Klimaatactivisten verstoren conferentie over ¨duurzame¨ palmolie

Een tiental activisten van Climaxi en Amis de la Terre Belgique verstoorde vandaag, 16 december, een conferentie van de Belgische Alliantie voor Duurzame Palmolie (BASP). De activisten namen onaangekondigd het woord bij het begin van de conferentie. Een banner met als opschrift: “Hoe duurzaam is ontbossing?” werd ontrold op het podium.

Met deze actie vragen de actievoerders aandacht voor de grote sociale en ecologische problemen veroorzaakt door de palmolie industrie en roepen zij op tot een daadkrachtig beleid met bindende regelgeving voor een ecologisch verantwoorde en solidaire sector.

Palmolie is een plantaardige olie die terug te vinden is in steeds meer producten, van voedingsmiddelen tot zeep. Ook biomassacentrales maken steeds vaker gebruik van palmolie om energie op te wekken. Palmolie is meestal afkomstig uit Indonesië en Maleisië, waar de sector voor grote sociale en ecologische problemen zorgt. Voor de aanleg van plantages kapt de palmolie industrie enorme stukken tropisch bos. Dat heeft een nefaste invloed op de CO2-concentratie in de lucht en de biodiversiteit. Bovendien zijn de arbeidsomstandigheden op deze plantages vaak zeer slecht en verliezen lokale boeren hun land met geen of weinig compensatie.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be