Kort Amerikaans

Fake News

Op 18 januari kwam de nieuwssite Buzzfeed met de ‘Bombshell’ dat Donald Trump zijn advocaat Michael Cohen persoonlijk opdracht zou hebben gegeven om te liegen tegenover het congres over onderhandelingen over het bouwen van een Trump Tower in Moskou.

Iedereen die Trump afgezet wilde zien worden als president stond voor de zoveelste keer te juichen bij dit bericht. De corporate media konden er weer geen genoeg van krijgen. Eindelijk was het zover…

Helaas was het ook dit keer weer loos alarm. Robert Mueller, leider van het onderzoek naar de z.g. samenzwering met Rusland van Trump en trawanten verwees het artikel binnen een etmaal naar de prullenmand.

Opperrechter Treedt af

Opperrechter Ruth Bader Ginsburg zal waarschijnlijk binnenkort aftreden omdat zij lijdt aan longkanker in een terminale fase. In de afgelopen twee maanden heeft Ruth Bader Ginsburg drie ribben gebroken en zijn er twee kankerachtige knobbeltjes uit haar linkerlong verwijderd, maar na de operatie traden er naar het schijnt complicaties op. Ginsburg werd in 1999 behandeld voor darmkanker en werd in 2009 geopereerd aan alvleesklierkanker. Zij was benoemd tot opperrechter door Bill Clinton in 1993 en is nu 85 jaar. Wordt dit de volgende kans voor Trump om een nieuwe ultrarechtse opperrechter te benoemen?

Tulsi Gabbard gaat voor het presidentschap

De 37-jarige progressieve democraat Tulsi Gabbard, die sinds 2013 de Amerikaanse vertegenwoordiger is voor het 2de congresdistrict van Hawaii, stelde zich deze maand beschikbaar als kandidaat voor het presidentschap. Zij was tot 28 februari 2016 vicevoorzitter van het Democratisch Nationaal Comité (DNC), toen zij aftrad om senator Bernie Sanders te steunen voor de 2016 Democratische presidentiële nominatie.

Zij is het eerste Samoaans-Amerikaanse, en het eerste Hindoestaanse lid van het Congres van de Verenigde Staten, diende in een medische eenheid in een gevechtszone in Irak van 2004 tot 2005 en werd later ingezet in Koeweit.

Ze werd meteen onderuitgehaald door de corporate pers vanwege contacten met Assad en Modi, de Indiase Hindoestaanse president, en haar tegenstand tegen het homohuwelijk, jaren geleden. Zij ondersteunt alle issues die Sanders aan de orde heeft gesteld, maar heeft bovendien uitgesproken meningen over de buitenlandse politiek van de VS, die indruisen tegen de standpunten van het establishment van de Dem party.

Democraten vrezen Alexandria Ocasio Cortez

Alexandria Ocasio Cortez (AOC), de pasgekozen vertegenwoordiger voor New York’s 14de district, schijnt de gemoederen binnen de Dem party hoog op te zwepen. Men vreest dat zij door haar progressieve houding de partij teveel naar links trekt. “Ik ben er zeker van dat ze het goed meent, maar het is een goede gewoonte om je eigen mensen niet aan te vallen”, zei collega Rep. Emanuel Cleaver, “We willen geen gedonder in onze democratische gelederen”. Maar tot dusver is ze niet van plan te zwichten omdat dat nou juist de reden was om in de politiek te gaan.

Als het aantal Twitter-volgers (2.5 miljoen) een indicatie is voor haar populariteit dan is ze veel populairder dan Chuck Schumer (1.6 miljoen) en Nancy Pelosi (1.9 miljoen). (Jimmy Dore)