Het kinderfeestje

De feestdagen komen eraan. Dat betekent dat we al een maand of wat pepernoten en kerstballen kunnen kopen en de discussie over tradities weer oplaait. Het leuke van tradities is dat we deze kunnen vieren als iets wat we met elkaar delen. Maar in Nederland, waar men op zoek is naar een identiteit die er niet is, is de discussie verschoven naar symbolen en volkswijsheden. Er zijn zelfs mensen die denken dat de afbeeldingen van Anton Pieck het traditionele Nederland verbeelden, terwijl we weten dat het allemaal fantasieën zijn. Of neem bijvoorbeeld Sinterklaas en Zwarte Piet. Niemand weet waar die eigenlijk vandaan komen behalve van een stoomboot die uit Spanje komt, maar er is geen twijfel over mogelijk: het is een typisch Nederlandse traditie bedoeld voor kinderen dus onschuldig. Als toppers als Westbroek en Niemoller het zeker weten en dan is het zo volgens een deel van de bevolking.

Maar is dat zo? Het korte antwoord na enig onderzoek is een simpel nee. Het fenomeen van een cadeautjes uitdelende bebaarde man op een wit paard begeleid door zwarte helpers is terug te voeren op de Germaanse voorstelling van de Wilde Jacht. Odin vloog op zijn witte paard door de lucht begeleid door twee zwarte raven, die het opperwezen vertelden welke sterfelijken goed en slecht waren geweest. Dat deden ze aan de hand van onderzoek, waarbij ze luisterden wat voor geluiden er uit de schoorsteen, toen nog een gat in het dak, kwamen. In de Edda wordt vertelt hoe de oger Grýla ongehoorzame kinderen in een zak verzamelde en deze verwerkte in een smakelijke stoofpot. Rond de kersttijd werden deze ongelukkigen ook gevoerd aan de joel-kat. We kunnen dus gelukkig teruggrijpen naar een afschuwelijk oude traditie. Het is allemaal gebaseerd op een mix van mythes en bijgeloof die indertijd heel normaal waren.

Pas in de late middeleeuwen werd Odin vervangen door de heilige Sint-Nicolaas. Dankzij paus Gregorius I mochten zulke tradities worden opgenomen in het christendom omdat het voor doorsnee mensen zo gemakkelijker was om zich te onderwerpen. Vandaar dat we nog steeds opgezadeld zitten met een kerstboom die helemaal niets met kerstmis te maken heeft, de duivel een min- of meer geïntegreerde allochtoon is en Sinterklaas op een paard over de daken gaat. De tegenwoordige Zwarte Piet is een echt Nederlandse variatie op de duivel, Ruprecht of Krampus, die als knecht de goedheiligman begeleidt. Ook die deed de stoute kinderen in zijn zak. Tot 1850 bestond Zwarte Piet niet. De duivel die Sinterklaas in oudere tradities begeleidde was geketend. Met de opkomst van het kolonialisme en nationalisme veranderde de onderworpen duivel in Nederland in een Zwarte Piet, een inboorling die niet erg slim was en dankzij het veel beschaafdere Nederland gekleed ging in een kleurrijk zeventiende eeuws pagepakje.

Na de tweede oorlog groeide Sinterklaas uit tot het spektakel dat we tegenwoordig kennen. Voor de oorlog was de traditie ook bedoeld om bijvoorbeeld de armen een extraatje te geven. Dankzij de dekolonisatie werd Zwarte Piet minder een domme neger, maar was hij zwart omdat hij zich vuil maakte aan de schoorsteen waar hij de cadeautjes in stopte. Sinterklaas en Zwarte Piet werden minder een bedreiging voor kinderen maar meer hun vrienden. In de sociale consumptiemaatschappij nam het aantal Zwarte Pieten vervolgens in een rap tempo toe. De schrik van de kinderen met roe en zak veranderende in een goedlachse logistieke medewerker die de groeiende behoefte aan nog meer snoep en veel meer speelgoed bevredigde. Je kunt hen en de goedheiligman tegenwoordig in allerlei variaties huren via talloze bedrijven die evenementen, snacks en apps aanbieden.

Inmiddels zijn de Pieten geïntegreerd tot onderdelen van een moderne goed geoliede onderneming. Er zijn bijvoorbeeld Inkooppieten, Inpakpieten en Transportpieten en er is een Hoofdpiet die de operatie leidt. Sinterklaas zelf is gekrompen tot een bekende Nederlander en voorbeeld-bestuurder die een jaarverslag opleest wie goed is geweest en waarom en wat het oplevert. Nederlandser kan bijna niet. Je bent al stout wanneer je twijfelt aan de kwaliteit van dit verplichte feestje voor 0-5 jarigen. En wie stout is geweest is slecht voor de omzet en het vertrouwen in de economie. En daarmee slecht voor het land en haar volk en verdien je de mediazak en moet je boeten voor je schuld. Want je bent een domme, duivelse, luie neger die hier niet thuishoort en zijn plaats niet kent. Het eigenlijke probleem werd gisteren zichtbaar in een tsunami van racisme door ‘normale’ mensen tijdens de uitzending van Pauw en Witteman, omdat een donkere man om begrip en empathie vroeg.

Screen Shot 2013-10-08 at 11.55.16 AM

@wltrr herinnert zich de lol dat je stroop, stro en kolen in cadeautjes verpakte op pakjesavond. Of dat je gedichtjes schreef die niet geknipt en geplakt waren van een zoekopdracht op Google. Of zonder de kerstliedjes die in full HD, 3D en surround sound aangeboden worden. Of zonder kinderen die elkaar via sociale media doodsbedreigingen gunnen, omdat hun stuk verwerkte olie groter is dan dat van de ander. En zonder volwassenen die een kinderfeestje als laatste defensielinie zien tegen de oprukkende horden.

4 gedachten over “Het kinderfeestje”

 1. Mooi stuk wltrrr!!!!!!! Wil alleen nog aanvullen dat de kerstboom het licht vertegenwoordigt dat terugkomt na de winter solstice, zoals het gebruik was van de geloven/religies voordat het christendom in opmars kwam. Zo ook Pasen en de vruchtbaarheid, allemaal gepikt en op ongeveer dezelfde tijd geaccpeteerd/ingevoerd als de oude gebruiken en rituelen. Maar weinig weten de huidige christenen daarvan. Ook de duivel/satan is een verzinsel van de christenen om de mensen bang te maken cq er onder te houden. Kwaad bestaat wel, de duivel/satan niet.

 2. Zal ik eens een kinderfeestje vertellen. Bij ons staat er voor de supermarkt een knul van denk 14 jaar. Waarschijnelijk uit het oostblok volkomen verloren met van die KUT krantjes in weer en wind. Het had je eigen zoon kunnen zijn. Boodschappen karren vol met bekakte VVD tuig in en uit.

  Nederland….. waar Hitlergroeters mogen wonen zonder problemen en de JSF belangerijker is dan schrijnende taferelen met kinderen.

  Zo’n joch had op school moeten zitten en engels leren etc ipv krantjes verkopen! Pfff vaak doen Nederlandse kinderen er met de pet naar gooien verwende nesten. Wellicht laten we een verborgen talent zo in de kou staan. Nee neem dan die volgevrete puistenkopen die een bejaarde lastig vallen. Ik wordt zo kotsmisselijk van dit.

  Kinderfeestjes…….. pfff.

 3. “omdat een donkere man om begrip en empathie vroeg.”

  Nee deze donkere man probeert zijn mening ten koste van alles daar te stellen als een feit.
  Ik heb geen problemen met meningen wel met over het paard getilde kunstenaars die menen dat hun mening zo een beetje de heilige graal is.
  Ieder jaar maar weer deze non-discussie. En dan de argumenten van de pro en contra aanhangers, je broek zakt ervanaf. En het maakt ook geen ruk uit wat je er van vind want het is toch nooit goed. En als je moedwillig een kinder-feestje komt verstieren moet je niet lopen mieppen dat de plaatselijke koddebeier je haartjes komt kammen.

  Verder vind ik de rascistische opmerkingen walgelijk en zeer laag bij de grond eens flink de roe eroverheen zou ik zo zeggen.

 4. wltrrr toont terecht aan dat de Zwarte Piet-folklore niet eeuwenoud is.
  Ik moet zeggen, dat ik Zwarte Pieten altijd heb herkend als geschminkte witten en er geen racisme of kwade bedoelingen achter gezocht heb. Overigens verging het mijn twee Antilliaanse klasgenootjes net zo. We wisten van slaven en de verschrikkingen van slavernij, maar we wisten ook dat dat iets uit het duistere verleden was. We waren kinderen en kinderen zijn uit zichzelf niet racistisch. Dat is overgenomen van, of aangeleerd door volwassenen.
  Ik vind het voor de kinderen ontzettend jammer, dat het hele Sinterklaasgebeuren nu onder dreigt te gaan aan deze Zwarte Pieten-discussie. Ouders zullen afhaken vanwege de beladenheid en omdat ze geen zin hebben in de eeuwigdurende, meestal met stereotype en rabiate argumenten van voor- en tegenstanders gevoerde discussie.

Reacties zijn gesloten.