Klimaattop Parijs – traangas en 200 arrestaties

Vandaag begint in Parijs de 21e klimaattop van de VN, waar 150 ‘wereldleiders’ net gaan doen alsof  de opwarming van de Aarde hen ter harte gaat. De vorige bijeenkomsten hebben weliswaar  niks opgeleverd, maar sommige mensen schijnen te denken dat het dit keer anders zal gaan. CTn292

Oorspronkelijk was in Parijs een grote demonstratie gepland, maar die werd door de Franse regering verboden, zogenaamd uit bezorgdheid om de ‘publieke veiligheid’. Terwijl het grootste deel van de milieubeweging zich braaf neerlegde bij deze poging haar de mond te snoeren, besloten een paar duizend activisten het verbod te negeren en alsnog de straat op te gaan, waar ze onmiddellijk werden aangevallen door de politie. Zo’n 200 mensen werden gearresteerd.

De Franse staat had in de week voorafgaande aan de klimaattop al duidelijk gemaakt waartoe de sinds de aanslagen in Parijs geldende noodtoestand écht dient: repressie. Zo kregen 6 milieu-activisten uit Rennes preventief huisarrest opgelegd tot het einde van de klimaattop op 12 december. Hetzelfde overkwam een van de leden van het advocatenteam van CoalitionClimate21, een bont collectief van milieugroepen, NGO’s en vakbonden.