Laat vier mei gewijd zijn aan de Tweede Wereldoorlog

Dirk Mulder, directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, vindt dat de dodenherdenking van 4 mei (weer) duidelijk en uitsluitend gericht dient te zijn op de bezetting en de Tweede Wereldoorlog. Het uitbreiden van de herdenking tot doden gevallen bij alle oorlogshandelingen sinds 1945 doet volgens hem afbreuk aan het unieke karakter van “40-’45”. Voor het herdenken van gevallenen buiten deze periode is de rest van het jaar beschikbaar, vindt hij, en directrice Schwegman van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie stemt met hem in.

12 gedachten over “Laat vier mei gewijd zijn aan de Tweede Wereldoorlog”

 1. Hetzelfde heb ik net betoogd op link, goed punt Meil Li Vos.

  Ik zou nog verder willen gaan en er bv. een week als scholing aan willen besteden. Met alle oorlichting vandien en waaronder het thema dat niets menselijks de mens vreemd is.
  Het laaste gepaard met kunstzinnige expressie en invulling. Een mix van door leerlingen/studenten en expertise in elkaar gezet/bedacht .Ik roep nu even maar wat, bv van pesten naar gemeen worden, haat en wreedheden bedenken, hoe het kan dat mensen Hiteler en zijn beloftes hebben gevolgd, film the Wave etc etc…

  Het is vraag de waarom men nu pas wakker is geworden over de gevolgen die het verlies van de pure focus WO2 met zich mee brengt en opening voor heeft gegeven.
  Beter wakker dan nooit, doe er gezamenlijk iets beters mee, alle betrokken organisaties svp!

 2. Ik heb geen probleem met een aparte herdenkingsdag voor alle oorlogen sinds 1945.

 3. Rob Riemen, DE EEUWIGE TERUGKEER VAN HET FASCISME.
  Al is het dunne boekje in een vloek en een zucht uitgelezen maar dan weet je ook wat. Namelijk wat je altijd al wist. En daardoor kan ik absoluut niet mild zijn over wat Rob Riemen zo treffend in goed Nederlands zegt, over die eeuwige terugkeer van het fascisme, al zegt hij mij te weinig over hoe dat te voorkomen is. Hij heeft mij te veel vertrouwen in het zelfreinigend vermogen van de gecorrumpeerde elites (waaruit hij zelf voortkomt?) en die nu de geestelijke leegte cultiveren waarin het fascisme weer groot kan worden. Via welke systematiek binnen het systeem dat gebeurt en hoe die gecorrumpeerde elites ervan mee vreten en mij het licht in de ogen nog niet gunnen. Dat ik dat allemaal met mijn timmermansverstand en als zoon van een metselaar al wist komt door mijn pacifistische en communistische vijftiger jaren opvoeding die ik kreeg van mijn moeder en mijn vader, en die ik dus nergens anders van kreeg om dat nog maar eens te zeggen. Over rancune en ressentiment gesproken. Jawel, maar dan anders. Ik denk dat er altijd al discussie is geweest over wat met de Dodenherdenking op 4 mei herdacht wordt. En die discussie heeft de Dodenherdenking milder gemaakt ten opzichte van de oorzaak, [de eeuwige terugkeer van] het fascisme.

  Een actueel hoofdstuk uit het boek van Rob Riemen.

  “‘Hoofdstuk VI
  Geert Wilders en zijn beweging zijn het prototype van hedendaags fascisme. En daarmee zijn zij niets anders dan de logische politieke consequentie van een maatschappij waar wij allen verantwoordelijk voor zijn. Dit hedendaags fascisme is opnieuw het gevolg van politieke partijen die hun eigen gedachtegoed verloochenen, intellectuelen die een gemakzuchtig nihilisme cultiveren, universiteiten die deze naam niet waardig zijn, de geldzucht van de zakenwereld en de massamedia die liever de buikspreker van dan een kritische spiegel voor het volk zijn. Dit zijn de gecorrumpeerde elites die de geestelijke leegte cultiveren waarin het fascisme weer groot kan worden.”‘

 4. Dat ’40-’45 dermate uniek zou zijn dat de herdenking van andere slachtoffers er niet mee gecombineerd kan worden klinkt mij als een flinke dosis mythevorming.

  Het onrecht aan slachtoffer en nabestaanden is volgens mij niet minder als het andere oorlogen betreft. Door de 2e wereldoorlog onvergelijkbaar te verklaren met andere zaken werk je juist mensen in de hand die vinden dat je geen vergelijkingen meer mag maken met de 2e wereldoorlog.

  2e wereld oorlog was mensen werk. Hitler is geen bovennatuurlijk wezen, geen magische duivel, maar een mens, en dus kan er weer een mens komen die zo is als hij.

  Wil dirk mulder dan een extra dodenherdenking instellen voor alle andere oorlogsdoden?

 5. @#4
  Je viert ook geen Pasen tijdens Kerstmis. Er is niks mis met specifieke data voor het herdenken van specifieke gebeurtenissen.

  Ik weet niet wat Dirk Mulder wil, maar ik ben voor een extra Dodenherdenking of een nationale Veteranendag of iets soortgelijks.

 6. Er was in Zaandam altijd een Hannie Schaft herdenking , bij het monument voor haar en Jan Bonekamp , Maar mischien kunnen we nú beginnen met een alternatieve herdenking voor volgend jaar te organiseren Of op 4 mei maar dan weg van bruinhemden en de afstammelingen van Hannies verraders, of op 17 April , de sterfdag van Hannie Schaft …

 7. Laat ik dan stellen dat ik het op z.n minst gezegd merkwaardig vind dat hoogwaardigheids bekleders in leven , die steun aan de recente illegale Irak oorlog hebben geleverd , een WO2 herdenking voor oorlogs slachtoffers in bredere context onder de koepel van WO 2 , kunnen bijwonen.
  Als ik een denk fout heb gemaakt herzie ik mijn mening graag.
  Maar stel dat en op wiens iniatief er een aparte burger herdenking over Irak in het leven zou worden geroepen, welke hoogwaardigheids bekleders zouden er aanwezig zijn en hoe zou dat er dan uitzien?

  Ik begrijp de tegenstand om de herdenkIng exclusief bij WO2 te houden maar is WO 2 dan niet 1 van de grootste oorlogs misdaden uit de geschiedenis?

  Ik had mijn reactie snel, weinig tijd maar bevlogen voor meer aandacht aan oorlog als menselijke praktijk en scholing geschreven.
  Met dank aan reacties een snel herstel over het verschil tussen sec voorlichting en workshops.
  ln de voorlichting komt de peroon Hitler natuurlijk in beeld , de workshops zouden onder meer het fenomeen volksmenner beslaan. Als terzijde houdt theater zich verre van een ad hominum als overdracht of in welke vorm dan ook .
  Is mijn voorstel van een week intensieve scholing w.o. juist het thema ”niets menselijks is de mens vreemd’ als kunstzinnig zelf uit te voeren workshops , naar aanloop van dezelfde bredere WO2 herdenking , een goed idee?

 8. Over Boter op hoofden gesproken , het was in 1951 onder een Kabinet Drees dat de herdenking van de communiste Hannie Schaft verboden was !!

 9. De combinatie van herdenking van slachtoffers van de oorlog in ’40/’45 en de gesneuvelde Nederlandse militairen in allerlei missies (met of zonder VN mandaat) leidt tot vertroebeling van historisch besef en verlies van moraal.

  Zolang de (vredes-) missies van onze militairen nog altijd vanuit een economische impuls gestuurd worden (en dus niet vanuit een humanitaire impuls) verdienen deze militairen mijn respect niet. Kennelijk hebben zij niets geleerd van de lessen uit het verleden, waar we middels de Nationale Dodenherdenking ieder jaar weer aan herrinnerd werden toen deze nog om onze slachtoffers van de bezetting in ’40/’45 ging.

 10. #11

  “”De combinatie van herdenking van slachtoffers van de oorlog in ’40/’45 en de gesneuvelde Nederlandse militairen in allerlei missies (met of zonder VN mandaat) leidt tot vertroebeling van historisch besef en verlies van moraal. “”

  Dat wat ik in mijn reactie op uitbreiding herdenking WO2 als geen goed idee en diffuus heb genoemd heeft u als vertroebeling van historisch besef in een brede context benoemd.
  En daarmee het signaal dat de uitbreiding verlies aan moraal onderstreept. Ik stel dat dit het verlies van moraliteit aan de instemmenden organisaties te danken is, .
  Ik heb de term schaalvergroting als markt beginsel voor de WO2 herdenking niet durven schrijven uit respect voor die mensen die dierbaren na W02 hebben verloren maar heb dit wel gedacht.
  De waan van die dag voorbij, de ernst daarvan niet, dank u. .

Reacties zijn gesloten.