Le Pen en Pétain

245-Marine-Le-Pen-en-JMMarine Le Pen van het Front National zal spijt hebben dat ze het onderwerp aanroerde: de jodenvervolging in het Frankrijk van de Tweede Wereldoorlog. Het was volgens Le Pen niet de schuld van de Fransen dat in 1942 13.152 joden in Parijs werden samengedreven en op transport gesteld. Het waren de toenmalige Vichy-machthebbers die verantwoordelijk waren.

Met haar opmerking heeft Le Pen weer eens fijntjes bevestigd dat het lot van de joden in Wereldoorlog Twee haar volkomen koud laat.

Op 16 en 17 juli 1942 werden 4115 kinderen, 2916 vrouwen en 1129 mannen door de Franse politie samengedreven in het Vélodrome d’hiver (toenmalige wielerbaan nabij de Eiffeltoren) en later in stadsbussen en treinen afgevoerd naar de concentratiekampen Drancy, Pithiviers en Beaune-la-Rolande; dat waren Franse militaire kampen, in 1939 gebouwd voor eventuele Duitse krijgsgevangenen. Het Vichy-regime besloot in 1941 om deze kampen te gebruiken als doorvoerkampen voor joden. De uiteindelijke bestemming was Auschwitz.

Slechts enkele tientallen joden overleefden het en keerden terug naar Parijs.

Na de oorlog werd de rol van de Fransen in de operatie weggepoetst. Franse historici hebben de zaak lang laten liggen, het Vichy-regime is een nog steeds onderbelicht hoofdstuk in de Franse geschiedenis, het onderzoek werd voornamelijk gedaan door niet-Fransen als Paxton en Jackson. Lang hebben de Fransen een mea culpa kunnen uitstellen, pas in 1995 maakte Jacques Chirac een einde aan de Franse neiging om deze pijnlijke episode buiten de geschiedenisboeken te houden. Ja, de Fransen waren wel degelijk verantwoordelijk:
Ja, de moorddadige waanzin van de bezetter kreeg de steun van de Franse bevolking, van de Franse Staat. Deze duistere momenten bezoedelen voor altijd onze geschiedenis, en zijn een vloek op ons verleden en onze tradities. Frankrijk, het vaderland van de verlichting en de mensenrechten, land van opvang en asiel, Frankrijk heeft op die dag het onherstelbare verricht. Zich niet aan zijn woord houdend, heeft het zijn beschermelingen aan de beulen uitgeleverd. Wij hebben jegens hen een schuld die nooit zal verjaren.

Ook Le Pen zal weten dat de ontkenning van de schuld van de Fransen in deze razzia aanvoelt als het bagatelliseren van de Holocaust, een favoriete bezigheid van haar vader, iets waar hij overigens voor is veroordeeld.

En toch kon ze het niet laten.

Opvallend is natuurlijk dat Le Pen de verantwoordelijkheid legt bij Pétain, de generaal die aan het hoofd stond van het zogenaamde ‘vrije’ Frankrijk. Pétains Frankrijk, dat onder controle stond van de Duitsers, voerde een beleid dat geënt was op een nationalistisch conservatief programma, de ‘Nationale Revolutie’. Het motto van de Franse Revolutie Liberté, Egalité, Fraternité (Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap) werd vervangen door Travail, Famille, Patrie (Werk, Gezin, Vaderland).

De programmapunten komen aardig overeen met die van Het Front National:
-samenwerking tussen de klassen om Frankrijk groot te maken;
-weren van vreemdelingen; uitzonderingspositie voor immigranten;
-in beginsel anti-elitair, anti-moderne kunst, afwijzing van het modernisme;
-het promoten van traditionele waarden, traditionele instellingen.

Allemaal zaken die Marine Le Pen direct zou onderschrijven, ware het niet dat het Vichy-bewind een zwarte bladzijde is in de ‘roemrijke’ geschiedenis van Frankrijk.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.