Kunduz-coalitie maakt zich (en daarmee ons allemaal) met Lente-akkoord slaaf van de marktwerking

VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie accepteren dat het begrotingstekort volgend jaar niet groter dan 3 procent moet zijn. De drie nieuwkomers aan tafel hebben het Catshuisakkoord van de gedoogcoalitie socialer en groener gemaakt, in slagzintaal. Aanslagen op het speciaal onderwijs en de langdurige en geestelijke zorg zijn getemperd. Daar staat tegenover dat wie een dokter nodig heeft meer zelf gaat betalen.

Om de benodigde 12 miljard extra bezuinigingen te halen (bovenop de 18 miljard van Rutte I) is vooral gegrepen naar ouderwetse belastingen: verhoging van de btw, loonmaatregelen, beperken reiskostenvergoeding, meer accijns op roken en drinken. Met de veel besproken hervorming van de woonmarkt is een beginnetje gemaakt. (NRC)

De vijf partijen die zo graag lopen te pronken met een nog niet door het CPB goedgekeurd akkoord zijn wat dingen vergeten. Ze zien de mens als een productie-eenheid en geluk en welvaren is alleen te meten in cijfers. Zijn dit nu allemaal producten van de zesjescultuur? Zijn zij allemaal homo-economicus? Alleen cijfers en feiten tellen en geluk is een hoog rendement in euro”s?

Marc Chavannes haalt een aantal rake en mooie voorbeelden aan, hoe ver zijn wij af van een totale overlevering aan bedrijven? Als er maar genoeg betaald wordt, is alles mogelijk?

Als bedrijf neem je een ziekenhuis over en dan krijgen je belangrijkste werknemers altijd voorrang op behandeling? Minder belangrijke mensen kunnen wel even wachten, want zijn economisch niet zo van belang. Zomaar een voorbeeld van marktwerking in de toekomst?

 

2 gedachten over “Kunduz-coalitie maakt zich (en daarmee ons allemaal) met Lente-akkoord slaaf van de marktwerking”

  1. Leuk , dat neo-liberalisme.
    De gewone burger mag creperen.
    Lang leve de ELITE.

  2. Stel voor, heb je een mens die zijn hele leven heeft maar ding geleerd – met de mes snijden.
    Wat gaat hij doen als hij opdracht krijgt de economie in orde te maken?

    Het zit hun tussen de oren.

    Bovenop weten ze zeker als goede accountants dat als het op neer komt, onze hele consumptiemaatschappij is bedoeld maar voor een ding – facilitatie van de grote producerende bedrijven.

    Die nu ook de politiek bepalen.

Reacties zijn gesloten.