Negentig jaar na verschijnen is er een Nederlandse vertaling van La trahison des clercs van Julien Benda, onder de titel Het verraad van de intellectuelen. Het is moeilijk het betoog met zijn vele, hoofdzakelijk Franse, voorbeelden van toen te “vertalen” naar het hier en nu – een land zonder publieke intellectuelen van belang, een moedwillig geschapen intellectuele woestijn.
Waar bijna dagelijks een zich de grootste intellectueel van Nederland noemend moederskindje dat de “publieke omroep” (ook zoiets) wil zuiveren ten tonele wordt gevoerd om straffeloos zijn fascistenriedel af te kunnen steken.
Zondag was het blijkbaar weer raak: bij een prachtomroep zoals gefaciliteerd door PvdA-minister, vroeger columnist – ook alweer zo’n intellectueel – Ome Roon, kon Baudet verkondigen dat hij helemaal niets met fascisme had. Want hij had het bestudeerd, Mussolini was lid geweest van de communistische partij en dus was het fascisme communistisch-socialistisch, en daar had hij uiteraard niets mee. Gegiechel van de “interviewer”, die uiteraard niet weet dat de communistische partij van Italië is opgericht in 1921 – en al zou hij het geweten hebben…
Oorlog is vrede, onwetendheid is macht, het ontrolt zich voor onze ogen, en dan zou je moeten bewijzen dat fascisme niet communistisch-socialistisch is, al was het maar aan de hand van het oprichtingsjaar van de PCI. De man van de twee zetels bepaalt het speelveld en kan wel weer iets nieuws verkondigen waar niemand op gerekend heeft en waar een vriend(innet)je van de omroep zeker niet van plan is tegen in te gaan.
(Plotseling schiet het mij te binnen dat wij hier “boreaal” als term uit de plantenecologie eerder hebben langsgehad.)
Baudet kan zijn geklets ook rondstrooien omdat hij duidelijk “van stand” is, hooggeschoold in een corrupt uithoekje van de Leidse univesiteit, anders dan het volkse keffertje Wilders dat duidelijk op weg naar de uitgang is als medialieveling.
En daar hebben we de spreker uit de Nieuwe Liefde, Ewald “genderneutraal rompertje” Engelen, die Baudet te hulp komt. Per twiet.
Er zijn historisch gezien grote ideologische overeenkomsten tussen fascisme en corporatisme, en dat laatste heeft socialistische ideologische wortels… Lees Philippe schmitters 1971 classic Still the century of corporatism?
— Ewald Engelen (@ewaldeng) 14 april 2019
“Classic” van Philippe Schmitter – klinkt Duits of Frans, een Elzasser? Nooit van gehoord. Maar neen, een VS-Amerikaan die in het warme prijzencircuit van elkaar liefhebbende politicologen rondhangt, en die klaarblijkelijk iets heeft geschreven over corporatisme. In 1971 volgens Engelen. Waaruit Engelen afleidt dat corporatisme socialistisch is en fascisme is corporatistisch dus presto.
Aankomen met PvdA-er Brongersma, gepromoveerd op het Portugese fascisme/corporatisme, was blijkbaar te pijnlijk. Of Engelen weet van niets.
De “classic” is een artikel, uit 1974 (ach, ander jaar, kan gebeuren natuurlijk) en gaat over het “Iberische model”. Moet net op tijd verschenen zijn voor de revolutie in Portugal die het fascisme opzijveegde, en kwam zeker voor de dood van Franco in 1975, waarmee naar de vorm in ieder geval een eind kwam aan het Spaanse heersende fascisme. Wat dit met “socialistische wortels” te maken mag hebben zal Engelen ook niet uitleggen. Een classic die niemand kent of hoeft te kennen. Maar die Baudet natuurlijk gelijk geeft. Van Philippe Schmitter. U weet wel.