Le Pen: Frankrijk niet verantwoordelijk voor razzia op Joden tijdens WOII

Volgens Marine Le Pen is Frankrijk niet verantwoordelijk voor een beruchte razzia in 1942. Bij die razzia pakten de nazi’s in eendrachtige samenwerking met de Franse politie duizenden Joden op, die merendeels werden afgevoerd naar het Velodrome d’Hiver. De actie is bekend komen te staan als ‘La rafle (de razzia) de Vél d’Hiver’.

Rafle_du_Vel_d'Hiv_plaque
Gedenksteen voor de razzia van Vél d’Hiver

“Ik denk niet dat Frankrijk verantwoordelijk is voor Vél d’Hiv”, verklaarde Le Pen in een interview met RTL. Volgens Le Pen worden Franse kinderen uitsluitend nog gewezen op “de donkere kant van onze geschiedenis”. Daar moeten we volgens haar eens mee ophouden: “Ik wil dat ze er weer trots op zijn Frans te zijn”.

Op 16 juli 1942 pakte de Franse politie in opdracht van de nazi’s meer dan 13.000 Joden op. Oorspronkelijk waren de nazi’s van plan nog meer Joden op te pakken, maar de Fransen wisten af te dwingen dat bij deze razzia alleen ‘buitenlandse’ Joden opgepakt zouden worden. De razzia was gericht op joden uit Duitsland, Oostenrijk, Polen, Slowakije en Rusland, Franse Joden werden met rust gelaten. De opgepakte Joden werden afgevoerd naar het Vélodrome d’Hiver, een overdekte wielerbaan, dicht bij de Eiffeltoren in Parijs.  De operatie werd volledig verzorgd door de Franse politie, zonder ondersteuning van Duitse soldaten. Ook het busvervoer naar de concentratiekampen werd door de Fransen geregeld. Zelfs de nazi’s verbaasden zich over het enthousiasme van de Fransen. Rene Bousquet, de secretaris-generaal van de Franse politie, gaf zelfs opdracht Joodse kinderen te arresteren, iets waar de nazi’s helemaal niet om hadden gevraagd.

Vanuit het Vélodrome werden de Joden afgevoerd naar de ‘doorvoerkampen’ Drancy, Pithiviers en Beaune-la-Rolande, en van daaruit naar vernietigingskampen in Duitsland en Polen. Van de 13.000 Joden die bijeen werden gedreven in het Vélodrome hebben er slechts 30 de Tweede Wereldoorlog weten te overleven. De rest werd vermoord in vernietigingskampen als Auschwitz.

In juli 1995 erkende de toenmalige president Chirac de Franse verantwoordelijkheid voor ‘La rafle de Vél d’Hiver’. Tot dan toe was de officiële lijn dat niet de Franse staat, maar ‘het collaborerende Vichy-regime’ de verantwoordelijkheid droeg voor de razzia.