Le Pen verliest parlementaire onschendbaarheid

Het Europees Parlement heeft de parlementaire onschendbaarheid van Marine Le Pen opgeheven. Le Pen is fractievoorzitter van haar partij, het Front National, in het Europees Parlement.

245-Marine-Le-Pen-en-JM
Vader en dochter Le Pen. Inmiddels overigens gebrouilleerd. Illustratie: Wikipedia

Er loopt tegen Le Pen een strafrechtelijk onderzoek omdat ze in december 2015 beelden van executies door ISIS verspreidde op Twitter, waaronder een foto van de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley. In Frankrijk is het verspreiden van dergelijke beelden strafbaar, maar Le Pen’s parlementaire onschendbaarheid verhinderde tot nu toe dat ze daarvoor ook daadwerkelijk vervolgd werd.

Op het ‘delen van gewelddadige beelden’ staat – onder bepaalde omstandigheden – een straf van maximaal 3 jaar hechtenis of 75.000 euro boete. Le Pen verdedigt zich door te stellen dat het delen van dergelijke beelden noodzakelijk is om moslims collectief verdacht te kunnen maken duidelijk te maken hoe gevaarlijk ISIS is.

Voorspelbaar: inmiddels heeft Geert Wilders zijn meest deugdzame smoel getrokken en – gááp – verklaard dat het een grove schande is: “Het verspreiden van de waarheid kan nu worden vervolgd. Waanzin”.