Laat de rijkdom van specialisten maar aan de VVD over

De “normering” van topinkomens zal, ook al verkondigde pretminister Plasterk dat het wel zo zou gaan, niet gelden voor medisch-specialisten. Normering, dat is – leert men uit de context – bureaucratentaal voor een bovengrens instellen. De specialisten hoeven zich niet aan de balkenendenorm te houden.

Nederland telt relatief weinig medisch specialisten, zowel in loondienst als in vrij beroep, en zij zetten een uitstekende gezondheidszorg neer. De gemiddelde productiviteit per medisch specialist ligt hoog, terwijl het aantal ingrepen relatief laag blijft.

Vanuit SP en GroenLinks klinkt enig gesputter maar de karavaan loopt verder. Voor de medische opleiding heeft decennialang een numerus fixus gegolden om kunstmatige schaarste te kweken (de vrije markt helpen gingen ze dat intussen noemen ongetwijfeld) en deze schaarste dient vervolgens als argument om deze schaarsen hun zakken te laten vullen.

Geen wonder dat de Orde van Medisch Specialisten in Nederland – lijkt mij een unieke situatie – een voormalig minister van oorlog aan het hoofd heeft die ook echt oorlog heeft laten voeren, en die tevens in de farmaffia, de onroerendgoedmaffia, de import en uitbuiting van Oosteuropeanen zit, om maar wat te noemen. Hoe oorlog en de eed van Hippocrates te rijmen zijn mogen ze zelf uitzoeken. Een fijn gebaar naar de achterzak onderstreept hun moraal.
Frank de Grave, partijgenoot van Schippers, ik had zijn naam nog niet genoemd. Wees er maar weer trots op.

8 gedachten over “Laat de rijkdom van specialisten maar aan de VVD over”

 1. Sorry, een vraagje aan Arnold – wat betekent het volgende:

  “De gemiddelde productiviteit per medisch specialist ligt hoog, terwijl het aantal ingrepen relatief laag blijft”

 2. En op het NOS een triomfantelijke Edith Mengele Schippers. Die mocht daar even vertellen dat ze iets goeds voor de burgers gedaan heeft. Als die mensen zich op de borst gaan kloppen dan weet je het wel.

  1 miljard erin en 10 miljard eruit ten kosten van U en ik.

  VVD en zorg is een dodelijke combie. En dat is echt zo. Er sterven mensen onnodig door. Zorg is van oudsher iets sociaal bewogens hoe komen die rechtse egotrippers er toch in terecht.r.

  Mijn stelling is dan ook dat Artsen zonder grenzen links zijn en hun leven wagen voor weinig midden in de vuurlinie. Terwijl de plastische chirurgen (voor puur uiterlijkheden) rechts zijn en in een sportwagen rondrijden zelfs na slecht werk te hebben geleverd. Dit voor het extra contrast tussen beiden.

 3. 🙂 Je had zijn naam ook niet hoeven noemen: het was wel duidelijk. Meneer zat trouwens ook nog een blauwe maandag bij oplichtersbank DSB van Scheringa.

 4. @1
  Het is een citaat. En het rechtvaardigt een heel hoog inkomen.
  En @5 er zijn al heel wat in “het buitenland” opgeleide specialisten in Nederland, met dank aan de numerus fixus/clausus.

 5. @2 Fox 😆

  @6, ik zie dat het een citaat is van de commissie Meurs, maar dacht eigelijk dat indien jij een citaat gebruikt ook de betekenis ervan zou kunnen uitleggen.

  Voor mij blijft het nog steeds een raadsel. Maar dat heb ik geregeld zodra ik geconfronteerd wordt met ambtenaren/apparaatchiks beslissingen.

  “Onbekend zijn de weggen van de apparaatchik”

  uit de OAT (Oude Ambtenaren Testament)

Reacties zijn gesloten.