Koerden ontkennen Russische claim dat Turkije olie van ISIS koopt

fake
De omstreden satellietbeelden. Volgens de Russen tankwagens van ISIS, volgens de KRG Koerdische tankwagens.

 

Volgens de Koerdische Regionale Regering (KRG) in Irak  zijn de door Rusland gepresenteerde satellietfoto’s die moesten bewijzen dat Turkije olie koopt van ISIS, in feite beelden zijn van Koerdische tankwagens die olie transporteren van Iraaks Koerdistan naar de Turkse haven Ceyhan. Een woordvoerder van de KRG verklaarde dat

“de KRG haar olie met behulp van pijplijnen en tankwagens transporteert naar Turkije om het daar te verkopen aan kopers van over de hele wereld…De Russische satellietbeelden laten deze tankwagens zien….Rusland heeft geen enkel bewijs van transacties tussen Turkije, de Koerdische regio en de Islamitische Staat”

Ook de VS heeft de Russische beschuldigingen inmiddels weggewuifd. Volgens de VS is de hoeveelheid olie die naar Turkije wordt gesmokkeld onbeduidend. Het grootse deel van de door ISIS opgepompte olie wordt op de zwarte markt in de oorlogszones in Syrië en Irak verkocht. De Syrische president Assad is volgens de VS één van de klanten van ISIS, al geeft Assad als het even kan de voorkeur aan andere leveranciers.

Wat er precies waar is van de van diverse kanten geuite beschuldigingen aan het adres van Erdogan, valt moeilijk vast te stellen. Tot nu toe zijn er alleen indirecte bewijzen in de trant van “X, die ooit werkte voor het Turkse Ministerie van Defensie, beweert dat hij van Y heeft gehoord dat….”. Directe bewijzen ontbreken tot dusverre en Poetin heeft zélf natuurlijk ook bepaald geen schone handen. Poetin’s claim dat hij in Syrië is om “het terrorisme” te bestrijden is volstrekt hilarisch: Rusland is in Syrië om Assad ten koste van alles in het zadel te houden en de eigen imperialistische ambities veilig te stellen, de rest is gelul voor de publieke tribune. Dat maakt hem niet meteen slechter dan de VS of Turkije – wier agenda al evenmin bepaald wordt door morele overwegingen – maar ook niet beter.