Konijn in Nood in actie tegen ‘kerstkonijnen’ op tafel

Woensdag heb ik, voor het eerst na bijna een jaar sabbatical, weer eens meegedaan aan een directe actie. Het betrof een langzaam-aan actie van Konijn in Nood op de snelweg bij Haarsteeg, om de aandacht te vestigen op de supermarkten die ondanks het enorme leed in de konijnenfokkerij nog steeds konijnenvlees verkopen.

Alhoewel mijn rol in de actie nogal beperkt was (de gedropte banner en ik werden al na twintig minuten door de politie van het viaduct verwijderd en dat was lang voordat de actie-stoet daar aankwam), is de actie als geheel wel geslaagd. Eén activiste is na afloop gearresteerd, ik ga ervan uit dat ze inmiddels weer thuis is en ik hoop dat ze alles goed gaat.

Pers

Over een afstand van dertien kilometer werd het verkeer beetje bij beetje vertraagd, tot het uiteindelijk kort helemaal tot stilstand kwam, vlakbij de grootste konijnenfokkerij van Nederland. Er is volop media-aandacht geweest, ook in de landelijke media zoals Brandpunt en Editie NL. Ik was aangenaam verrast door de hoeveelheid aanwezige cameraploegen, journalisten en Youtube-bloggers. Hoe doet Konijn in Nood dat? Want er worden nogal wat persberichten en acties totaal genegeerd door de media. Nou heb je natuurlijk met een CV als dat van de Vegan Streaker wel een streepje voor, maar toch. De media-strategie van Konijn in Nood is de moeite van het overdenken waard.

Hier een kort (en waarschijnlijk onvolledig) overzicht van media-aandacht voor de actie:

Aflevering van Editie NL (eerste item)

Activiste opgepakt bij konijnenprotest van Vegan Streaker op A59 bij Haarsteeg (Omroep Brabant)

Dierenactivisten zetten verkeer stil op de A59 vanwege konijnenleed (Waalwijk Nieuws.nl)

Veganstreaker blokkeert A59 om konijnenleed (Telegraaf)

Activiste opgepakt om stilzetten verkeer A59: ‘Gevaarlijke situatie’, aldus politie (Brabants Dagblad)

Vegan Streaker protesteert tegen konijnenleed op A59 (Blik op Nieuws)

Dierenactivisten stremmen verkeer op A59 (Ravage)

Konijn in Nood

Meer achtergrondinformatie vind je op de website van Konijn in Nood. Je kunt daar bijvoorbeeld ook stickers bestellen om in supermarkten op pakken konijnenvlees te plakken en zo te protesteren tegen de verkoop van konijnenvlees. Verder is er op zaterdag 16 december een wake bij een mega-konijnenfokker in Leerbroek.

 

 

 

 

Eigen beschouwingen

Voor mij persoonlijk was m’n deelname aan deze directe actie naast de inzet voor het doel: het tegengaan van konijnenfokkerij, -verkoop en -consumptie, ook een beetje een testcase. Hoe zou het zijn na bijna een jaar sabbatical? Kan ik iets van al mijn overwegingen tijdens die sabbatical integreren in hoe ik daar ben en wat ik doe? Eén van de overwegingspunten van die sabbatical was: hoe krijg ik mijn activisme meer op één lijn met mijn boeddhistische innerlijke ethiek?

Een eye-opener wat dat laatste betreft was de actieweek van StopDSEI in Londen, waar overduidelijk werd dat er in de UK een andere dynamiek is tussen actievoerders en politie en ik me afvroeg in hoeverre dat hier in Nederland ook mogelijk zou zijn. Hoe hartgrondig ik de politie als instituut ook verafschuw en afkeur – en dat zal ik blijven doen -, het is voor mij wel een knelpuntje dat mijn eigen houding naar agenten niet bepaald een toonbeeld van compassie is.

Met de snelwegactie van Konijn in Nood heb ik dat maar eens in de praktijk proberen te brengen. Vriendelijk zonder coöperatief te zijn, goedgehumeurde ongehoorzaamheid. Het beviel me uitstekend en het liet ook maar weer eens duidelijk zien hoe die dynamiek van actie-reactie werkt. Het bracht de aanwezige agenten redelijk in verwarring, ik bevestigde niet het beeld van de agressieve activist en bij mij persoonlijk scheelde het een behoorlijke dosis opgefoktheid. Voor herhaling vatbaar.

En ja, ik ben me ervan bewust dat dat in de Nederlandse activisten-scene hier en daar op totaal onbegrip zal stuiten. Het zij zo. Zolang ik mijn gedrag maar kan verantwoorden naar mijn eigen normen en waarden.

Eerder verschenen bij Dhjana