Kandidaat FPÖ wint eerste ronde voor presidentsverkiezingen Oostenrijk

Extreem-rechts wint op alle fronten, zo lijkt het wel. Was dat in het geval van Duitsland zeventig jaar geleden lege propaganda, in elk geval in Oostenrijk is het momenteel zeker waar:

De eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Oostenrijk is overtuigend gewonnen door Norbert Hofer. De kandidaat van de rechtse anti-immigratiepartij FPÖ moet het in de tweede en beslissende ronde waarschijnlijk opnemen tegen voormalig partijleider van de Groenen, Alexander Van der Bellen, zo blijkt uit een exitpoll van de Oostenrijkse omroep ÖRF.(Volkskrant)

Als Hofer president wordt, zal voor het eerst in diezelfde zeventig jaar de president geen lid zijn van een van de twee traditionele partijen, de centrum-linkse sociaaldemocraten en de centristische Oostenrijkse Volkspartij.

Centraal-/Oost-Europa wordt met Hongarije, Slowakije, Polen en nu misschien ook Oostenrijk een extreem-rechts, xenofoob bolwerk. Want ook al is de positie van president in Oostenrijk een grotendeels ceremoniële functie, het is wel een teken aan de wand.