KNMG surft met besnijdenisverhaal op de discriminerende tijdgeest

Discriminatie en intolerantie

Waarom maken de KNMG en epigonen plotseling heel selectief een halszaak van de besnijdenis? Het antwoord is dat zij de tijdgeest volgen, waarin meer dan voorheen politieke en maatschappelijke stromingen zonder respect voor andersdenkenden de tolerantie van onze samenleving ten opzichte van minderheden ondermijnen. Dat juist minderheden worden gepakt die toch al lijden onder discriminatie en intolerantie raakt de KNMG en haar meelopers allerminst, integendeel lijkt het wel, waarmee nog eens aangetoond wordt hoezeer zij deel zijn geworden van deze botte en ongevoelige maatschappelijke tendensen. (Trouw)

KNMG, voor verantwoorde medische zorg.

9 gedachten over “KNMG surft met besnijdenisverhaal op de discriminerende tijdgeest”

 1. Deze discussie is een paar weken geleden uitgebreid gevoerd. Bottom line blijft voor mij dat een medisch en cosmetisch niet noodzakelijke ingreep niet uitgevoerd dient te worden bij jongeren. Een borstvergroting voor meisjes van 13 vinden we ook fout.

  “Geloofsvrijheid en het recht van ouders om op te voeden zoals hun goeddunkt hoort meer gewicht in de schaal te leggen dan het recht op fysieke integriteit” – hoe krijg je het uit je mond of pen!

  Aanhalen dat in de VS 70% besneden wordt (in het Trouw-artikel) is een flut-argument. Je moet er ook 21 zijn om alcohol te kopen, maar je kan op je 18e naar Afghanistan. Selectief shoppen.

  Waarom maken de KNMG en epigonen plotseling heel selectief een halszaak van de besnijdenis? Tijdgeest volgen of voortschrijdend inzicht? Waarschijnlijk was het vanwege overdreven respect voor religie tot nu toe not done om er over te beginnen. Een excuus van de KNMG voor zijn passieve houding in het verleden is op zijn plaats.

 2. @1 ga ik toch gewoon met mijn zoontje naar een ander land .. Hoef ik mij geen zorgen te maken over fuckheads die hun levensstijl aan mij willen opdringen … ( of zijn eventuele partner een vergrote kans op allerlei aandoeningen waaronder HPV en AIDS … ) Je vergelijking met borstvergroting is absurd , dit is een kleine ingreep vergelijkbaar met gaatjes in de oren wat óók legaal is op jonge leeftijd …. Daarnaast is er behalve makkelijker hygiene géén ervaringsverschil , iets waar ook al over gezeverd word ..

 3. @2: Bakra:

  Moeilijk hoor, het is een pijnlijke ingreep. Kan dat niet met verdoving en hygiënischer? Daarbij is er – een enkele uitzondering daargelaten- geen fysieke reden om dit te doen.
  Ik snap het hele ritueel niet, weet ook echt niet wat dit met religie te maken zou hebben. Maar je gaat dat vast vertellen vermoed ik.

 4. beetje aanmatigende titel. Als de KNMG zou voorstellen om joodse kinderen niet maar moslim kinderen wel te besnijden dan is er sprake van discriminatie. Besnijding uitsluiten voor iedereen (als er geen medische reden toe is) is juist geen discriminatie, iedereen wordt dan gelijk behandeld.

 5. @ 3 er zijn methodes die niet pijnlijk zijn maar alleen in de eerste 2 maanden werken , wat de verdere info betreft , allerlei super symbolisch en religieus spul 😉 kan ik wel allemaal gaan opschrijven , maar intreseert het je echt ???

 6. @5: Bakra:

  Ja, ik wil echt graag het “waarom” weten van het besnijden, en ook graag hoe het zit met de samenwerking tussen de gel-fabrikanten en de besnijdenissen in de VS, iedere besneden man is toch wel goed voor een litertje of 100 van dat spul. eej, eej eej ? , hoezo conspiracy, ben ik niet van 🙂

 7. Geen ervaringsverschil? Nou kan ik uit eigen ervaring vertellen dat dat er dus wel is. Bij mij was het een medische ingreep maar ben er niet gelukkiger door geworden. (ook niet ongelukkiger hoor) Gewoon niet aan beginnen als het niet nodig is, net als het weghalen van een blinde darm. En de KNMG? Misschien is het de pers die op de tijdgeest surft.

 8. @7 Raar Robin , ik kan uit eigen ervaring vertellen dat er géén verschil is .. als het om medische redenen was kan ik me voorstellen dat het anders voelt dan ervoor ..

  @6 Mischien de kaasfabrikanten ook ?? De besnijdenis is een verbondsritueel én een hygieënische maatregel , die in verschillende culturen ook een positie heeft als overgangsritueel naar de volwassenheid . binnen de Abrahamitische religies ( Islaam , Christendom , Jodendom ) word het tot Abraham teruggeleid en is als dusdanig het alleroudste “verbondsritueel ” , net als polygamie is het trouwens onder Afrikaanse Christenen niét gestopt , dit in tegenstelling tot Europa .. Dat het in de USA wél praktijk is heeft 2 oorzaken , a) als hygienemaatregel en b ) zijn de Amerikaanse Christenen veel oud -testament gerichter dan de europeese

 9. @8: Bakra:

  Mij lijkt het onwenselijk om een kind een ritueel te laten ondergaan waardoor het verbonden is met de rest van een groep wanneer dit een niet terug te draaien lichamelijke ingreep is met vaak een minder gevoelige eikel tot gevolg.
  Ik vind dit ethisch onjuist., laat iemand daar zelf maar over beslissen als hij ouder is, 21 ofzo.
  Als een voorhuid van een opgroeiend kind de ontwikkeling van een penis zou belemmeren of zo nauw is dat hygiëne moeilijk of onmogelijk is, vind ik het geen punt.

Reacties zijn gesloten.