aan de demonstratie deelnam, een tweet van de JVP (Jewish Voice for Peace) bevestigt de juiste tijd van haar ziekenhuisopname, de ambulancebroeder en artsen van het ziekenhuis beschrijven haar conditie toen ze door het gas bezweek, en tenslotte zijn er haar werkgever en twee andere artsen die melden dat ze voor afgelopen vrijdag niet ziek was en geen astma had, maar alleen medicijnen nam omdat ze leed aan een betrekkelijk onschuldig probleem in haar middenoor, dat soms ook evenwichtsstoornissen veroorzaakte. De volledige tekst van deze verklaringen is hier te vinden.

Ook de opmerkingen van de legerwoordvoerders over het ongevaarlijke karakter van het CS-gas zijn zonder meer kul. Mensen zijn wel vaker overleden als gevolg van het gas, de medische risico’s ervan zijn divers en groot. Waarom de woordvoerders dan toch met zo’n opsomming van onwaarheden voor de dag zijn gekomen? Vermoedelijk om dezelfde redenen als waarom zij dat in andere gevallen deden. Ook dit sterfgeval dreigde weer de nodige aandacht te krijgen, en dan kan het geen kwaad met alle middelen  tegengas te geven.

En natuurlijk zullen die leugens ook best door een substantieel aantal mensen worden geloofd, zoals dat ook het geval is en was met het Al-Durra verhaal, met gefabriceerde ‘feiten’ betreffende de Gaza-veldtocht, en met de vervalsingen rond de bestorming van de Free Gaza Flotilla. De tweedeling tussen hasbaristen en normale,  kritisch denkende mensen neemt nu eenmaal steeds scherpere vormen aan. En helaas moeten we vaststellen dat de woordvoerders van Israëls instituties daar ook steeds agressiever op inspelen. Niet alleen door chronisch te liegen en te bedriegen, maar nu dus ook – een nieuwigheidje – door  het inzetten van erkend hardlijnige hasbara-bloggers en activisten van het kaliber van The Muqata en Visser. 

En dat is dan weer een stapje verder op het hellende vlak.

17 gedachten over “Leger Israel roept rechtse bloggers te hulp om leugens te verspreiden over dood demonstrante”

 1. Goed dat je dit volgt en mededeelt, Abu.
  De verscherping van de tegenstelling tussen habaristen, irgun bloggers en gewone journalisten is een goede zaak. Ooit gaan de ogen open.

 2. Ik zie hier wel een vergelijking in qua beweringen doen. Je roept iets dat volkomen niet waar is en de ander wordt verplicht als hij dit wil ontzenuwen om met de feiten te komen. De roeper hoeft dat niet, aan wie doet me dat nou toch denken? ❗

 3. De Joden, vanaf het jaar nul en allen, allen hebben bloed in het paasbrood gedaan, de bronnen vergiftigd, de lucht en aarde idem. De Joden…wat hebben zij niet misdaan, ze worden geboren met de meest vreselijke misdaden op hun kleine gewetentje. Ach. En nu hebben zij ene Mehammed Dura vermoord. Dat dit waanzin is werd afdoende en meermalen bewezen, door meerdere bronnen, Franse, Duitse en inderdaad Israelische die onweerlegbaar (er waren op de plaats der “moord” zelfs geen bloedsporen) de onzin van de beschuldiging bewezen. Wie niet gewond of erger wil raken doet goed zich niet tussen geweerkogels te begeven en ook niet naar gewelddadige betogingen te trekken. Traangas is niet dodelijk in de normale hoeveelheden. Daarom wordt het algemeen gebruikt wanneer demonstraties uit de hand lopen. Sterven aan kanker is tragisch maar de dood kan worden gebruikt -en werd gebruikt – voor weer een nieuw bloedsprookje tegen Israel.

 4. @ 3 ik moet zeggen ik vind het eng wat u zegt over Joden. Mijn jaartelling gaat tot 1967. Leten we dat in het geweten houden. U klinkt vrij antisemiet.

 5. De Joden, vanaf het jaar nul en allen, allen hebben bloed in het paasbrood gedaan, de bronnen vergiftigd, de lucht en aarde idem. De Joden…wat hebben zij niet misdaan, ze worden geboren met de meest vreselijke misdaden op hun kleine gewetentje

  Uw diepste gedachten borrelen boven. En wie Mehammed Dura is zou ik niet weten, maar wat kan het u schelen? U wilt als door en door fatsoendelijk mens toch het Palestijnse volk zo snel mogelijk uitgeroeid zien?

 6. Wiesje de Lange Schreef:

  De Joden, vanaf het jaar nul en allen, allen hebben bloed in het paasbrood gedaan, de bronnen vergiftigd, de lucht en aarde idem. De Joden…wat hebben zij niet misdaan, ze worden geboren met de meest vreselijke misdaden op hun kleine gewetentje. Ach. En nu hebben zij ene Mehammed Dura vermoord. Dat dit waanzin is werd afdoende en meermalen bewezen, door meerdere bronnen, Franse, Duitse en inderdaad Israelische die onweerlegbaar (er waren op de plaats der “moord” zelfs geen bloedsporen) de onzin van de beschuldiging bewezen. Wie niet gewond of erger wil raken doet goed zich niet tussen geweerkogels te begeven en ook niet naar gewelddadige betogingen te trekken. Traangas is niet dodelijk in de normale hoeveelheden. Daarom wordt het algemeen gebruikt wanneer demonstraties uit de hand lopen. Sterven aan kanker is tragisch maar de dood kan worden gebruikt -en werd gebruikt – voor weer een nieuw bloedsprookje tegen Israel.

  Een beetja Antisemitisch heh? Graag geen Joden met slechte rechtse haviken in Israël verwarren. Die laatsten zijn de klootzakken, niet het Joodse volk.

 7. Abu Pessiminst ondermijnt zijn eigen verhaald door Al-Durra er bij te halen. Iedereen kan aan de uitkomsten van de gevoerde rechtszaken in Frankrijk, de twee documentaires van de ARD en Wikipedia constateren dat het onwaarschijnlijk is dat Al-Durra door Israelisch vuur is omgekomen.

  Wij hebben Abu Pessimist daar al op zijn blog op gewezen. Maar hij vond het niet erg dat het niet mogelijk niet waar is, want het had waar kunnen zijn. Een heel merkwaardige opvatting van journalistiek.

 8. @8
  wat zwijgt u plotseling quasi-zedig over de Mavi Marmara en Jawaher – heeft dat een reden?

 9. #9

  Zoals aangegeven bestaan in de zaak Jawaher ook twijfels. Dat de Palestijnen weigeren om mee te werken aan een onderzoek geeft nou niet bepaald aan dat ze niets te verbergen hebben.

  En de Mavi Marmara is wel uitgekauwd. Als zelfs de BBC – bepaald niet pro-Israel – in een documentaire het grootste deel van de verantwoordelijkheid bij de Turken legt, geeft dat aardig aan hoe het ligt.

 10. De BBC niet pro-Israel, terwijl de opperdirecteur er twee paspoorten op nahoudt (en raad eens van welke landen).
  Gij zijit een zielepiet en uw partij is door en dor zielig, zoiets als de PVV maar nog zieliger.

 11. #12 Nee Abdul, Likoed is hier helemaal legaal. Ban is opgeheven door J vanwege de feestdagen zeg maar 😎

 12. Nou ban is niet opgeheven ivm feestdagen maar omdat Likoed beterschap heeft beloofd m.b.t. de reacties en wij zijn hier echt de beroerdste niet we geven mensen graag 30 kansen en dus ook Likoed.

 13. Ach alles wat de zionisten uitvreten in de door hen bezette gebieden word door hun ontkenners als Likoed Nederland en Wiesje de Lange “in twijfel getrokken “.. Dat de BBC nu als de dood is om krities op “israel” te zijn komt doordat rechts nu aan de macht is in het Verenigd Koninkrijk “en altijd “israel” steunt , wat dreigen om de BBC subsidies wat verder te knijpen en voila , de BBC is plotseling net zo bereid aan de Zionistische leiband te lopen als de zgn “vrije media”hier in Nederland ….

Reacties zijn gesloten.