• U hebt een lichamelijke, verstandelijke, psychische of psychosociale arbeidsbeperking.
• U bent in staat minimaal 20% van het minimum loon te verdienen.
De gemeente Enschedé adverteert. Het begrip loondispensatie valt, daar is een pilot voor. De in enig opzicht arbeidsbeperkte lezer(es) van de advertentie begrijpt meteen waar het over gaat. Ik niet. Maar ik mag dan ook eisen dat men mij als weledelzeergeleerde heer toespreekt, wat in de huidige maatschappij waarin het schorriemorrie de dienst uitmaakt overigens niet voorkomt. Zo wordt men in eerste instantie toegesproken:
Wanneer u een arbeidsbeperking hebt, is het vaak lastig om een passende baan te vinden. Met de Pilot Loondispensatie wil de gemeente Enschede u de kans bieden om uzelf te ontwikkelen. Wij kijken naar uw talenten en mogelijkheden en zoeken voor u een passende werkgever. De werkgever betaalt loon op basis van uw loonwaarde.
Loonwaarde is een begrip dat mij niet is bijgebracht. Misschien word ik daarom niet aangesproken als weledelzeergeleerde heer – ik heb zowel de zogeheten burgerlijke economie als de even zogeheten marxistische economie bestudeerd en ben dit begrip bij geen van beide tegengekomen. Misschien moet je wel een arbeidsbeperking hebben om het te begrijpen. Al koester ik eerlijk gezegd de verdenking dat dit niet zo is.
Als je maximaal drie maanden naar loonwaarde bent gewaardeerd:
Dan neemt de werkgever u misschien wel in dienst. Uw werkgever betaalt dan uw loon aan de hand van de voor u bepaalde loonwaarde. Via de gemeente ontvangt u een aanvullende uitkering, tot maximaal 100% van met minimum loon.
“Uw werkgever” is dus een subsidieslurper, kunnen wij concluderen. Toch hoor je dat woord nooit in dit verband.
Andere gemeenten die ik in verband met zoeken naar “loondispensatie” ben tegengekomen zijn Doetinchem en Groningen, maar er doen 31 mee aan de proef, pardon “de pilot”. Venray bijvoorbeeld.
Maar het grote prijsdier is natuurlijk Amsterdam, waar wethouder Andrée van Es er over gaat. Het laten vervullen van baantjes met subsidie onder de quasi-menslievende vlag van “arbeidsbeperkten kansen geven” heeft de warme steun van progressieve hervormingspartij GroenLinks. Kijken we er van op?
Hier wordt vermeld dat de proef, pardon de pilot ook bij de supermarktketen Albert Heijn zou worden uitgevoerd.
En na oktober 2010 werd het angstig stil. Is dat door de shocktherapie van het regime-Rutte dat nog wel andere plannetjes heeft met “arbeidsbeperkten” of met niet-“arbeidsbeperkten”?
Laten we wel wezen, deze proef pardon “pilot” moet uitgevoerd zijn op grond van beleid van Balkenende IV, waar de Partij van den Arbeid stevig in vertegenwoordigd was. Of misschien net niet meer, maar dan zit de christelijk-sociale ChristenUnie er in ieder geval (ook) achter.
Het ondergraven van het beginsel dat men gelijk loon krijgt op grond van een collectieve arbeidsovereenkomst zonder dat “de werkgever” subsidie mag verwachten van de belastingbetaler voor het betalen van een lager loon is misschien wel een bruin bedenksel, maar komt niet van Bruin I.
Ook weer niet iets om van op te kijken.
Rechts is dol op subsidie,niet voor mensen die het nodig hebben maar voor het bedrijfsleven.
MKB Nederland heeft al subtiel aangeven dat er niet zo heel veel werkgevers zitten te wachten op “medewerkers met een vlekje” (Taal van Rutte) en ik denk dat ook heeeeeeel veel medewerkers niet zitten te wachten op een collega(s) die arbeidsbeperkt zijn. Kijken we naar de banen die eventueel geschikt zijn dan is daar al sprake van verdringing en dat wordt erger wanneer de werk gever vanuit zijn (christelijke) goedheid of vanwege de interessante subsidie het toch gaat proberen. Maar ik geef je het te doen dat je een collega krijgt die arbeidsbeperkt is en die jij dan mag gaan “begeleiden”.
@2
Waar de “werkgever” dan voor gesubsidieerd wordt…
Overigens zit de SP in Groningen in het College. Verantwoordelijk wethouder is mevr. Elly Pastoor, PvdA. Kan de SP zeggen dat zij niet verantwoordelijk zijn. Zeiden ze ook in Leiden. Ja, ja.
Het is met name doorgepushed door demissionair minister Donner in 2010, toen hij de WWB over de schutting gooide bij de gemeenten. Dat is ook de reden waarom het bestuursakkoord met de VNG zo’n hang & wurg-toestand was. Daarvóór was er al wel sprake van plannen tot ‘ontschotting’ van diverse regelingen (dus dat Wajong etc. bij de bijstand werden getrokken). Het schijnt dat het enige verdedigingswapen tegen dit soort praktijken ‘m zit in een internationaal verdrag inz. dwangarbeid van de ILO (International Labour Organisation, Nl. afk.: IAO), wat dit kabinet z.s.m. wil gaan opzeggen.