Klijnsma: ethiek van de sigaar uit eigen doos

Hoewel volgens het CPB geen enkele maar dan ook geen enkele maatregel om mensen uit de bijstand structureel aan het werk te krijgen ook maar iets substantieels oplevert en zelfs het CPB zachtjes durft te opperen dat de arbeidsparticipatie nu al zo hoog is dat die nauwelijks hoger kan, komt de immer competente minister Klijnsma weer met een nieuw plan.

Terwijl aan de onderkant van de arbeidsmarkt er steeds meer banen verdwijnen en inmiddels zelfs veel MBO-banen op de tocht staan, heeft Klijnsma bedacht dat er maar eens een experimentje moet worden uitgevoerd. Geheel universitair. Getoetst, gemeten, vergeleken etc. In rond de 20 plaatsen. Compleet met controlegroep en al. Het doel is zuiver wetenschappelijk: zien wat werkt en wat niet.

De proefkonijnen worden uitkeringsgerechtigden.

Op hen zullen zowel positieve als negatieve prikkels worden uitgebracht om hen te stimuleren nu eindelijk eens met hun luie donder van de bank af te gaan en regulier werk te aanvaarden (wat er niet is). Mocht er al werk zijn dan is het vaak tijdelijk werk. En zo komen mensen dan telkens weer door de draaideur terecht waar ze niet wilden zijn: in de bijstand.

Het mooie en ontroerende is wel dat de deelnemende uitkeringsgerechtigden op vrijwillige basis zullen meedoen. Alhoewel…. het Nibud geeft al tijden lang aan dat de bijstand te weinig is om van te leven dus… hoe vrijwillig is de vrijwilliger die geen eten heeft?

Maar goed, vrijwilligers dus en een controlegroep. Gemeentes gaan ermee aan de slag.

vrijwilliger

Gemeentes weten al lang dat hun activeringsbeleid alleen maar geld kost en niks oplevert. Zij merken dat ze er bij een steeds groter deel van de bevolking slecht op komen te staan door hun repressie- en handhavingsbeleid. Hun imago verslechtert met ieder deerniswekkend verhaal. Ze lonken dan ook naar iets in de richting van een basisinkomen. Niet voor niks reist Rutger Bregman gemeentes af om hen te doen geloven in de grote voordelen van een basisinkomen. En, last but not least, alles moet natuurlijk goedkoper. Een regelvrije bijstand. Je bent wel gek als je daar op tegen bent. Toch?

“Werken moet lonen, is het adagium” valt in bijlage 2 te lezen en dat is prachtig. Mensen mogen wat gaan bijverdienen. Er zullen dan ook gemeentes zijn die netjes alle toeslagen doorbetalen in plaats van, zoals nu het geval is, te korten. Garanderen zij dat na beëindiging van het experiment de uitkeringsgerechtigden direct weer recht hebben op bijvoorbeeld kwijtschelding van lokale belastingen en de individuele inkomenstoeslag? Het is te hopen van wel. Anders heeft het werken helemaal niet geloond en zitten mensen als beloning voor hun goede gedrag nog jarenlang in de ellende. Maar het echte probleem zit bij de Belastingdienst. Zodra mensen iets verdienen staat de Belastingdienst klaar om de toeslagen te verminderen. Het zal vooral de huurtoeslag betreffen.

Het zou dus zomaar kunnen zijn dat, om iets te onderzoeken wat niet onderzocht hoeft te worden (er is namelijk geen werk en er zijn geen doorstroombanen) de proefkonijnen blijven zitten met een sigaar uit eigen doos die bij nadere beschouwing een zure bom blijkt te zijn. Noem dat maar ethisch verantwoord.

Het gaat niet om de cliënten maar om de centen.

4 gedachten over “Klijnsma: ethiek van de sigaar uit eigen doos”

  1. Pingback: Klijnsma: ethiek van de sigaar uit eigen doos | Doorbraak.eu

  2. Als ervaringsdeskundige ben ik heel blij dat er nu geëxperimenteerd gaat worden met “bijverdienen” met bijstand. De laatste 4 jaar had ik 3 flex/0 uren contracten aangevuld met een ioaw uitkering……wat een drama. Netto moet er geld bij…..te gek voor woorden. Ondanks bezwaarschriften, rechtszaak, spreekrecht, vele mails, FACEBOOK verhalen enz. veranderde er niks in de regelgeving landelijk/gemeentelijk. Werken & bijstand heeft mij diep in de problemen gebracht; schulden en voedselbank. Nu wordt er eindelijk nagedacht……werken voor je uitkering moet financieel interessant worden. Nu is het ‘t tegenovergestelde.

    We leven in een wereld van flexibiliteit; part-time baantjes, tijdelijk werk, 0-uren contracten…….dat is de realiteit. De afgelopen 5 jaar heb ik 40k van mijn uitkering terug verdiend en er 10k netto op toegelegd? Te gek voor woorden. Ik hoop dat in dit experiment gekeken wordt naar het NETTO resultaat, dus ook de gevolgen met betrekking tot toeslagen, loonheffingskorting, arbeidskorting EN de gemaakte kosten om te kunnen werken. Het verschil tussen het minimumloon en de bijstand is voor een alleenstaande 300/400 netto per maand. Het verschil tussen leefbaar en armoede. Daarbij is Werken & bijstand een win-win situatie. Zowel financieel als wat betreft maatschappelijke betrokkenheid voor zowel de uitkeringsgerechtigden als de gemeenten. Kwestie van logisch denken, toch? Bij deze meld ik mij aan als ervaringsdeskundige om Werken & bijstand logisch te maken.

  3. – Dat doen ze al hoor, je uitproberen, negatieve en positieve prikkels geven. Dus de ene dag ben je geweldig en de volgende dag ben je een sukkel. Een aantal mensen bij mij uit de groep zijn zo ziek geworden, tot zelfmoord aan toe! Het beleid van de sociale dienst is schandalig, zelf zit ik aan de oxazepam sindsdien! Misschien is dat ook de bedoeling, laatst even, agenda21 gegoogled… tja dan denk ik, ohhh dat is de bedoeling. Altijd gewerkt overigens hoor, zoals iedereen in mijn groep maar kom nu op 49e niet meer aan de bak. Ligt aan mij volgens de soos. Banen hebben ze wel, ongeschoold werk met behoud van uitkering.

    Noot redactie: Repliek van Marc

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.