Kapitein De Jong definitief ter kooi

pietdejongOok in 1967 kon een politicus bij gebrek aan gewicht plotseling komen bovendrijven als minister-president. Hoewel – zijn partij had in het zelfde decennium ook al voormalig minister van landbouw en visserij Marijnen als premier geleverd, die goed heette te liggen bij het hof en verder niet. Maar kapitein-ter-zee Piet de Jong haalde het wel, de volle vier jaar, 1967-1971. Waarna hij voor zijn diensten bedankt werd en Veringa, niet al te geslaagd minister van onderwijs, lijsttrekker voor de Katholieke Volkspartij werd. Zonder succes.

Piet de Jong, verguisd door links toen hij er zat. Die totaal onkatholieke opmerking dat porno goed was tegen zeeziekte kwam pas in omloop toen hij uit het zicht was als politicus. Als (duikboot)kapitein kon hij het weten…
Toen hij een functie in het kabinet-Marijnen kreeg, staatssecretaris van “defensie”, was hij niet eens lid van de KVP. Zo ging dat toen.
In 2010 waarschuwde hij, toch trouwhartig CDA-er inmiddels, tegen een coalitie met Wilders, ook als die niet zo mocht heten.
De man die Nederland als een soort kapitein door Provotoestanden, universiteitsbezettingen en de gevreesde havenstaking van 1970 in Rotterdam loodste mag nu als fatsoenlijk rechts gelden. (Die staking riep wel paniek op bij de bourgeoisie, maar is intussen vergeten).
Fatsoenlijk rechts, we missen het al een tijdje. We wisten niet eens dat het bestond, destijds.
Je weet niet wat je hebt tot je het kwijt bent.
Rust zacht, kapitein.