Kritische Russische journalist vermoord

Gaan we weer: voor de zoveelste keer is in Rusland een criticus van de domrechtse/domlinkse held Poetin tegen een kogel aangelopen. Dit keer betreft het Dmitri Popkov, de hoofdredacteur van Ton-M, een in Siberië verschijnende krant. Het lichaam van Popkov werd op 24 mei gevonden in zijn eigen achtertuin. Popkov is de tweede journalist die dit jaar in Rusland werd vermoord.

Popkov stond bekend als criticus van de reactionaire kliek in het Kremlin. De publicaties van Ton-M over corruptie binnen het Kremlin en Poetin’s Verenigd Rusland werden de krant en haar hoofdredacteur niet in dank afgenomen: de Russische politie viel de burelen van de krant meermaals binnen.poetin-vlad

Sergei Shishov, een collega-journalist en vriend van Popkov, vermoedt dat de moord verband houdt met een onderzoek van Ton-M naar corruptie binnen het lokale bestuur van de regio  Krasnoyarsk Krai.

Kritische journalisten zijn in Rusland hun leven niet zeker. Eerder dit jaar overleed Nikolai Andrushchenko, de oprichter van de krant Novy Peterburg, nadat hij op straat ernstig mishandeld was. Van de daders is tot op heden geen spoor gevonden. Vrijwel niemand verwacht dat het met het onderzoek naar de moord op Popkov anders zal gaan.

Bron: Committee to Protect Journalists